שתף קטע נבחר

 

"מהפכת האנטנות הסלולריות" - לוועדת מנכ"לים

ברוב גדול דחו לפי שעה שרי הממשלה את תיקון תוכנית המתאר הארצית העוסקת באנטנות סלולריות והחליטו על הקמת ועדת מנכ"לים שתגיש מסקנותיה בתוך חודש. המהפכה לפיה החברות הסלולריות יצטרכו ליידע את התושבים על הכוונה להציב אנטנה סלולרית בישובם תאופסן בינתיים במגירה

חדשות טובות לחברות הסלולריות: הממשלה החליטה בצהריים (יום א') שלא לאמץ לפי שעה את הצעת שר הפנים, אופיר פז-פינס, לתיקון לתוכנית המתאר הארצית תמ"א 36 למתקני שידור קטנים וזעירים, העוסקת במדיניות הצבת אנטנות סלולריות בתוככי הישובים.

 

אישורה של התכנית אמור היה לחולל שינוי של ממש במפת פריסת האנטנות הסלולריות ברחבי הארץ. עיקר השינוי שהוצע בתוכנית המתוקנת עסק בצורך ליידע את תושבי הישוב בכוונה להציב אנטנה סלולרית בישובם בפרק זמן של מספר חודשים טרם הקמת האנטנה, בניגוד לקיים היום. 

 

ברוב של תשעה שרים מול ארבעה בהם פינס, שמחון, הירשזון וכץ, הוחלט להקים ועדת מנכ"לים של המשרדים הנוגעים בדבר. הוועדה תגיש את המלצותיה לממשלה בתוך חודש ימים. בתקופת הביניים לא יוכלו החברות הסלולריות להקים אנטנות שגובהן מעל שלושה מטרים.

 

במהלך הדיון עלתה השאלה האם קרינת האנטנות מסוכנת כלל. סמנכ"ל משרד התקשורת והשרה, דליה איציק, טענו שישנם מחקרים שטוענים את ההיפך. מנכ"לית המשרד לאיכות הסביבה ציינה כי יש צורך בכמה שיותר אנטנות דווקא כדי לפחית את רמת הקרינה.

 

שר הבריאות, דני נוה, אמר בדיון כי הוא תומך בעמדת המשרד לאיכות הסביבה ואילו השר אהוד אולמרט, שר התעשייה המסחר והתעסוקה, הביע תמיכה בעמדת החברות הסלולריות ואמר: "מצידי תגידו שאני בעד אילי ההון, אך אני תומך בתעשיה הזאת".

 

השר לאיכות הסביבה, שלום שמחון, הנחה את הנהלת משרדו לקיים שימוע בכל בקשה להצבת אנטנה במהלך התקופה שבה תקיים ועדת המנכ"לים את דיוניה.

 

במהלך הדיון לא עלתה מחלוקת בין השרים על הצורך לידע את התושבים, אך השרים התווכחו על הצורך לקבל היתר לכל אנטנה בוועדות המקומיות. "מה שיקרה הוא שכל ראש עיר יעכב כל אפשרות להקים אנטנות", אמר השר חיים רמון. על הכוונה להטיל 80% מהשיפוי הכספי בגין ירידת ערך הדירה על החברות הסלולריות אמר השר אולמרט: "זוהי בעצם הזמנה לתביעה".

   

עו"ד תמר גנות מעמותת אדם טבע ודין מסרה בתגובה להחלטת הממשלה כי מדובר בהחלטה "המעבירה מסר של חוסר אחריות, התחמקות ויש בה משום כניעה של הממשלה ללחצים של החברות הסלולריות. שרי הממשלה הוכיחו בהחלטתם כי לא בריאותו של הציבור המאוים עומדת לנגד עיניהם, אלא שיקולי הון ואינטרסים צרים ובהחלטתם לדחות את ההחלטה הם מתנערים מהגנה על זכויותיו של הציבור".

 

רענן בורל, ראש האגף לשמירת טבע בחברה להגנת הטבע הגיב גם הוא ואמר: "זו פשוט בושה, חרפה וכניעה לכוח ולכסף של חברות הסלולר. לשם מה צריך ועדת מנכ"לים ומה יש לה לחדש, לאחר שהמועצה הארצית לתכנון ובניה, בה מיוצגים כל המשרדים, העבירה לממשלה את החלטותיה?"

 

המהפכה, שבינתיים נדחתה

 

לפי ההצעה החדשה, בפרק הזמן שבין פרסום הכוונה להצבת אנטנה ועד להצבתה בפועל יוכלו התושבים להגיש את התנגדותם המנומקת בפני הוועדה המקומית לתכנון ובנייה, וזו תוכל לשוב ולדון בסוגיה ואף לחזור בה מהתוכנית להקים את האנטנה. כמו כן, תאפשר תוכנית המתאר המתוקנת מתן שיקול דעת לוועדות המקומיות לבחור מקומות חלופיים להצבת האנטנות.

 

בעיני החברות הסלולריות, משמעותו של סעיף זה היא גזר דין מוות על יכולתן להציב אנטנות כלשהן. "אם ההצעה תתקבל כפי שהיא, המשמעות היא שתימנע בפועל כל הצבה של אנטנה סלולרית כי הציבור יתנגד לכך ולא יאפשר הקמה", אמר ל-ynet יפתח קרמר, דובר הפורום לחברות הסלולריות.

 

לדבריו, בהצעה אין כל הגיון. "ההצעה מאוד לא מאוזנת. ביקשנו מהמועצה שיקבעו כללים ברורים: מה מותר ומה אסור, כגון עד איזה מרחק מבניין ציבורי אסור יהיה להקים אנטנה ומאיזה מרחק מותר וכדומה. במקום להציב תנאים בחרה המועצה לתת לציבור סמכות מלאה למנוע הצבת אנטנות באופן גורף וזה מציב קושי אמיתי בפני החברות הסלולריות", אמר.

 

וגם: החברות ישלמו את ירידת הערך של הבית

 

סעיף נוסף המוצע בתוכנית המתאר מעורר אף הוא את התנגדותם של חברות הפורום. לפי התיקון המוצע לתוכנית, החברות הסלולריות יחויבו בפיצוי של 80% מסך ירידת הערך שתיגרם לבתים בשל הצבת אנטנות סלולריות בקרבתם. על הרשות המקומית יהיה לשלם את 20% הנוספים מפיצוי זה. עניין זה מעורר התנגדות גם בקרב ראשי השלטון המקומי, המבקשים כי החברות הסלולריות יחויבו במלוא סכומי הפיצויים העתידיים.

 

יו"ר מרכז השלטון המקומי, עדי אלדר, הודיע בסוף השבוע לשר פינס, שאת חשבון הפיצוי של הרשות המקומית צריכות לשלם החברות עצמן. "אין זה הוגן ואין זה הגיוני להעמיס על משלם המסים את מעמסת הפיצוי בשל נזקים שנגרמו על ידי החברות הסלולריות המרוויחות מאות מיליוני שקל בשנה", אמר.

 

החברות מצדן, סבורות שסעיף זה מיותר ומייצר בהלה. "כל הדיבורים על ירידת ערך נובעים רק מהפחדה ופאניקה מכוונת. התקן הקבוע בישראל לכמות הקרינה המותרת גבוה וחמור יותר מכל מקום אחר בעולם ורמות הקרינה מאוד-מאוד נמוכות. כל המומחים אומרים זאת בפירוש", אמר קרמר.

 

ראשי החברות שלחו בשבוע שעבר מכתב זועם לשר פינס בעניין. "החשש מאתרי השידור איתו אנו מתמודדים מזה מספר שנים הינו נושא שקל מאוד 'לרכב' עליו ולהפחיד בו את הציבור. העובדות הפשוטות הן שאין בנמצא כל קשר בין האנטנות הסלולריות לאיזושהי בעיה בריאותית וכי דווקא ככל שיהיו יותר אנטנות, יירדו ההספקים ועוצמות השידור של מכשירי הטלפון הצמודים לראשינו", כתבו.

 

בשיחה עם ynet אמש, פסל גורם בכיר במשרד הפנים את טענות החברות הסלולריות. "במשך 20 שנה הן עשו מה שבא להן, בלי להשקיע אפילו לא אחוז אחד בהוצאות הפרסום האסטרונומיות שלהן בהסברת הנושא הבריאותי והקרינה מהאנטנות ועכשיו הן פתאום מתעוררות?".

 

ובתוך כך הפגינו אמש כמה מאות מתושבי רמת-גן בדרישה להוריד אנטנה סלולרית שהוצבה בפינת הרחובות דרך רבין והרא"ה בעיר. ביום חמישי בלילה רשמו התושבים הצלחה כאשר מנוף הסיר אנטנה סלולרית בגובה 24 מטר בפינת הרחובות יצחק רבין ובן-גוריון בגבעתיים הסמוכה. המאבק יצא לדרך בניצוחו של פורום רמת-גן ב-ynet.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: זהר רבה
תושבי רמת גן, מפגינים נגד אנטנות
צילום: זהר רבה
צילום: ישראל מלובני
הסרת אנטנות בגבעתיים (ארכיון)
צילום: ישראל מלובני
מומלצים