תופעה בבריטניה: לגברים צומח חזה נשי
מאות בבריטניה כבר עברו בשנה האחרונה ניתוחים להקטנת חזה. הסיבה: ריכוז גבוה של הורמונים נשיים במי השתייה ובמזון. ובישראל? משרד הבריאות מרגיע: יש פיקוח על כמות ההורמונים במים ובמזון
בבריטניה ייחסו בעבר את הגידול בממדי החזה הגברי לתרופות כמו כדורי מרץ או סטרואידים, אבל כיום מדברים שם המומחים על השפעות נרחבות של הורמונים שניתנים לחיות שמיועדות למאכל ולשאריות ותוצרי לוואי של גלולות למניעת הריון שחודרים למי השתייה.
המצב שבו החזה הגברי מקבל מאפיינים נשיים נקרא גינקונסטיה (ביוונית: "חזה דמוי חזה אישה"), השדיים הגבריים דומים במבנה לאלה של נשים, ולא מדובר בעודפי שומן. "היום אני מנתח פי ארבעה יותר גברים שסובלים מהמצב הזה יחסית לנתון מלפני ארבע שנים", אמר ד"ר יניס אלכסנדרידיס ל"סאנדיי טיימס". "הבעיה נוצרת בעיקר בגלל הורמונים שאנחנו אוכלים עם פאסט פוד".
לדברי פרופ' קפא מוקבל, מומחה ומנתח חזה בבית-חולים פרטי במרכז לונדון, הוא טיפל בשנה האחרונה ב-150 גברים שסבלו מהתפתחות חזה נשי.
"אנחנו רואים יותר ויותר גברים", אומר ד"ר אלן קינגדון, מנתח פלסטי ומנהל אחת הקליניקות הגדולות בלונדון, "שרקמות נשיות צמחו להם בחזה והפכו אותו לנשי. מדובר במגמה מתרחבת. אני רק יכול לשער ששימוש בהורמון אסטרוגן בשרשרת המזון הוא אחד הגורמים לכך".
מומחים אחרים מסכימים כי האסטרוגן, שמופיע גם כמרכיב בקרמים לנשים, עשוי לעבור לגבר שבא במגע עם האישה ועם הקרם שלה. קיומם של הורמונים נשיים במי השתייה ובמזון הוכח כבר בעבר, אך עד כה רווחה הערכה שהם אשמים רק בירידת ספירת הזרע אצל גברים ובהתפתחות דגים זכרים עם איברי מין נקביים בנהרות בריטניה.
בישראל יש פיקוח
"החשש מפני השפעת ההורמונים המוזרקים לבעלי חיים ידוע. בכל העולם המערבי מגבילים את ריכוז ההורמונים המוזרקים לחיות מאכל", אומר ד"ר ניר ברק, רופא בכיר במחלקה פנימית ד' ב"בילינסון" ומומחה לתזונה קלינית.
במרפאות לניתוחים פלסטיים לא נרשם לאחרונה גידול משמעותי במספר הגברים שמבקשים לעבור ניתוח להקטנת חזה. "החשש ידוע וקיים", אומר ד"ר ברק, "במסגרת גידול תעשייתי של בעלי חיים, בעיקר בקר ותרנגולות, מוזרקים הורמונים על מנת להגדיל את מסת השריר שלהם. אבל במערב העניין נמצא בפיקוח כיוון שידוע שחשיפה לסטרואידים מסויימים לטווח ארוך עלולה בין השאר להגדיל סיכון לסרטן או לגרום לנטייה לאי-פוריות בנשים וגברים. על בסיס הידוע לנו, עד כה הורמונים אלו לא גרמו לנזקים בבני אדם.
"כמו כן, צריך לזכור כי מספר האנשים הסובלים מהשמנת יתר שילש את עצמו בשנים האחרונות, דבר שעלול לגרום לתופעות דומות".
ממשרד הבריאות נמסר אתמול (א'): "בדיקות השיגרה של המים והמזון בישראל מבוצעות בהתאם לסטנדרטים המקובלים בעולם. משרד הבריאות עוקב אחר הבדיקות המבוצעות במקומות שונים וכאשר ישתנו הסטנדרטים יפעל המשרד בהתאם. בישראל לא ידוע על תופעה של שינויים הורמונליים בקרב גברים בעקבות הורמונים במזון או במים".