פינוי חירום של ניו אורלינס בגלל ההוריקן "קתרינה"
כחצי מיליון תושבי העיר נקראו לעזוב את בתיהם בהקדם האפשרי, עם התקרבות ההוריקן "קתרינה" לאזור. אחרי שגבתה 9 הרוגים בפלורידה, צברה הסופה כוח מעל מפרץ מכסיקו והיא עושה את דרכה באיטיות לעבר לואיזיאנה ומיסיסיפי. עם רוחות של כ-280 קמ"ש, היא מוגדרת ברמה 5 - הגבוהה והמסוכנת ביותר. "להוריקן הזה יש פוטנציאל לגרום למספר גדול של הרוגים ולנזק רב", אמר חזאי בכיר. ישראלים מספרים: דרשו 1,500 דולר בשביל מונית לעזוב את העיר, בסוף שילמנו 750
ראש עיריית ניו אורלינס שבלואיזיאנה, ריי נגין, הורה היום (א') לפנות באופן מיידי את כל תושבי העיר, כ-485,000 בני אדם, כהכנה לקראת בואה של סופת ההוריקן החזקה "קתרינה" לאזור. "קתרינה", הנושאת רוחות במהירות של 280 קילומטר בשעה וגלים של עד 7 מטר, מוגדרת כסופה בקטגוריה 5 - המסוכנת ביותר.
במקביל, הוחלט על הקמתם של מקלטי חירום גדולים בעיר כדי לתת פיתרון לרבבות תיירים שלא הצליחו למצוא טיסות וכמאה אלף תושבים שאין ברשותם מכונית. בין השאר יהפוך איצטדיון הספורט המרכזי של העיר, ה"סופרדום" למקלט ענק. ראש העיר הפציר בתושבים שבוחרים באפשרות זו, להביא עימם מצרכי מזון לשהיה של שלושה עד חמישה ימים.
עוד לפני שניתנה ההוראה הרשמית להתפנות, מיהרו רבבות תושבים להימלט צפונה כדי להימנע ממפגש סוער עם "קתרינה". אחרי שבמשך שעות ארוכות היו הכבישים לכיוון צפון עמוסים לעייפה בטורי מכוניות, החליטו רשויות התחבורה בלואיזיאנה להפוך גם את הנתיבים המובילים דרומה אל העיר לדרכי מילוט. כל הנתיבים בכל הכבישים הראשיים הוסבו כך שיובילו את התנועה הרחק מהחוף המועד לפורענות, אך עד מהרה גם "נתיבי המילוט" החדשים היו עמוסים ופקוקים.
ניו אורלינס נחשבת למקום המסוכן ביותר באזור בעת הזו משום שהיא שוכנת באזור המצוי מתחת לגובה פני הים. גם בתקופות של מזג אוויר רגיל נדרשת העיר למערכת של תעלות מים ומשאבות גדולות כדי למנוע מהמים לשטוף את הרחובות. כעת, כשגלים בגובה של כ-7 מטר צפויים להתנפץ על החוף, עלולה העיר לטבוע כולה מתחת למים.
"אנו צופים בסופה ממנה חששנו כל השנים", אמר נגין כשהודיע על הפינוי חסר התקדים. "זהו אירוע של פעם בחיים. מעולם לא פקדה סופה בעוצמה כזו את ניו אורלינס באופן ישיר".
"גבירותי ורבותי, זה לא תרגיל. זה הדבר האמיתי", אמר נגין מוקדם יותר במסיבת עיתונאים. אך באותה נשימה הוא קרא לתושבים להישאר רגועים. הוא המליץ לאטום את החלונות בלוחות עץ ולדאוג שבבית יהיו מזון, סוללות, רדיו ותרופות. הוא המליץ לארוז תיק עם חפצים לשעת חירום ולבדוק שבמכונית יש מספיק דלק לרגע האמת.
"שילמנו 750 דולר כדי לעזוב את העיר"
יאיר ופרנסיס קאלוש, זוג ישראלים המתגוררים בוושינגטון, הגיעו בסוף השבוע לחופשה בעיר הבילויים המפורסמת.
יאיר סיפר ל-ynet: "שמענו על קתרינה ביום ששי. בבוקר יצרנו קשר עם חברת התעופה ונאמר לנו שהכל בסדר, והטיסה לא תתבטל. המשכנו בנופש שלנו כרגיל, עד שראש העיר יצא בשישי בצהרים במסיבת עיתונאים, ששודרה בטלוויזה, בה הוא המליץ לאנשים להתפנות מרצון. ראש העיר הבהיר שהפינוי אינו חובה, אבל אם יתברר שכיוון ההוריקן הוא ניו אורלינס, הוא יכריז על פינוי הכרחי. עדיין לא היה ברור אם הסופה תגיע לניו אורלינס עצמה, על פי התחזית האמריקנית, או מזרחה מהעיר, על פי תחזית אירופית. כשניסינו להקדים את היציאה התברר שכל הטיסות כבר היו מלאות. פנינו לחברות להשכרת רכב וכבר לא היה רכב אחד לרפואה. לא היתה שום אפשרות של יציאה בתחבורה ציבורית, רכבת או אוטובוס.
"במוצאי שבת נכנסתי לאינטרנט וגיליתי שהטיסה שלנו מניו אורלינס בוטלה. יצאנו לרובע הצרפתי לאכול. הרובע היה שוקק אדם. החיים המשיכו כאילו אין הוריקן בדרך. חלק מהמסעדות כבר היו סגורות והחלונות מכוסים בדיקטים להגנה מפני הרוח, אבל מסעדות רבות היו פתוחות ולהקות הג'אז המשיכו לנגן.
"השארתי הודעות לכמה נהגי מוניות בעיר, ובמקביל התחלנו להתארגן למצור. קנינו בקבוקי מים והעלינו אותם לחדר שלנו בקומה החמישית במלון. הנהלת המלון אמרה לנו שאנחנו בטוחים. תהיה אי נעימות, הפסקות חשמל, אולי מים, אבל אנחנו נהיה בסדר. ניו אורלינס שוכנת עשרה מטר מתחת למפלס של מפרץ מקסיקו, ולכן אמרו שיפונו שלושת הקומות הראשונות של המלון בלבד.
"זוהי נחמה קטנה בלבד למי שצופה בשידורי הטלוויזיה ורואה איך האוטוסטרדה הופכת כולה לחד סטרית לכיוון יציאה מהעיר. בשבת בחצות קיבלנו הצעה מנהג לימוזינה, לפנות אותנו מניו אורלינס ליוסטון תמורת 1,500 דולר. יוסטון היתה היעד המתבקש. היא ממוקמת ממערב לניו אורלינס מחוץ למסלול ההוריקן. אבל המחיר... ב-1 אחר חצות צילצל נהג מונית אחר והציע לקחת אותנו ליוסטון. כעבור כמה דקות כבר היינו בדרכנו למסע של נמשך כל הלילה, שש שעות נסיעה של 550 ק"מ בערך - שעלתה לנו 750 דולר בלבד".
תצלום לוויני של הסופה המתקרבת. אי.אפ.פי
דנה כורש, סגנית קונסולית ישראל ביוסטון, האחראית גם על אזור ניו אורלינס, סיפרה ל-ynet: "ישנם 12,000 יהודים שחיים באיזור ניו-אורלינס וכולם הסתדרו בכוחות עצמם. לשמחתי, בינתיים לא היינו צריכים לסייע לאף אחד. רק מנכ"ל הפדרציה היהודית של ניו אורלינס ביקש מקום לישון בו ביוסטון. בינתיים אף אחד לא התקשר לקו החירום שלנו לבקש עזרה".
"היהודים מנשוויל עזרו למפוני ניו אורלינס"
אדם ברונסטין, בכיר בקהילה היהודית בניו אורלינס, סיפר ל-ynet: "הגעתי ליוסטון אתמול ופה דווקא מזג האוויר מאוד נוח. הרבה מהיהודים שחיים בניו-אורלינס הגיעו ליוסטון, ממפיס ונשוויל, אלה ערים גדולות עם קהילות תומכות, והם עזרו לאנשים להסתדר במלונות, אצל חברים ובני משפחה. כל ישראל ערבים זה לזה. כשעזבנו את העיר מזג האוויר היה בסדר גמור, אבל מחר מוקדם בבוקר אמורה להגיע הסופה ואז נראה מה יהיה".
"בגלל שניו אורלינס היא מתחת לפני הים, צופים נזקים כבדים, ולכן ההחלטה לעזוב את העיר. הפעם האחרונה שפינו את כל התושבים היתה לפני 30 שנה, וגם זה היה בגלל הוריקן. ניו אורלינס מוצפת זה משהו שקורה לעיתים קרובות, אבל זה משהו מיוחד. מדינת לואיזיאנה יודעת היטב איך להגיב לסופות ומה לעשות. רוב האנשים היו רגועים, אבל בכל זאת זה יצר הרבה בלגן ומתח. יש אנשים שחשבו שהם יישארו ויתמודדו עם הסופה בעיר, אבל אני לא יודע מה איתם עכשיו, כי הטלפונים הניידים לא עובדים".
"צריך לקחת את זה ברצינות"
"קתרינה" הייתה בשבת הוריקן בדרגה 2, עם רוחות של 160 קמ"ש ו-450 מ"מ של גשם. היא נחתה על חופי דרום פלורידה, זרעה הרס, הציפה שטחים נרחבים וגבתה לפחות תשעה קורבנות בנפש.
אבל אז היא חלפה מעל המים החמימים של מפרץ מכסיקו, שם צברה עוצמה רבה. במדינות מיסיסיפי ולואיזיאנה הכריזו על מצב חירום, הכרזה שמקלה על רשויות ההצלה להפנות משאבים לפינוי התושבים ולגיוס כוח אדם. באזורים נמוכים בלואיזיאנה פורסמה עוד אתמול הודעת פינוי רשמית לתושבים, אך רבים מהם מיהרו לארוז ולהימלט צפונה. תורים ארוכים נראו לא רק בכניסות לכבישים המהירים אלא גם בפתח תחנות הדלק והמרכולים.
"להוריקן הזה יש פוטנציאל לגרום למספר גדול של הרוגים ולנזק רב אם אנשים לא ינקטו בצעדים הדרושים", אמר מקס מייפילד, מנהל מרכז ההוריקנים הלאומי. "זהו הוריקן מסוכן מאוד". גם בסוכנות הפדרלית לניהול מצבי חירום מודאגים מאוד. "אינני יכול להדגיש יותר לציבור עד כמה רציני היחס שלנו לסופה הזו", אמר מנהל הסוכנות, מייקל בראון. "אנשים צריכים לקחת את העניין הזה באופן מאוד רציני ולהגיע למקומות בטוחים כל עוד זה אפשרי", אמר קצין בכיר במשטרה בלואיזיאנה.
הפעם האחרונה בה פקדה סופה כה עזה את מיסיסיפי או לואיזיאנה הייתה ב-1969, כשהוריקן "קמיל" גבתה 256 הרוגים ומאות פצועים, וזרעה הרס וחורבן בעלות של מיליוני דולרים.
כבר עתה מעריכים את הנזק שגרמה "קתרינה" ב-600 מיליון עד 2 מיליארד דולר. בין השאר חוששים שנתיב הסופה יוליך אותה לאזור בו מרוכזים מתקני שאיבת נפט רבים במיסיסיפי ובמזרח טקסס. המשמעות היא שהנזק הפוטנציאלי של "קתרינה" לא יתבטא רק בנזק ממשי בשטח אלא גם בירידת תפוקת הנפט לכל אורך התקופה עד שישוקמו ההריסות הצפויות לתשתיות.
לשם השוואה, הנזק המצטבר של ארבע סופות הוריקן שפקדו את פלורידה אשתקד היה 45 מיליארד דולר, והוא נגרם בתוך תקופה של שישה שבועות בלבד.
רק שלוש סופות בדרגה 5 פקדו את ארה"ב מאז החלה המדידה. אולם מאז תחילת עונת ההוריקנים השנה, ב-1 ביוני, כבר נרשמו 11 סופות - שבע יותר מאשר בתקופה המקבילה אשתקד. העונה צפויה להסתיים ב-30 בנובמבר, והחשש הוא ש"קתרינה" לא תהיה האחרונה ברשימה השנה.