השוטר שהפך לרוצח בשירות משפחת פשע
הותרה לפרסום פרשה שמסעירה את המשטרה כבר שש שנים: השוטר צחי בן אור מיס"מ ירושלים חצה את הקווים וחבר למשפחת הפשע פריניאן מהדרום, שבשליחותם על פי החשד, רצח את העבריין פנחס בוחבוט בעת שזה היה מאושפז בבית החולים. הוא הצליח להימלט למקסיקו - ושם נרצח. בינתיים, מפקד הימ"ר יורם לוי מסתבך, והאחים פריניאן נעלמים ברגע שניסו לעצור אותם
את הפרשה הזאת, שפרטיה הותרו לפרסום רק היום - אחרי כשש שנים - אפשר למצוא בדרך כלל רק בסרטים הוליוודיים. כיצד הפך השוטר המנוח צחי בן אור לרוצח שכיר בשירות משפחת הפשע פריניאן? איך התנקש בשנת 99' בחייו של העבריין פנחס בוחבוט בבית-החולים בתל השומר? איך הרעידה הפרשה חסרת התקדים את המשטרה, כשלראשונה שוטר במדים כרך את חייו עם כמה ממשפחות הפשע החזקות בדרום, ואיך מצא אותו שוטר את מותו ברצח מסתורי בדרום אמריקה? בעקבות מספר מעצרים וניסיונותל מעצר שביצעה היחידה הארצית לחקירות בינלאומיות (יאחב"ל), נחשפת הפרשה האפלה הזאת גם בפני הציבור.
החשודים המרכזיים נמלטו לחו"ל
שלשום (שבת) הצליחו בני המשפחה שוב להתל בחוקרי המשטרה, כאשר אלה ניסו לעצרם. החוקרים סגרו לפנות בוקר את מושב הודיה, ופשטו על המתחם שבו הם מתגוררים - אולם כאשר נכנסו לשם מצאו רק את האח יגאל. שני האחים עודד ושרון נעלמו מהמתחם, ונראה כי הם הצליחו להימלט דרך מעבר הגבול באילת.
נצ"מ יורם לוי הודה כי היה בקשר עם בני המשפחה, בעיקר עם האח עודד. הוא סיפר שהם היו מקורות מודיעיניים שלו, והוא היה נפגש איתם "לשתות קפה".
מח"ש קבעו כי הוא עבר בכך עבירה משמעתית בלבד על נהלי עבודה עם מקורות - שהם היום החשודים המרכזיים בפרשה. התיק נגדו נסגר מחוסר אשמה.
המשטרה הצליחה לעצור רק את האח יגאל, שלו מעורבות קטנה בתיק, ואתמול הוארך מעצרו בבית המשפט בפתח תקווה בתשעה ימים. פרקליטו, עו"ד דוד יפתח, אמר בבית המשפט כי מדובר באדם ללא עבר פלילי, והכחיש כל קשר לחשדות נגדו.
גורמים במשטרה אמרו היום ל-ynet: "יותר מדי דברים קורים במשפחת פריניאן שמעלים סימני שאלה. זוהי לא הפעם הראשונה שמשפחת פריניאן מצליחה להתחמק מהמשטרה וצריך לעשות בדיקה פה במשטרה".
התנקשות בבית החולים
תחילתה של הפרשה ב-25 בספטמבר 1999, אז הגיעו שני אנשים לבית-החולים "שיבא" כשהם לובשים מדי שוטרים. אחד מהם היה צחי בן אור, שוטר יס"מ ממחוז ירושלים. השני היה עבריין שזהותו ידועה למשטרה. השניים נכנסו לחדרו של פנחס בוחבוט, עבריין אשקלוני שעשרה ימים קודם לכן נורה ונפצע באורח קשה בניסיון חיסול אחר. בן אור בעט בחברו של בוחבוט שישב בסמוך לחדר, נכנס פנימה וירה מספר יריות בראשו. הוא מת במקום, והשניים נמלטו באמצעות רכב שהמתין להם.
מאז עברה החקירה תהפוכות רבות. בין היתר הרוצח עצמו, בן אור, שמעולם לא הורשע - הודה במעשה ואף הסכים לשמש עד מדינה. בפרקליטות החליטו לוותר על שירותיו מאחר ודרש לרצות עונש מאסר בן שנתיים עד שלוש ואילו פרקליטת המדינה דאז, עדנה ארבל, דרשה עונש מעצר של שבע שנים.
ארבל התעקשה: 7 או 8 שנים בפנים
לאחר הרצח שאירע בתל השומר, החליטו במשטרה כי החקירה לא תנוהל על-ידי משטרת מחוז תל-אביב אלא על ידי היחידה המרחבית דרום, שכן בוחבוט עצמו היה יעד של היחידה ומקורב למשפחות פשע. אותו בוחבוט, שהיה בעבר קשור לאחים עודד ושרון פריניאן ממושב הודיה, החליט כמה חודשים לפני הרצח לנתק את הקשר עמם. במשטרה חושדים, בין השאר לפי עדותו של בן אור, כי הניתוק הזה עלה לו בחייו.
בימ"ר דרום, בפיקודו של ניצב-משנה אמיר גור, חקרו את הרצח בתל השומר, אולם במשך חודשים מספר לא הצליחו להעלות כל קצה חוט, עד אשר נעצר צחי בן אור ביולי 2000 בחשד שביצע שני מעשי שוד בווילות בבאר-שבע. אז הוגש נגדו כתב אישום, עם בקשה למעצר עד תום ההליכים.
בשלב מסוים זימן אליו נצ"מ גור את כל ראשי המפלגים בימ"ר דרום וטען - לא על פי מידע מוקדם, אלא בהסקת מסקנות מתוך נתונים שנאספו - כי בן אור הוא אחד מרוצחיו של בוחבוט. גור וסגנו נפגשו עם בן אור כדי להכירו, וזה רמז להם על פשעים שביצע בשירות משפחת פריניאן. הוא אף הזהיר את השוטרים כי יש למשפחה קשרים עם המשטרה. לאחר השיחה עם בן אור, שבעבר היה שוטר ביחידת הגדעונים ומשם עבר ליס"מ מחוז ירושלים, החליט נצ"מ גור למדר את החקירה.
נצ"מ גור הוסיף לקיים פגישות עם בן אור, שאף הביע נכונות לשמש עד מדינה תמורת חסינות בתיקי הרצח. פרקליטת מחוז דרום, יסכה לייבוביץ', התנגדה, בטענה שמי שלחץ על ההדק לא יכול לקבל חסינות. אולם גור לא ויתר, וביקש פגישה בנושא אצל פרקליטת המדינה, עדנה ארבל. ביקש - וקיבל. לקראת הפגישה גיבש מסמך עם ראש אגף החקירות דאז, משה מזרחי, שבו מובעת עמדת המשטרה: לחתום עם בן אור הסכם עד מדינה שבו יפליל את משפחת פריניאן ומעורבים נוספים, בין היתר בניסיון הרצח והרצח של פנחס בוחבוט. נצ"מ גור טען באותה פגישה עם ארבל כי למשטרה לא היה כיוון חקירה אחר לפיענוח הפרשה, והמשטרה מבקשת למנוע פשעים עתידיים הקשורים למשפחה.
ארבל השתכנעה באופן עקרוני בחיוניות החתימה על הסכם עד מדינה, בניגוד לדעתה של פרקליטת מחוז דרום. בן אור הסכים לרצות במסגרת העיסקה מאסר של שנתיים עד שלוש בגין שני מעשי שוד שביצע בבאר שבע עם אחיו, אריאל בן אור, וחשוד נוסף - אהרון לוי. גור תמך בעיסקה. היתרון לדעתו היה טמון בכך שעוד בתקופת מאסרו של בן אור תסתיים החקירה, ואם יוגשו כתבי אישום הוא יוכל להעיד בבית המשפט בעודו בכלא, שמור מפני העבריינים שיבקשו מן הסתם לחסלו. ארבל, לעומת זאת, התעקשה על מאסר של בין שבע לשמונה שנים. לבסוף, כשבן אור סירב לעסקה (לא לפני שהקליט כמה מהמעורבים בפרשה כדי לחזק את עמדתו ויכולת המיקוח שלו), הפרקליטות החליטה גם היא לוותר.
בן אור המאושפז חותם על גירסתו
חלפו מספר חודשים וניצב-משנה בני שגיא החליף את גור בימ"ר דרום. שגיא, שהתעדכן בפרשה, המשיך להובילה - אך ללא כל התפתחות. בשנת 2001 השתחרר בן אור למעצר בית והתחבר לכנופיית פשע באזור אשקלון. לבקשת חברי הכנופייה, הזמין בן אור אדם אחר, אמיר שמניאן שמו, לפגישת בירור. חברי כנופיית בטיטו ביקשו לברר האם בני משפחת פריניאן מעוניינים לפגוע בהם. בן אור עצמו הביא את שמניאן לפגישה - פגישה שבה נרצח שמניאן. גופתו נקברה באזור צומת סילבר בדרום.
האחים פריניאן חשדו שבן אור ביצע תרגיל "כיפה אדומה" לשמניאן - מונח השמור בעולם הפשע לחיסול מתוכנן מראש ב"אמבוש" שתחילתו בהזמנה למפגש. בשל כך הזמינו הפריניאנים את בן אור למתחם ביתם במושב הודיה. בשעה ששהה עם שניים מבני המשפחה, ירה בו לפי החשד אחד מהם מספר יריות. מאחר ובן אור היה אדם בריא, בכושר שיא, הצליח להימלט מהמקום שותת דם. אחיו אריאל אסף אותו והוריד אותו בבית החולים ברזילי. לאחר מכן נעלם.
בן אור אושפז תחת שמירה כבדה בבית החולים. לאחר מספר ימי אישפוז ביקש לפגוש את סגן-ניצב סיסו מימ"ר דרום, שם מסר בכתב את גירסתו אודות האירועים שקדמו לרצח שמניאן וניסיון הרצח שלו עצמו, תוך שהוא מתעקש כי לא היה מודע לכוונה לרצוח את שמניאן ומעיד כי הביא אותו לפגישה עם המכונית שלו לעיני כל בשל כך. סנ"צ סיסו השתכנע לאחר באמיתות הדברים והגיע לפרקליטת המחוז ליבוביץ', שזעמה על דרך גביית העדות מבן אור. בין השניים פרץ ויכוח חריף, שבמהלכו הודיעה ליבוביץ' הזועמת לסיסו כי לא ניתן לעשות כל שימוש בחומר אותו מסר בן אור. בתשובה לצעקותיה ענה לה סיסו: "אני קצין משטרה וזה התפקיד שלי להביא את המידע". ראש אגף החקירות מזרחי, שביקר במחוז, שיבח תחילה את סיסו ואת שגיא על העבודה. אולם בהמשך נפגש עם ליבוביץ', השתכנע בצדקתה ואמר לסיסו כי אירעו תקלות באופן גביית העדות של בן אור.
בינתיים החלים בן אור בבית החולים. משפחת פריניאן עזבה את הארץ וסגן ניצב יורם לוי, מפקד היחידה המרכזית במחוז הדרום, העביר מזכר לפיו האחים פריניאן מוכנים להתייצב לחקירה על נסיון הרצח של בן אור, בתנאי שלא ייעצרו. האחים פריניאן אכן לא נעצרו, ולאחר מספר חודשים בן אור עצמו הצליח להימלט מהארץ בעודו במעצר בית. גורמים במשטרה התרעמו אז על העובדה שבן אור הודה שהפר את תנאי מעצר הבית, אולם בכל זאת לא הוחזר למעצר בפועל.
הבריחה למקסיקו
בדצמבר 2004, בעת ששהה במקסיקו, נרצח צחי בן אור בדירת עבריין. נצ"מ גור, שכבר עבר לתפקידים אחרים, נפגש בבית קפה בגבעתיים עם ניצב דודי כהן, ראש אגף החקירות החדש, והמליץ - כפי שכבר עשה פעמים רבות קודם לכן - להעביר את התיק ליחידה אחרת. כעבור 48 שעות הועברו כל התיקים שהעלו אבק בימ"ר דרום ליאחב"ל. גם כאן נתקל המעבר בהתנגדות. סנ"צ מאיר אזולאי, סגנו של ראש הימ"ר החדש יורם לוי, לא הסכים להעביר את התיקים ובמשך שעות ארוכות התעכב ההליך, עד אשר ניצב כהן פנה למפקד המחוז הדרומי, אורי בר לב, וזה הורה לסנ"צ אזולאי להעביר את התיקים.
בתחילה הנחה ניצב כהן את מפקד היאחב"ל, תת-ניצב עמיחי שי, כי אין לחקור את התיק של רצח בוחבוט אלא אם הרצח במקסיקו אירע כתוצאה מכך. אולם לאחר מספר ימים ניתן המנדט לחקור בצורה חופשית את התיק ונשלחו למקסיקו חוקרי יחב"ל שהצליחו, לטענת המשטרה לפענח את התיק. אחרי שש שנים של תלאות, בוצעו גם מעצרים.
הקשר בין הפרשה לבין יורם לוי, שהחליף את שגיא כמפקד הימ"ר, מסובך ומורכב, ובין השאר - הוא שהביא להארכת צו איסור הפרסום לתקופה כה ממושכת. כבר בשנת 2001, לאחר המפגש בין ניצב-משנה אמיר גור וסגן-ניצב גדי סיסו עם צחי בן אור, אמר האחרון לשניים כי "אם יורם לוי ידע מהפגישה, כל עבודה עתידית לא תוכל להתבצע, מאחר שהוא בקשר עם משפחת פריניאן. אני שומע אותם מדברים עימו טלפונית ומבין שהם משתפים איתו פעולה". פרט לכך, רב-פקד אלון מגן, שהגיע לפשוט על קזינו של משפחת פריניאן, נדהם לשמוע מהם כי "המשטרה אוכלת מידיהם, ואיך הוא מעז". למרות העננה, מינה בסוף 2003 ניצב משה קראדי, אז מפקד המחוז וכיום המפכ"ל, את לוי כמפקד הימ"ר. זאת למרות שעודכן באופן אישי באמצעות תנ"צ סינו ונצ"מ גור על פרטי הפרשה.
התיק נגד לוי שנפתח במח"ש אמנם נסגר לאחרונה, אולם גורמים במשטרה טוענים כי פרסום הפרטים כעת, והאפשרות שמי מהעצורים "יפתח את הפה", עלולים לסבך שוב את לוי, ששמו נקשר לפרשה גם בדרך נוספת: לבוחבוט, שנרצח בתל-השומר והיה מקורב למשפחת פריניאן, היה תיק במשטרה בגין שוד. אדם חרדי זיהה אותו בוודאות כמי ששדד אותו בעודו במדי שוטר. באותה תקופה, כשלוי שימש כקצין החקירות במרחב לכיש, הוא לא נעצר, עד שהטיפול בנושא עבר לימ"ר דרום.