בריטניה: רופאים ירשמו לחולים חיית מחמד נגד דיכאון
רופאים בריטים החלו לרשום תרופה מסוג חדש: כלב. הסיבה: מחקרים מוכיחים שבעלי חיים מזרזים תהליכי החלמה
לדברי ה"סאנדיי טיימס", שפירסם את הסיפור בעמודו הראשון, המטרה היא לפתות חולים כרוניים להפוך לפעילים יותר – באמצעות טיול עם כלב, למשל – לצמצם את הדיכאון שנלווה למחלות מתמשכות ולהגדיל את סיכויי ההחלמה. כך, מקווים שם, תיחסך למדינה בסופו של דבר הוצאה כספית ניכרת – מחיר הטיפול בחלק מהחולים הכרוניים שמתאשפזים שוב ושוב.
ב-20 השנים האחרונות נעזרים שירותי הרפואה הבריטיים בכלבים לטיפולים בבתי-חולים, בבתי-אבות ולפעמים גם במוסדות לחולים סופניים. באגודת הצדקה שמספקת את הכלבים רשומים 3,500 כלבים ו-90 חתולים. "טיפול בכלב ממריץ את ההבראה", אומרת ג'יל ג'ליאנו, מנהלת הפיתוח של שירותי הבריאות בלואישם.
ד"ר מאיר להב, מנהל מחלקה פנימית א' ב"בילינסון", מסכים עימה: "הספרות הרפואית עמוסה מחקרים המצביעים על היתרונות הבריאותיים באינטראקציה בין בני אדם לבעלי חיים, אך ההסברים לכך אינם חד משמעיים", הוא אומר. לדבריו, כבר בשנות ה-80 נמצא כי תוחלת החיים של אנשים לאחר התקף לב שהיה בבעלותם בעל חיים, היתה גבוהה יותר מאלו שלא היה להם בעל חיים.
ב-1992 נבדקו 5,700 איש באוסטרליה במחקר מקיף, שמצא כי אצל אנשים שגידלו בעל חיים לחץ הדם ורמות הכולסטרול והשומנים בדם היו נמוכים יותר מאשר אצל מי שלא היה להם בעל חיים. "העבודות נערכו על חיות מחמד, לרוב כלבים, אבל לא בהכרח", מסביר ד"ר להב. "האוכלוסיות שעבורן השפעת בעלי החיים נמצאה כגדולה ביותר הן קשישים, שנמצא שהם סובלים מתחלואה לבבית פחותה, שיעורי תמותה נמוכים ואיכות חיים גבוהה; וילדים, שנמצא כי אלו מהם שהיו בעלי חיות היו עצמאיים יותר, בעלי ביטחון עצמי רב יותר ויכולת גדולה יותר ליטול יוזמה. גם ילדים חולים וילדים אחרי טראומות השתקמו טוב יותר עם חיית מחמד.
"מחקרים נוספים מצאו, שאפילו חשיפה לבעלי חיים באמצעות צפייה בלבד, כגון התבוננות בדגים באקווריום, מורידה לחץ דם".
- איך מסבירים את הנתונים?
"קשה מאוד להסביר את התוצאות על פי מנגונונים ברורים. אבל ברור שלא מדובר רק בכך שבעלי חיות מחמד הולכים ומטיילים יותר. מדובר, ככל הנראה, בשלווה ורוגע המשפיעים על תגובות פיזיות של האדם".