אדממה - ביקור בשדה סויה
בעקבות המחקרים הטוענים כי אכילת סויה מעובדת מזיקה לבריאות נסעה יעל גרטי לשדה סויה, נשנשה פולי סויה טריים (אדממה) והבינה למה מדובר בחטיף הפופולארי ביותר ביפן
לא קל להיות דוגמן סויה, אני אומרת לאורי כהנא, חלוץ גידול הסויה הטריה בארץ כשהוא נבוך מול המצלמה. אני פוגשת אותו מהלך יחף בשדות הסויה שלו, במושב חרב לאת שבעמק חפר, מלטף תרמילים ומחלץ בעדינות פולי סויה טריים.
כהנא, בן 34, חקלאי צעיר, קיבוצניק בדימוס, חי עם בת זוגו וילד בן שנה בצניעות בכפר חגלה. רוב הזמן הוא תזונאי קליני המתמחה בהפרעות אכילה ובקירוב
כהנא היה עסוק בפרויקט חקלאות קהילתי בעמק האלה (שלצערו כשל) כשמישהו ממשרד החקלאות ביקר אצלו והציע לו לנסות לגדל סויה טריה, או בשמה היפני אדממה (EDAMAME), מזרעים שקיבל מיפן. כהנא נענה לאתגר ובשלוש השנים האחרונות הוא עסוק בגידול אדממה ובהשבחת הזן.
מה זה אדממה
פירוש המילה היפנית הוא: שעועיות על ענפים. מדובר בחטיף העתיק בעולם, חטיף טבעי, זמין ומהיר. היפנים הם צרכנים מושבעים של אדממה: % 95 מצריכת האדממה בעולם מתרחשת ביפן וכל פאב יפני שמכבד את עצמו מגיש קערת אדממה ליד הבירה או הסאקה. מבשלים אותם בקליפתם במשך חמש דקות במי מלח ומבקעים בידיים, משל היו פיסטוקים.
האדממה טעימה - כשהזרעים טריים הם אכילים, אבל קצת חיים מדי. כשהאדממה מבושלת במי מלח במשך חמש דקות בלבד (עם התרמילים) היא הופכת למעדן, פיצוח מדהים מן הטבע. אי אפשר להפסיק לבקע את התרמילים, שאחרי הבישול הקצר מתבקעים בקלות. למה דומה הטעם? איפה שהוא בין פול ירוק לאפונה ירוקה. אפשר לאכול את האדממה כנשנוש ואפשר להוסיפה לאורז ולסלטים.
למה זה טוב
בריאות מהטבע: האדממה מכילה חלבון קל לעיכול, בעל זמינות גבוהה מאוד לגוף, (מדובר בצמח היחיד המציע חלבון הזהה באיכותו לחלבון של בשר או של ביצים), סידן, ברזל, ויטמין C וחומרים נוגדי חימצון המאטים את הזדקנות הגוף.
מיון התרמילים (צילום: אוהד ריינהרץ)
האדממה מכילה איזופלבונים, המשמשים כפיטו-אסטרוגנים (כלומר אסטרוגן מן הצומח) התורמים למניעת סרטן ואוסטאופורוזיס ולשיפור האיזון ההורמונלי, מה שהופך אותה ליעילה במיוחד עבור נשים בגיל המעבר ולנשים עם תסמונות קדם מחזור בעייתיות. האדממה אף מכילה פיטו-סטרולים המסייעים בהפחתת כולסטרול רע בגוף ובעידוד ייצור כולסטרול טוב. האדממה דלת קלוריות: רק 125 קלוריות ב- 100 גרם.
כהנא מאמין נלהב בפרוייקט האדממה שלו, "זו הצורה הכי בריאה, ישירה וזמינה של הסויה", הוא אומר, "כשאוכלים ירק בצורה הטבעית שלו - יש איזון טבעי מושלם. מעולם לא תועדו תופעות לוואי לאדממה. ולגבי כל אותם מחקרים המדברים על הנזק שבצריכת סויה הוא מספר מחד גיסא על אוכלוסיות שלמות שחיות מסויה כחלבון העיקרי שלהן ומאידך גיסא מצהיר :"כל דבר צריך לצרוך במידה": לא מומלץ לאכול יותר מחצי ק"ג סויה טריה ביום, הכמות המומלצת היא 100-200 גרם ביום. ועל מחקרים בכלל דעתו נחרצת, "עם המימון המתאים ניתן להוכיח את הטענות המופרכות ביותר, על כל מאכל בעולם יש מחקרים בעד ונגד".
איך מגדלים אדממה
מדובר בצמח ממשפחת הפרפרניים, מסדרת הקטניות, העשוי להגיע עד לגובה מטר, (תלוי בזן), עליו ירוקים גדולים. על הגבעול נחים תרמילים קטיפתיים, בכל תרמיל ממתינים שלושה פולי סויה טריים, ירוקים בהירים, רעננים. השדה אינו נחשב אורגני למרות שהוא אינו משתמש בחומרי הדברה ("חותמת אורגני עולה הרבה כסף"), הוא כן נחשב כשר - השותף שלו, מתן כץ, הוא דתי והוא זה שדואג לקיים את כל ההלכות בקפידה.
העונה נמשכת חמישה חודשים של יבול רצוף והקטיף הוא ידני, תרמיל תרמיל. כל שתיל נותן יבול של כמה תרמילים ובכך מסיים את תפקידו, (לא צומחים עוד תרמילים אחרי הקטיף), והולך למספוא ברוב המקרים, כאן הוא משמש לטיוב הקרקע. התרמילים נקטפים בעדינות, עוברים למיון קפדני בבית האריזה ("למיין 6 ק"ג זה יום עבודה"), נארזים באריזות קטנות במשקל 300 גרם ומועברים לקירור. חיי המדף של האדממה טובים: ניתן לאכול אדממה עד שבועיים וחצי מיום הקטיף. רוב גידול האדממה בעולם מתבצע בטאיוואן, סין ותאילנד, שם כח העבודה זול. בארץ, בשלב זה, לא כלכלי לגדל אדממה, כהנא טוען שהשדה שלו רק מפסיד כסף, "שדה עגבניות השרי ממול מממן אותו", הוא אומר.
אדממה בארץ הקודש
חייו של חלוץ מגדלי האדממה בארץ אינם פשוטים, אחרי תהליך הפיתוח החקלאי מתחיל תהליך החדרת המוצר לשוק. נכון לעכשיו הוא מוכר ישירות למספר מסעדות יפניות (כגון אונמי, סושידו ויקימונו), לכמה בתי טבע, באמצעות משווק, ולטיב טעם. המחיר נע בין 10 שקל ל-20 שקל לאריזה בת 300 גרם. אפשר גם להזמין ישירות אצל אורי בטלפון: 2056802- 050.
"כל חקלאי חולם על פיתוח זן שיתפוס ויצליח" אומר כהנא, "שני חקלאים נוספים ניסו לגדל אדממה והתייאשו אחרי עונה אחת, ראו שזה לא כלכלי. אני רואה את הפוטנציאל של האדממה. המודעות גדלה, צריכת האדממה בארה"ב ובאירופה גדלה כל הזמן". אתה אידאליסט?, אני שואלת. "אני אסטרונאוט, אני רומנטיקן כזה", הוא עונה במבוכה, "החלום הרטוב שלי הוא שכולם ירצו סויה טריה".
- צילומים: אוהד ריינהרץ. לאתר שלו הקליקו כאן
.