שתף קטע נבחר

 

שרון לשיראק: "אתה אחד המנהיגים הגדולים בעולם"

ראש הממשלה נועד בארמון האליזה עם נשיא צרפת, ז'ק שיראק. השניים החמיאו זה לזה, והשתדלו להראות כי היחסים בין שתי המדינות מתחממים. בתום הפגישה שרון אף הזמין את שיראק לביקור גומלין בישראל. שרון גם התייחס לראשונה לכתב האישום שהוגש נגד בנו: "אני אוהב ומעריך את בני עמרי, ישראל היא מדינת חוק ואני מכבד את החלטת היועמ"ש"

ראש הממשלה, אריאל שרון, נועד בצהריים (יום ד') בארמון האליזה עם נשיא צרפת, ז'ק שיראק. "אנו רואים בך את אחד המנהיגים הגדולים בעולם", החמיא ראש הממשלה הישראלי לנשיא צרפת. השניים עשו מאמצים רבים להפגין כי שוררת ביניהם אווירה טובה, והצרפתים יצאו מגדרם כדי לקבל בחום את שרון, שעד לאחרונה נחשב כמעט "מוקצה" בעיניהם.  כעת נועד שרון עם ראש הממשלה הצרפתי, דומיניק דה-וילפן.

 

בשיחה עם כתבים לאחר השיחה עם שיראק התייחס ראש הממשלה לראשונה לכתב האישום שהוגש נגד בנו עמרי: "אני מצר על העניין הזה, אני אוהב ומעריך את בני עמרי, אני רוצה להדגיש כי ישראל היא מדינת חוק ואני מכבד את החלטת היועץ המשפטי", אמר ראש הממשלה. שרון התייחס גם לטקס ה"פולסא דנורא" שנערך לו, ואמר כי הוא רואה את הדבר בחומרה, "אך אני לא מושפע מדברים כאלה". 

 

בסיום הפגישה עם שיראק, אמר שרון כי לא עלו בפגישה מחלוקות, וסיפר שהזמין את שיראק ביקור גומלין בישראל. "שיראק שמח מאוד על ההזמנה", אמר שרון לכתבים, אולם נשיא צרפת טרם השיב רשמית להזמנה.

 

בפגישה עלה גם נושא הגרעין האיראני. שיראק אמר לשרון, שצרפת דורשת ערבויות לכך, שאיראן לא תייצר חומרים שניתן להשתמש בהם בנשק גרעיני, ומאמינה שיש להעביר את הנושא לטיפול מועצת הביטחון של האו"ם אם לא יתקבלו ערבויות כאלה.

 

בפתח הפגישה אמר שרון, "שמחתי לקבל את הזמנתו של הנשיא לבקר בצרפת. באתי לצרפת בתקופה קשה, שבה הטרור הפלסטיני ממשיך להתגבר וישנם קשיים גם בישראל סביב תוכנית ההתנתקות, אבל חרף הקשיים הללו, החלטתי לבוא כדי לחזק את הייחודיים בין ישראל וצרפת שהם בעינינו חשובים מאוד".

 

שרון הביע תקווה שביקורו ייאפשר להתקדם בתהליך השלום במזרח התיכון, "שהוא כה חשוב לנו". הוא הודה לנשיא שיראק על מאבקו באנטישמיות בצרפת.

 

שרון החמיא בדבריו לשיראק: "באתי להביע את הערכתי לנשיא צרפת, שאנו רואים בו את אחד המנהיגים הגדולים בעולם. ברצוני להודות לנשיא על מאבקו הנחרץ באנטישמיות ועל אמונתו המלאה בהידוק ובחיזוק היחסים בין צרפת לישראל. אני רוצה להודות לנשיא, שהזמין אותי בתקופה זו, ובטוח שהביקור יחזק את היחסים בין המדינות ויקדם את השלום במזרח התיכון".

 


שרון ושיראק בארמון האליזה (צילום: איי.אף.פי)

 

שיראק עצמו, שזקוק לזריקת מרץ לקראת הבחירות בצרפת, אמר לשרון: "הידידות בין ישראל צרפת צריכה להתפתח - מדינית, כלכלית ותרבותית".

 

שיראק הוסיף, בהתייחסו לנושא הטרור: "אני נחוש להילחם בנגע הטרור והאנטישמיות ערב ההתנתקות. צרפת נחושה לחזק את ישראל ולהגיד שחשוב שהתהליך יתקדם, וכן להבטיח את הביטחון של העם הישראלי. ברור שמפת הדרכים צריכה לתת לישראל שלום וביטחון ולפלסטינים אפשרות להקים ממשלה ומדינה עצמאית".

  

שיראק חזר על עמדת צרפת בנושא הקמת מדינה פלסטינית עצמאית ובת-קיימא ואיחל שהמשך התהליך יאפשר לישראל לחיות בביטחון. "לרגל ההתנתקות אני אומר שצרפת עומדת לצד ישראל והעם הפלסטיני כך שלאחר ההחלטה ההיסטורית הזו, נסייע לחדש את תהליך השלום במסגרת מפת הדרכים".

 

שרון: "לא דואג מהפולסא דנורא"

  

זמן קצר לפני הפגישה בארמון האליזה, עדכנו עוזריו של שרון בטקס ה"פולסא דנורא", שבו ייחלו פעילי ימין למותו. שרון שאל בציניות האופיינית לו: "כמה זמן חולף עד שזה מתממש?". עוזריו הסבירו: "זה יכול גם לקחת גם עשרות שנים", והוא השיב, "אז אני לא דואג".

 

ישראל וצרפת מתכוונות להקים קרן לשיפור תדמית המדינות (אחת בעיני השניה) ולהידוק היחסים. גורמים מדיניים אמרו ל-ynet שיש רצון מצד צרפת לפתוח דף חדש. גורם המקורב לראש הממשלה אמר ש"צרפת רוצה לחזור ולשחק תפקיד חשוב במזרח התיכון והיא הבינה שהיא לא יכולה לעשות זאת מבלי לעבור בירושלים".

  

עיתוני צרפת קידמו את בואו של שרון בכתבות ובפרשנויות מיוחדות. "אחרי שנים של יחסים מרים-מתוקים, הגיעה העת לדטאנט", כתב העיתון החשוב ביותר בצרפת "לה מונד" בכותרתו הראשית. "דטאנט" הוא המושג שנטבע בשעתו להפשרת היחסים בין ארה"ב לבריה"מ.

 

"לה פיגארו": צרפת הסתכנה בבידוד

 

ב"לה מונד" שאלו: "האם יצליח הביקור הנוכחי של שרון בפאריז להפשיר את הקרח ששרר בין שתי המדינות? כך לפחות שואלים באליזה אחרי שנים של יחסים מרים-מתוקים בין שתי הבירות".

 

הם ציינו שמאז פגישתם האחרונה של שרון ושיראק בפאריז, לפני ארבע שנים, לא נמנע שרון מלבקר את המדיניות הצרפתית, אותה הוא רואה כפרו-ערבית ופרו-פלסטינית. "מאז שעלה שרון לשלטון, היחסים בין המדינות היו קרים, שלא לומר קפואים. גם התקשורת הישראלית נהנתה להוקיע את מה שהיא ראתה כטעויות שביצעה צרפת במדיניותה".

 

"לה פיגארו" כתב ש"צרפת הבינה שהיא מסתכנת בבידוד לתקופה ארוכה בכל הנוגע למזרח התיכון, אם לא תקשיב לישראל. ישראל הבינה שבלי קשר יציב עם צרפת היא לא תשיג כלום - או לפחות לא הרבה - באיחוד האירופי. לפיכך, שתי המדינות רוצות להתמקד במה שמשותף להן".


פורסם לראשונה 27/07/2005 14:05

 

בהכנת הידיעה השתתפו סוכנויות הידיעות
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
ראש הממשלה ונשיא צרפת
צילום: איי אף פי
צילום: איי אף פי
שרון עם הגעתו לצרפת
צילום: איי אף פי
צילום: איי אף פי
הפגנה נגד שרון בפריז
צילום: איי אף פי
מומלצים