שתף קטע נבחר
 

אירוע: 25 שנה למותו של ויסוצקי

ברוסיה מציינים השבוע חצי יובל למותו של אחד מגדולי משוררי המחאה בברית המועצות לשעבר, ולדימיר ויסוצקי. גם בישראל ישירו ויספרו על חייו, וגם יאכלו לזכרו דג מלוח וישתו וודקה

היום (ב') לפני 25 שנה נדם במוסקבה קולו של ולדימיר ויסוצקי. האיש ששימש פה לאומה מושתקת, נחשב לאחד המשוררים הפוליטיים הבולטים תחת המשטר הקומוניסטי, ונערץ עד היום על-ידי העם הרוסי בזכות הכנות, הלהט, המרדנות והמבט האירוני והמפוכח שהציג בשיריו.

 

בימי חייו נשללה ממנו הכרה רשמית ועד ליום מותו לא זכה לראות את שיריו בדפוס. היום, חצי יובל אחרי, מציינים ברוסיה את יום מותו בשלל אירועים וגם בישראל יצוין התאריך באירוע ייחודי שיתקיים במועדון "קרוואן" שביפו העתיקה.

את ערב המחווה לוויסוצקי מארגן הצייר מאיר מנדלסון וישתתפו בו אמנים וזמרים, בחלקם כאלה שהכירו אותו אישית ויספרו על חייו. כמו כן יוצגו בערב תמונות וקליפים שנמצאו לאחרונה בדירתו שבמוסקבה.

 

"שירי המחאה של ויסוצקי אקטואליים היום יותר מתמיד ובמיוחד בישראל, הוא שר שירים על דיכוי בתקופה שבה אסור היה לפתוח את הפה", אומר מנדלסון ומוסיף, "הוא היה לוחם חופש שנרדף כל חייו, ובדיעבד היה אחד מאלה שסללו את הדרך לפרסטרויקה".

 

בין המשתתפים באירוע ניתן לציין את זמר המחאה מיכאל וולקוב ושחקן התיאטרון איגור מושקטין, שחלק עם ויסוצקי חדר במוסקבה. בין המוזמנים לאירוע נמנה גם הזמר ארקדי דוכין, מי שחשף את שירתו של ויסוצקי לקהל הישראלי דובר העברית ב"רוצה ויהיה", אלבום הסולו הראשון שלו שמושתת כולו על עיבודים של דוכין לשיריו של ויסוצקי שתורגמו לעברית על-ידי מיכה שטרית ויהונתן גפן. הערב יהיה דו-לשוני והבאים יכובדו על פי מיטב המסורת בדגים מלוחים, לחם שחור וודקה. לבאים עם כלי נגינה הכניסה חינם.

   

ויסוצקי, יהודי במוצאו, הוא בנם של קצין בצבא הרוסי ומתורגמנית מהשפה הגרמנית שהתגרשו זמן קצר לאחר לידתו. הוא גדל אצל אמו החורגת, ובמשך שנתיים בילדותו חי בבסיס צבאי באזור סובייטי שנכבש על ידי הגרמנים.

בשנות ה-50 החל ללמוד הנדסה במכון להנדסה אזרחית במוסקבה, אך פרש מהלימודים לאחר שנה אחת בלבד. בשנת 1959 החליט לממש את חלום המשחק שלו והצטרף לשורותיו של תיאטרון "אלכסנדר פושקין", משם עבר לתיאטרון המוסקבאי לדרמה וקומדיה בטגנקה. הבולטים בתפקידיו היו "המלט" של שייקספיר ו"חיי גלילאו" של ברכט. בשנת 1969 נישא לאשתו השלישית את השחקנית הצרפתייה מרינה ולאדי, מה שאפשר לו לנדוד מחוץ למדינות הגוש המזרחי ביתר קלות ונתן לו במידה רבה חסינות מרדיפות המשטר. הוא הופיע בין היתר בפריז, טורונטו וניו-יורק, ובצרפת השוו אותו לא פעם לזמרים ז'ורז' ברסנס וג'ו דסאן.

 

ויסוצקי נפטר במוסקבה מדום לב, תוצר של לא מעט אלכוהול והתמכרות קשה למורפיום. הוא היה בן 42 במותו. ויסוצקי הותיר אחריו כ-600 שירים שעוסקים בנושאים שונים בהם פשע, זנות ושתייה, החיים בגולאג ושירים על המלחמה.  

 

  • ערב לזכרו של ולדימיר ויסוצקי – יום ב', ד', ה' (25, 27, 28 ביולי) מהשעה 21:00 ועד סוף הלילה במועדון "קרוואן" ביפו העתיקה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אפי שריר
דוכין. הכיר את שירתו של ויסוצקי לדוברי העברית
צילום: אפי שריר
לאתר ההטבות
מומלצים