שתף קטע נבחר

 

מצרים: בלוגרים נגד מובארק

כ-300 הבלוגרים הפוליטיים הפועלים במצרים נעזרים באינטרנט בכדי לבקר ולתקוף את הנשיא המצרי, הנמצא בשלטון מזה 24 שנים. רובם מעדיפים לשמור על אנונימיות

מאחורי הכינוי "באהייה" (Baheyya) מסתתרת אזרחית מצרית המבקרת בחריפות את הנשיא, חוסני מובארק, ומשטרו על בסיס יומי. למרות הפופולריות שצברה, המתנגדת העיקשת הזו, שחדורה ברוח קרב ואומרת בקול מה שאחרים חוששים אפילו לחשוב, נותרה אנונימית. "באהייה" הוא בלוג.

 

מסע הבחירות לנשיאות במצרים לא הצליח לעורר התלהבות רבה, אולי לנוכח התוצאה הצפויה, אולם הדיונים והוויכוחים הלוהטים ביותר מתרחשים דווקא בבלוגוספירה - יומני אינטרנט המופעלים על ידי אזרחים מצרים, לרוב צעירים ומשכילים.

 

"בכל מערכת בחירות נורמלית, אנשים רגילים להתמקד בתוצאות: מי זכה, מי הפסיד וכיצד ישתנה המצב. בבחירות האלו, לעומת זאת, כולנו יודעים שחוסני מובארק עומד "לזכות", נכתב בבלוג.

 

באהייה מגיבה גם על צילום יוצאת דופן, שפורסם בשבוע שעבר, ובו מוצג "מובארק החדש", כשהוא שותה תה של אחר הצהרים עם איכרה באחד מהכפרים שבדלתא של הנילוס, שם ביצע עצירה מתוזמנת היטב במהלך מסע הבחירות.

 

"הנסיונות השפלים של מובארק ואנשיו להעלים את 24 השנים החולפות של שלטונו, בהן היה ידוע בחוסר מעורבות ובאדישות למצרים הרגילים, מצטיינים בחוסר צניעותם המשווע", היא כתבה בבלוג.

  

זהותה של הכותבת לוט אמנם בערפל ודמותה המסתורית מהווה כר נרחב לניחושים בקרב קהילת הבלוגרים, והצלפותיה המילוליות קנו להן עדת מעריצים נאמנה, אם גם מצומצמת.

 

חירות חסרת תקדים

 

בארץ שבה מרבית העיתונים הגדולים נמצאים בבעלות המדינה או משויכים למפלגה כלשהי, האינטרנט מציע חירות חסרת תקדים, ומהווה פלטפורמה לקיומה של אופוזיציה שלטונית, שהופכת נועזת ובוטה יותר ויותר.

 

רוב המצרים ברחוב, המורגלים לשלטון יחיד שהגביל בעבר את חופש הביטוי בצורה חמורה במיוחד, עדיין נמנעים מלהביע את כעסם, אולם הבלוגרים נעזרים באינטרנט כדי לשחרר קיטור.

 

בבלוג שנקרא The wordmonger, חיבר עבדו, אמן ובלוגר בן ה-36, שיר תהילה סאטירי, שכותרתו "מובארק, נסיך המאמינים", תואר המיוחס בדרך כלל לנביא מוחמד. "אלוהים בוודאי אוהב אותו כל כך: ככל שאנחנו מקללים אותו יותר, כך שלטונו מחזיק מעמד זמן רב יותר", מעיר הבלוגר.

 

בלוגר מצרי אחר מסביר כי הוא טורח לפרסם את דעתו, "על מנת שהדורות הבאים לא יוכלו להאשים אותנו על ששתקנו כאשר היה צורך לדבר".

 

מי אתה חוסני?

 

הבלוגר Wanderer of the big wide open תוקף את נשיאו באופן ישיר: "מי אתה חוסני? האם אתה מצרי ככל המצרים האחרים? האם אתה נצר לשושלת קדושה?", הוא תוהה ומוסיף, "מה אם הוא פשוט ייעלם בערפל. דמיינו שהפרצוף שראיתם במשך 24 שנים על מסכי הטלוויזיה ובעמודים הראשונים של העיתונים ייעלם פתאום".

 

Manal and Alaa הוא בלוג מיליטנטי יותר, שנכתב בערבית ובאנגלית, ותוקף את דיכוי הפגנות ההתנגדות לשלטון באמצעות מה שהם מכנים "יחידות הקראטה הטרוריסטיות" של המדינה. מאנאל חסן ועלה עבדל פתח, בני ה-23, נמנים על מעט הבלוגרים שמסכימים לחשוף את זהותם.

 

"תאריך התפוגה של השלטון המושחת הזה הגיע, וסרחונו הפך בלתי נסבל", אמר עלה, פעיל צעיר עם רעמת תלתלים שחורים ארוכה, שהבלוג שלו משמש כלוח מודעות לפרסום עצרות והפגנות.

 

פונים לאליטה בלבד

 

בשנת 2005 נערכו ברחובות מצרים אירועי מחאה נגד מובארק, שכמותן לא ניתן היה להעלות על הדעת אפילו לפני שנה, אולם רבים מתוך כ-300 הבלוגרים הפוליטיים במדינה עדיין שומרים על אלמוניות.

 

"הם מסתירים את זהותם וזה מאפשר להם לומר דברים, שלא ניתן להשמיעם באופן ציבורי", מסביר ג'ושוע סטאקר, חוקר פוליטי אמריקני המתגורר בקהיר. "המדינה יכולה לתפוס אותם אם תרצה, אבל רק האליטה קוראת אותם", ציין.

 

מוחמד, שמפעיל את הבלוג From Cairo With Love, נוקט בגישה מציאותית דומה בנוגע להשפעה של ההתנגדות המתעוררת באינטרנט. "אני לא מאמין שהבלוגים והאינטרנט ישנו את העולם הערבי ויגרמו לאנשים להתקומם. אני חושב שאפשר להשתמש בהם ככלי תקשורת ואמצעי להפצת מידע", הוא הצהיר.

 

על רקע אקלים של חשדות כבדים לגבי רמת השקיפות של הבחירות הקרובות, בלוגרים רבים רואים עצמם כמשגיחי בחירות. "איננו שחקנים, אנחנו משקיפים", אמר עלה עבדל פתח.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ישראל הדרי
חוסני מובארק. "פג תוקפו של השלטון"
צילום: ישראל הדרי
Baheyya. עדת מעריצים נאמנה
מומלצים