מאלי סיני אל (מלון) שירת הים
עשרות משפחות מגוש קטיף הגיעו לבתי מלון באשקלון. במלון "שירת הים" ציפו להם חדרי סוויטות, בריכה ונוף אל הים, אבל קשה להיסחף לתחושת נופש כשהעתיד לא ידוע. חווה עטיה מניסנית: "הקראווילה לא מוכנה אז אנחנו צריכים להיות במלון ועוד כמה ימים שוב לעבור. המדינה גירשה אותי מהבית אז לפחות שיהיו קצת יותר אנושיים ומתחשבים"
לא הרחק ממעוזי ההתנתקות בגוש קטיף המתינים החל מאמש (ב') ובמהלך השבוע הקרוב עשרות צוותים למפונים שיגיעו לבתי המלון "שירת הים" ו"המלך שאול" באשקלון. האווירה במקום רחוקה מלהזכיר את המאורעות והקולות שחוו המפונים שעות ספורות לפני הגיעם לבתי המלון הללו. כאן הכל רגוע יותר, אפילו אופטימי, אם כי לא כולם נסחפים לאווירת הנופש הקיצית.
"הייתי בטוח שמדובר במקרה הטוב במעין צימרים, אבל זה מלון באמת, על כל המשתמע מכך. זה עושה קצת טוב על הלב להגיע לפה, לפחות להירגע קצת", אומר אחד הדיירים החדשים במקום, אשר עד לא מזמן היה תושב גוש קטיף.
פה ושם עדיין נשמעות עדיין תלונות של המתיישבים המפונים כנגד אנשי מנהלת ההינתקות על שלא נערכו כראוי, לדבריהם, בעיקר מהתושבים במלון "המלך שאול" הישן יחסית. ב"שירת הים", מלון חדש ברמה של ארבעה כוכבים עם בריכה ענקית וסוויטות מפוארות, קשה לשמוע טרוניות מצד הדיירים, שהתרגלו מהר יחסית לחדרים הגדולים המשקיפים אל הים ואל המרינה העירונית.
אל "שירת הים" - המונה כ-120 חדשים - אמורות להגיע כשישים משפחות מאלי סיני. למלון "המלך שאול" אמורות להגיע 55 משפחות מניסנית ומנווה דקלים. המשפחות שהגיעו במהלך היום התמקמו בחדרים החדשים אך מיד לאחר מכן המשיכו לעסוק בשאלות הדיור לטווח הארוך.
"הבעיה מתחילה עוד לפני המלון, עם מנהלת ההתנתקות"
כאמור, לא הכל ורוד בבתי המלון שקלטו את המתיישבים. חווה עטיה הגיעה למלון "המלך שאול" מניסנית, לפני שתעבור עם משפחתה לקראווילה בכרמיה לכשזו תהיה מוכנה באופן סופי. המעבר למלון, למרות המאמצים הרבים של הצוותים מסביב - אינו מרכך מבחינתה את ההלם והכאב מהפינוי ובעיקר את הטענות הרבות כלפי המדינה.
"אני נשואה לשוטר ולכן היינו חייבים להתפנות מרצון", היא אומרת. "ידענו שנגיע למלון כי אמרו לנו שהאופציה הזו קיימת במקרה שיהיו בעיות עם הכניסה לקראווילה. הגענו למצב שלא יכולתי להיות יותר בבית עם הילדה שלי בת החודש וחצי, שלצערי נולדה למציאות הזו של התנתקות. היו לנו ציפיות קצת יותר גבוהות מבית מלון שאמור לאכלס אותנו ברמת החדרים וכדומה, אבל לצערי הבעיה מתחילה עוד קודם לכן, עם מנהלת ההתנתקות שלא הייתה מוכנה ועדיין אינה מוכנה".
"אין עם מי לדבר", מתלוננת חווה. "ניסינו לדבר עם יונתן בשיא (ראש המנהלת אבל ללא הצלחה. למה היינו צריכים להגיע למצב כזה שהקראווילה לא מוכנה, שאנו צריכים להגיע למלון לכמה ימים ושוב לעבור? אנו משפחה שלא התנגדה אלא התפנתה מרצון. יש לי תחושה שדווקא אלה שהתנגדו ירוויחו בסופו של דבר מכל זה. מדינת ישראל גירשה אותי מהבית שלי אז לפחות שיהיו קצת יותר אנושיים ומתחשבים. אנחנו עדיין לא מעכלים את מה שקרה, את המעבר והניתוק. אנחנו מחכים לראות איך יהיו הימים הקרובים".
צוותי סיוע לכל אחד, הפעלות לילדים וייעוץ משפטי
בבתי המלון נערכו עשרות צוותים של משרדי הממשלה השונים - צוותים חינוכיים, פסיכולוגיים ופדגוגיים - שהגיעו לעבוד בהתנדבות עם משפחות המפונים. אפילו אנשי יחסי ציבור ערוכים במקום כמו ביתר מוקדי ההתנתקות, כדי ללוות את העיתונאים הרבים שהגיעו לבתי המלון. בנוסף לשני בתי המלון הללו אמור להתאכלס במשפחות המפונים גם כפר הנופש לחיילים באשקלון שהפך למרכז קליטה מאולתר.
בצוותים הקולטים נמצאים גם אנשי רפואה ובהם רופאים וחובשים, אנשי משרד הקליטה, משרד הפנים, משרד החינוך ועוד. כמו כן נמצאים במקום מורות חיילות ואנשי התרבות התורנית של צה"ל. כל משפחה זוכה לצוות מלווה מיד עם הגעתה למלון, עד כניסתה לחדר.
הצוותים החינוכיים מפעילים במקום מסגרות חינוכיות. לילדים בגילאי הגן תופעל קייטנה עד לתחילת שנת הלימודים ולאחר מכן, במידת הצורך, יופעל גן על פי אמות המידה שקובע משרד החינוך. לתלמידי בתי הספר היסודיים פועלת מסגרת חינוכית מהשעה שמונה בבוקר עד שש בערב, הבוגרים יותר יכולים להינות ממועדונית המופעלת מהשעה שמונה עד עשר בלילה.
החל ממחר יתחילו לפעול במקום גם אנשי לשכת התעסוקה שיסייעו למפונים במציאת עבודה - נושא שהוא עקב אכילס באיזור מוכה האבטלה. מלבדם הגיעה הבוקר גם קבוצת רבנים המעניקים לתושבים את מה שהם מכנים "גישור תרבותי דתי".
במהלך הימים הקרובים יפרוס האגף לסיוע משפטי במשרד המשפטים צוותים ב-17 בתי המלון ברחבי הארץ בהם אמורים להתאכסן המפונים במסגרת תכנית ההתנתקות. הצוותים יעניקו שירות משפטי חינם לכל מי שטרם פנה למנהלת סל"ע.