ניו-זילנד: השגריר הישראלי התקבל בחיכוך אף
היחסים הדיפלומטיים בין ישראל לניו-זילנד התחדשו הבוקר בטקס רשמי. השגריר הישראלי החדש, נפתלי (נתי) תמיר, התקבל בחיכוך אף על-ידי מנהיג המאורים
סוף למשבר: קבלת פנים חמה ציפתה הבוקר (יום ג') לשגריר הישראלי החדש בניו-זילנד, נפתלי (נתי) תמיר, בהגיעו לבניין הממשלה בוולינגטון כדי להגיש את כתב האמנתו לראש הממשלה.
במסגרת הטקס הרשמי התכבד תמיר במנהג ה"הונגי", חיכוך האף המסורתי, עם מנהיג המאורים ("קאומטואה"), ביל ניית'ן. ברקע ליוו קבוצה של תושבים מאורים את האירוע בריקוד מסורתי.
תמיר, המכהן גם כשגריר ישראל באוסטרליה, אמר שתקרית זיוף הדרכונים על-ידי מי שנחשדו כסוכני מוסד היא "פרק חתום". הוא אף נועד לפגישה עם שר החוץ של ניו-זילנד, פיל גוֹף ואמר "ישראל מצפה שניו-זילנד תתרום את תרומתה להתקדמות לקראת מפת הדרכים". תמיר ביקש מהשר הניו-זילנדי "לראות בישראל שותפה לדו-שיח".
השגריר הישראלי (משמאל) ומנהיג המאורים ניית'ן (צילום: איי.פי)
יחסי ישראל וניו-זילנד נקלעו למשבר דיפלומטי חריף בעקבות פרשת זיוף הדרכונים בידי מי שנחשדו בניו זילנד כסוכני מוסד.
הפרשה החלה בחודש מארס 2004, אז נעצרו בניו זילנד שני ישראלים, אורי זושה קלמן (31), ואלי קרא (50), בחשד שניסו להשיג דרכונים מזויפים. על פי החשד שהועלה בניו זילנד, היו השניים סוכני מוסד שהתחזו לתיירים תמימים. בהמשך הם הורשעו על פי הודאתם במסגרת עסקת טיעון בניסון להשיג דרכון מזוייף. נגזר עליהם עונש מאסר של שישה חודשים וקנס. השניים עזבו את ניו זילנד בחודש ספטמבר לאחר שריצו כמחצית מתקופת מאסרם.
הפרשה העיבה מאוד על היחסים בין וולינגטון לירושלים וניו זילנד דרשה מישראל התנצלות רשמית ומפורשת על הפרת ריבונותה. כל עוד לא התקבלה ההתנצלות מישראל הטילה ניו זילנד על ישראל סנקציות דיפלומטיות. בין השאר היא סרבה להעניק אשרת כניסה לבכירים ישראלים המגיעים מטעם המדינה לביקור רשמי וכך לא התאפשר לנשיא משה קצב לבקר במדינה במסגרת ביקור שערך באוסטרליה. בנוסף לא הסכימה ניו זילנד לקבל עד עכשיו את כתב האמנתו של השגריר החדש במדינה.
אחרי שניו זילנד לא הרפתה מהדרישה להתנצלות נענתה ישראל לבסוף. בתכתובת בין שר החוץ סילבן שלום לעמיתו הניו זילנדי פיל גוף כתב שלום: "אנו מביעים חרטה על כל הפעולות שתוצאותיהן היו מעצר והרשעה של שני אזרחים ישראלים בניו זילנד בעוון אישומים פליליים, ומתנצלים על מעורבותם של ישראלים בפעולות אלו".
עוד כתב שלום: "ישראל מקבלת על עצמה לנקוט בצעדים כדי למנוע הישנות מקרים דומים בעתיד". מקבילו הניו זילנדי, פיל גוף, כתב בתגובה: "הפרשה מאחורינו".
בראיון מיוחד
אחרי ההתנצלות אמר גוף ל-ynet: "קיבלנו ערבויות מממשלת ישראל על כך ששירותי המודיעין שלה לא יעשו שוב שימוש לרעה בדרכונים שלנו. על בסיס ההתנצלות הישראלית וההבטחות שקיבלנו בנושא, אנו מוכנים לשוב למערכת היחסים הידידותית שהתקיימה משנת 1948".
"... הובטח לנו שהדבר הזה לא יחזור על עצמו בניו-זילנד. אנו מעריכים שהתחייבות זו תכובד. ברור שאם זה יופר, זה יהיה מקור למבוכה עצומה - שאינני מאמין שישראל תרצה לשאת בה".