שתף קטע נבחר
 

ארה"ב: עושים כבוד לממציא הוואליום בן ה-97

ד"ר ליאו שטרנבאך, מדען יהודי שפיתח את תרופת ההרגעה 'ואליום', נבחר לאחד הממציאים המשפיעים ביותר בעולם, על ידי "היכל התהילה של הממציאים", גוף אמריקני המקדם פיתוחים והמצאות. שטרנבאך בן ה-97, המחזיק ב-241 פטנטים והמצאות, זכה בשבוע האחרון לפינה במוזיאון היכל התהילה, לא רחוק מתומס אלווה אדיסון ממציא נורת החשמל

היא משמשת מיליונים ברחבי העולם כל שנה, ועתה סוף סוף זוכה ממציאה לעדנה: ד"ר ליאו שטרנבאך, מדען יהודי בחברת 'רוש' - היה זה שפיתח את תרופת ההרגעה וואליום. השבוע הוא זכה להצטרף ל"היכל התהילה של הממציאים", על תרומתו לחברה ולהתקדמות המדעית. לעבודתו של ד"ר שטרנבאך הוקדשה פינה במוזיאון הממציאים של היכל התהילה, לצד תומס אלווה אדיסון ממציא הנורה החשמלית, וממציאים דגולים אחרים.

 

היכל התהילה באקרון אוהיו, ארה"ב הוקם ב-1973 על-ידי משרד הפטנטים והסימנים המסחריים האמריקני והמועצה. זהו ארגון ללא כוונת רווח והגוף העיקרי בארצות הברית המקדיש את מאמציו להבעת הוקרה וטיפוח היצירתיות וכושר ההמצאה. מדי שנה מתקבלים כמה ממציאים להיכל התהילה מתוך הכרה בהמצאות ובפטנטים המאפשרים את הקדמה האנושית, החברתית והכלכלית.

 

 ועדת השופטים של קרן היכל התהילה של הממציאים בחרה בשטרנבאך מבין 14 מועמדים לשנת 2005. ועדת הבחירה הורכבה מנציגי ארגונים מדעיים וטכניים מובילים. על מנת להתקבל להיכל התהילה של הממציאים, המועמדים חייבים להחזיק בפטנט אמריקאי אחד לפחות.

 

"פריצות הדרך שהשיג ליאו שטרנבאך בפיתוח תרופות ממחישות בבירור את ההשפעה העצומה שיש לממציאים בהיכל התהילה על החברה והכלכלה," אמר פרד אלן, ראש ועדת השופטים של קרן היכל התהילה של הממציאים בארצות הברית. "אנו גאים לקבלו להיכל התהילה מתוך הכרה בעבודתו החשובה".

 

מויטמין B עד לתרופות ההרגעה

 

ד"ר שטרנבאך נולד באבציה, אוסטריה (כיום קרואטיה), ב-1908. הוא הקדיש את שנותיו המוקדמות באוסטריה ובפולין לרכישת כישוריו המדעיים הראשוניים בעבודה עם אביו הרוקח. לאחר מכן למד לתואר ברוקחות באוניברסיטה בקרקוב, פולין. ד"ר שטרנבאך החל לעבוד במרכז חברת רוש בבאזל, שוויץ ב-1940. אולם עם התחזקות האנטישמיות ב-1941, שלחה רוש לארה"ב את כל מדעניה היהודים, ביניהם שטרנבאך ורעיתו הרטה.

 

ב-1941 החל שטרנבאך לעבוד במרכז, שלימים הפך להנהלת חברת רוש בארה"ב בנאטלי, ניו ג'רסי. ההישג הראשון שלו, בשנות ה-40, היה הסינתוז של ביוטין, ויטמין מקבוצת B. ד"ר שטרנבאך גם פיתח את ארפונאד להפחתת דימומים בניתוחים הקשורים למערכת העצבים המרכזית.

 

מאוחר יותר החלו שטרנבאך ועמיתיו לוול ראנדל וארל רידר לערוך ניסיונות בחומרים אשר פותחו לאחר מכן לקבוצה מהפכנית של חומרי הרגעה המוכרים בשם בנזודיאזפינים, המשמשים לטיפול בהפרעות שינה ובחרדות. התרופות החדשות מקבוצה זו של חומרי הרגעה היו ליבריום וואליום. ב-1963 אישר מנהל המזון והתרופות של ארצות-הברית (FDA) את השימוש בואליום והתרופה הפכה לאחת התרופות הנרשמות ביותר בארצות הברית.

 

מרבית התגליות של ד"ר שטרנבאך קשורות למערכת העצבים המרכזית. זוהי תוצאה של ניסויים חדשניים שערך בסוג חדש של חומרי הרגעה. וליום, ליבריום, קווארזן מוגאדון וקלונזפין הן דוגמאות למוצרים אשר יצאו ממעבדתו של ד"ר שטרנבאך למגוון שימושים: תרופות הרגעה, נוגדי פרכוסים, תרופות שינה, ותרופות אנטי-כולינרגיות.

 

מהמשפיעים במאה ה-20

 

"שאבתי נחת רבה מיכולתי לסייע באופן כלשהו לבני אדם להרגיש טוב יותר," אומר שטרנבאך. "בהיותי כימאי, הקדשתי את רוב חיי לעבודה במעבדה מתוך תקווה לחולל ולו שינוי קטן. הידיעה שוואליום השפיעה על חייהם של מיליוני אמריקאים וכי מחקרי סללו את הדרך לתגליות אלו היא אחת החוויות המספקות ביותר של חיי"

 

ד"ר שטרנבאך מחזיק ביותר מ-241 פטנטים אמריקאיים וכתב מאמרים ליותר מ-122 פרסומים ושש מונוגרפיות. במהלך הקריירה המהוללת שלו זכה ד"ר שטרנבאך בפרסים רבים. ב-1987 הוענק לו תואר "ממציא השנה" של אגודת חוקי הפטנטים, הסימנים המסחריים וזכויות היוצרים של ניו יורק. כתב העת U.S. News and World Report הכתיר אותו כאחד מ-25 אזרחי ארצות הברית שהשפיעו יותר מכל על המאה ה-20.

 

ב-2003, פרסם שטרנבאך את האוטוביוגרפיה שלו שכותרתה: "כימיה טובה: חייו ותקופתו של ממציא הוואליום". שטרנבאך פרש מרוש ב-1973 לאחר קריירה של יותר משישה עשורים. לאחר שהתגורר שנים רבות במונטקלייר, ניו ג'רסי, עברו הוא ורעייתו, הרטה, לצ'אפל היל, צפון קרוליינה.

 

ואליום: מה שלא ידעתם

 

  • המצאת הוואליום (בנזודיזאפין) ע"י המדען היהודי ד"ר ליאו שטראנבך זיכתה את חברת התרופות רוש בפרס נובל ב-1963.
  • הוואליום היתה לתרופה הנמכרת ביותר בארה"ב בין השנים 1969-1982
  • ב-1978 נמכרו 2.3 מיליארד כדורים של התרופה. הוואליום נחשב ל"שובר הקופות" של חברת רוש וסלל את הדרך לפיתוח ומחקר תרופות חדשניות לטיפול בחרדה ונגזרותיה.
  • כדורי הוואליום סומנו אז בסימן היכר V והפכו לאייקון תרבותי. בשנה החולפת "התלבשה" על הסמל גם גלולת הזיקפה הכחולה ויאגרה.
  • השם "ואליום" לקוח מהמילה הלטינית " להיות חזק", אולם התרופה זכתה לכינויי חיבה. באלבומם המפורסם-"פרחים" חיברו ה"רולינג סטון" ב-1978 שיר על הוואליום שמסייע לעקרת בית לחוצה להעביר את היום, בשם "העוזר הקטן של אמא" וכך דבק בואליום כינוי החיבה - "העוזר הקטן של אמא" .
  •  מרבית המשתמשות בוואליום היו נשים בשנים בהם הוואליום נחשב כטרנד ושם נישא בכל משק בית, ונושא שיחה פופולארי בתקופה שנקראה "מירוץ העכברים" - תקופה בה אמריקה היתה שרויה בחרדה. כינוי חיבה נוסף שדבק בו היה "דול" (בובה), בספר הנועז ורב המכר "עמק הבובות" של הסופרת ג'קלין סוזן, שלימים הפך לשובר קופות בקולנוע.
  • ארגון הבריאות העולמי הכריז על הוואליום כאחת התרופות החיוניות שמתאימות למרבית האוכלוסיה וצריכות להיות זמינות ובכמות מספקת במערך בתי החולים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מהאנשים המשפיעים בעולם. ד"ר ליאו שטרנבאך
ואליום. סיפור הצלחה של 42 שנה
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים