דו"ח העוני: המצוקה הגיעה לשיא, מיליון וחצי עניים
דו"ח העוני לשנת 2004 שיפרסם היום המוסד לביטוח לאומי יחשוף את מימדי המצוקה: אחד מכל חמישה ישראלים חי מתחת לקו העוני. ארגונים חברתיים: "לממשלה יש מדיניות מכוונת: להעביר כסף לעשירים"
כמיליון וחצי אזרחים במדינת ישראל חיו בשנת 2004 מתחת לקו העוני. כך מעריכים גורמים כלכליים וחברתיים לקראת פרסומו היום של דו"ח העוני השנתי של המוסד לביטוח לאומי. למעגל העוני הצטרפו בשנת 2004 עשרות אלפי אזרחים, ובקרב אלה שכבר היו מתחת לקו העוני נרשמה החמרה במצב.
הדו"ח מתפרסם יום אחד לפני ישיבת הממשלה שתדון בתקציב המדינה לשנת 2006, שכולל, לפי הצעת האוצר, קיצוץ נוסף בתקציבי הרווחה. מימדי העוני נקבעים על פי קו העוני - מספר המחושב על יד הביטוח הלאומי. בדו"ח העוני הקודם הוגדר כעני אדם בודד שהכנסתו היתה נמוכה מ-1,736 שקל בחודש, זוג שהכנסתם נמוכה מ-2,777 שקל או זוג עם ילד שהכנסתם נמוכה מ-3,680 שקל.
דו"ח העוני הקודם קבע כי בשנת 2003 חיו בישראל 1.42 מיליון עניים, בהם כ – 652 אלף ילדים ובני נוער. אז יוחסו ממדי העוני בחלקם לגזירות הכלכליות הקשות של שר האוצר נתניהו, ובהן קיצוץ קצבאות הילדים וקצבאות הבטחת ההכנסה. מכיוון שהקיצוצים נמשכו לאורך כל שנת 2004, הם יבואו לידי ביטוי גם בדו"ח שיפורסם מחר.
גורמים במוסד לביטוח לאומי מוסיפים כי ההטבות שחילק האוצר לאזרחים, ובהן הקטנת מס ההכנסה, לא משפיעות על העשירונים התחתונים, שמרביתם אינם עובדים או שאינם מרוויחים מספיק כדי לשלם מס הכנסה.
גם מצבן של האימהות החד הוריות הורע בשל הקיצוצים בקצבאות הבטחת ההכנסה שלהן והחמרת תנאי קבלת הקצבה. "מועמדים" נוספים לכניסה למעגל העוני: משפחות מרובות ילדים, שנפגעו מהפחתת קצבת הילדים, וקשישים, שלא קיבלו את התוספות שהובטחו לקצבאות שלהם.
לפי הערכות לא רשמיות, עלה מספר העניים בישראל מ- 1.42 מיליון אזרחים ל – 1.5 מיליון ואף יותר מכך. במילים אחרות, כל אזרח חמישי במדינת ישראל חי מתחת לקו העוני. במוסד לביטוח לאומי מעדיפים שלא להתייחס לתוכן דו"ח העוני לפני פרסומו. בסקירה השנתית שפירסמה מחלקת המחקר של המוסד קובעים החוקרים ובראשם הסמנכ"לית, לאה אחדות, כי התוכנית הכלכלית של שר האוצר נתניהו הגדילה את הפער החברתי בישראל, וכי הוא צפוי לגדול בשנה הקרובה בעוד 2.4 אחוז.
בארגונים החברתיים בישראל טוענים שהיקף העוני גדול בהרבה מכפי שהוא מוצג בדו"ח העוני.
לדברי רן מלמד מעמותת "ידיד" המסייעת לנזקקים, בשנת 2004 זינק מספרם של הפונים לעמותה בבקשה לסיוע ב- 50 אחוז. "היו גזירות כלכליות וקיצוצי קצבאות ונוצר מעמד חדש של עניים, העניים העובדים. אלפי עובדים שהיו שייכים למעמד הביניים הקורס הידרדרו אל מתחת לקו העוני בעקבות הגזירות הכלכליות".
עו"ד יובל אלבשן, מראשי הארגונים החברתיים, אומר כי "ממשלת ישראל השלימה מזמן את תוכנית ההתנתקות שלה, מיותר ממיליון וחצי אזרחים עניים בישראל. מדובר במדיניות מכוונת של נתניהו שמטרתה להעביר כסף מהעניים לעשירים ובדרך זו לנתק את העניים מהעם".
פורסם לראשונה 07/08/2005 08:40
נתניהו: עלייה בעוני
צילום: דן בלילטי
מומלצים