הדתיים ניצחו: לחילונים הוצע לעבור לאשקלון
ראש מינהלת ההתנתקות גילה בראיון ל-ynet כי בעקבות לחץ המשפחות הדתיות שאמורות לעבור לניצן, הציעה המינהלת למתנחלים החילונים שאמורים היו לעבור ליישוב, לעבור לאשקלון, עם תמריץ כספי. בשיא: "הופתעתי מעוצמת ההתנגדות של המשפחות הדתיות להצטרפות החילונים לניצן". מתנחלים חילונים זועמים: "אי אפשר לשחק בנו - זה פשוט טירוף"
הדתיים ניצחו, לפחות זמנית: מינהלת סל"ע הציעה למתנחלים החילונים שאמורים היו לעבור לניצן לעבור במקום זאת לאשקלון, בעקבות לחץ המתנחלים הדתיים שלא רצו "להתערבב עמם".
ראש מינהלת סל"ע, יונתן בשיא, שהתארח היום (ה') בפורום ynet גילה בראיון עמו שהופתע מעוצמת ההתנגדות של המשפחות הדתיות בגוש קטיף להצטרפות משפחות חילוניות לניצן. בשיא גילה כי היום פנתה מינהלת סל"ע למשפחות הללו והציעה להן לממש את המגורים הזמניים באשקלון במקום ביישוב ניצן. המינהלת אף הציעה לאותם מתנחלים תמריץ כספי וסיוע בשכר דירה.
לדברי בשיא, "היינו מופתעים ביומיים האחרונים מההתנגדות הגדולה כל כך של משפחות בגוש קטיף להיותן של שבעים משפחות מניסנית (חילוניות ברובן המוחלט) בתוך האתר. אבל אחרי שכבר הודענו במודעות בעיתונים, לא חשבנו שזה ניתן לשינוי רטרואקטיבי, לכן, אנחנו בהחלט עושים היום מאמץ לשכנע משפחות מניסנית לקבל דירה באשקלון עם תמריץ כספי וסיוע בשכר הדירה, אך זה נתון לשיקולן בלבד".
לדברי בשיא מדובר במשפחות שכבר קיבלו מפתח לקראווילות בניצן: "פנינו אליהן למרות שהן כבר קיבלו מפתח, והצענו להן את האפשרות לעבור לדירה שכורה באשקלון, ושישאירו את הקרוונים האלה לאנשי גוש קטיף".
בשיא הדגיש בתגובה לשאלת ynet שמדובר במגורים זמניים בלבד ושאת מגורי הקבע המשפחות מניסנית יקבלו בסופו של דבר בניצן: "פתרון הקבע מובטח לכולם. לא תיפול שערה משערות ראשם, אם יגורו בינתיים באשקלון". בשיא הוסיף בביקורת מרומזת כלפי המתנחלים הדתיים: "מי שרוצה להגיע לשם כקהילה יתעשתו ויבינו שאנחנו הולכים למהלך קשה, ביחד".
המתנחלים החילונים: אי אפשר לשחק בנו - זה טירוף
הרעיון להעביר את המשפחות לאשקלון התקבל בתדהמה בקרב התושבים החילונים באתר הקרוונים בניצן. אחת התושבות אמרה: "מדהים אותי בכל פעם שצריך למצוא איזשהו פיתרון עבורנו, הברירה האוטומטית שעולה מיד זה שוב לגרש אותנו לכל מיני מקומות שאנחנו לא רוצים בהם. הגיע הזמן אחת ולתמיד שיתחילו להבין שמדובר באנשים, ברצונות, ברגשות ואי אפשר לשחק בנו כמו בפיונים".
עמוס כלפון, שהגיע לניצן לפני מספר ימים מניסנית, נדהם גם הוא לשמוע על הרעיון. "זה פשוט טירוף, נשמע לי הרעיון הכי מטורף שהיה עד עכשיו בכל התהליך הזה. אני לא מבין מה הם רוצים לעשות, אז מה עכשיו יוציאו אותנו שוב מפה? יפנו אותנו שוב לאשקלון ולמקומות אחרים? עברה עלינו שנה מאוד קשה, הייתי בין הראשונים שהגיעו לקרווילות אבל רק אתמול בשמונה בערב למעשה התמקמנו ונמצא פיתרון לציוד שלי.
"אנשים באו לפה, נרשמו, וחלקם בתהליך קליטה, אי אפשר להגיד להם ללכת למקום אחר בגלל שהם חילונים או דתיים. לא הייתי רוצה לראות מישהו שיעז לפנות מפה אנשים או לומר להם שאסור להם לגור פה רק משום שהם חילונים. אני הגעתי מניסנית, יישוב מעורב של דתיים וחילוניים, וכולנו חיינו ביחד בצורה טובה, בלי שום בעיות. היו שם חיי קהילה נהדרים וכל אחד באמונתו. אפשר בהחלט לחיות כך גם פה".
בפגישות של תושבי ניצן באמצעות עורך דינם אבנר הקר, ומשרד ראש הממשלה לפני מספר חודשים, הם העלו את העניין של המחלוקת בין הדתיים לחילוניים. "התרענו על כך כבר בפגישות במשרד ראש הממשלה, אם היו מקשיבים לנו כל העניין הזה היה נחסך ואפשר היה לפתור את הבעיה הזו כבר אז אם היו עובדים על כך", אמר עורך הדין, המייצג את תושבי ניצן בעתירה לבג"ץ.
בשיא בפורום ynet: "רוצים מצור פלסטיני?"
בשיא השיב לשאלה של הגולשת רותי, כי משפחות שמתפנות מרצון מובטח להן מלוא הפיצוי בעוד שחלק מהאלמנטים של הפיצויים יופחתו מאלה שלא התפנו עד היום הקובע. הוא אמר: "נכון שיש להם את הזכות לפנות אחר כך לבית המשפט, אולם מה יפסוק בית המשפט, איש מאיתנו לא יודע".
הגולשת יעל שאלה את בשיא האם המתנחלים קיבלו זמן מספיק להסתגל לרעיון הפינוי. הוא השיב: "אלה שעשו את כל ההכנות מבעוד מועד, ומעטים הם מאוד, יגיעו ליום הפינוי מאורגנים כראוי. לפחות מחצית מהאנשים רק בשבועיים-שלושה האחרונים החלו להיערך ברצינות, ואף שאיני מלין עליהם ואף מבין היטב לליבם, בוודאי שאין הם יכולים לטעון כי הזמן לא היה מספיק".
בשיא נשאל על ידי אחד הגולשים למה לא להשאיר את המתנחלים שמסרבים להתפנות ברצועה. הוא ענה: "בוא נתאר מצב שבו חבורה של משפחות מחליטה להישאר באחד מישובי גוש קטיף, צה"ל נסוג ועל הבית צרים אלפי פלסטינים זועמים. האם לא ברור לך שצה"ל יצטרך להיכנס פנימה בכוחות גדולים על מנת לחלץ את המשפחות? אתה בוודאי זוכר שאנו חיים במזרח התיכון ושאם היה בידי הפלסטינים הכוח לכך, איש מאיתנו לא היה שורד. בסיטואציה הזו להשאיר את האנשים מאחור פירושו לסכן אותם ואת החיילים שיבואו להציל אותם, דבר שהוא לחלוטין בלתי אפשרי".
בתוך כך, חברי הכנסת חמי דורון ומודי זנדברג (שינוי) ביקרו באתר הקרווילות בניצן והביעו "זעזוע מתנאי המגורים שהוצעו לחלק מהמשפחות בניצן". לדבריהם, "הבעיה העיקרית מתמקדת בכ-30 משפחות בנות ארבע נפשות אשר נדרשות להתגורר בתנאי מכלאה בדירות של 60 מ"ר". הח"כים תבעו מראש הממשלה להתערב באופן מיידי ולפתור את המצוקה של אותן משפחות.
צילום וידאו: שי רוזנצוויג