שתף קטע נבחר

 

רצח חרירי: לבנון עצרה את ראשי מערכת הביטחון לשעבר

ראש הוועדה של האו"ם החוקרת את רצח ראש ממשלת לבנון לשעבר רפיק אל חרירי הורה לעכב לחקירה ארבעה בכירים לשעבר במערכת הביטחון הלבנונית ואת שר המשפטים לשעבר - כולם פרו-סורים. האו"ם הזהיר פוליטיקאים בלבנון: יש רשימות חיסול ושמכם מופיע שם

משטרת לבנון עיכבה היום (יום ג') ארבעה מראשי מערכת הביטחון לשעבר לבקשת ועדת האו"ם החוקרת את רצח ראש הממשלה לשעבר רפיק אל-חרירי. כמו כן זומן לחקירה שר המשפטים לשעבר של לבנון, עדנאן עדון.

 

השלושה הם ג'מיל א-סייד, לשעבר ראש מנגנון הביטחון הכללי, עלי אל-חאג', לשעבר ראש השב"כ הלבנוני וריימונד עזאר, לשעבר ראש המודיעין הצבאי, - כולם בעלי דרגות בכירות במערכת הביטחון ונחשבים כמי שמונו לתפקידיהם בהוראת המשטר הסורי.

 

השלושה השעו עצמם לאחר רצח חרירי אולם נוכח הלחץ של אופוזיציה, שהמשיכה לדרוש את הדחתם, הם פרשו מתפקידם. א-סייד הודיע על התפטרותו יממה לפני השלמתה הרשמית של הנסיגה הסורית מלבנון, בנימוק ש"מדיניותה של ממשלת לבנון השתנתה".

 

בנוסף הגיע לחקירה במשרדי ועדת האו"ם מוסטפה חמדאן, ראש המשמר הנשיאותי הלבנוני. כמו כן ביקש ראש ועדת החקירה, המשפטן הגרמני דטלף מליס, לעצור את חבר הפרלמנט נאסר קנדיל, תומך נאמן של סוריה, אולם הוא לא אותר בביתו, ואשתו אמרה שהוא בסוריה.

 

נקודת התפנית של לבנון

 

על פי הידוע, מדובר בצעד המשמעותי ביותר במסגרת חקירת פרשת רצח ראש הממשלה לשעבר. אל-חרירי נרצח ב-14 בפברואר בפיגוע תופת בלב ביירות; יחד עימו נהרגו באותו פיגוע עוד 20 בני אדם.

 

הרצח היה נקודת תפנית בהיסטוריה של לבנון. מיד אחריו התעורר גל מחאה חריף שהוציא לרחובות ביירות רבבות בני אדם, בדרישה ליציאת הכוחות הסוריים, להדחת הנשיא הפרו-סורי אמיל לחוד ולניתוק ההשפעה הסורית על הממשלה.

 

הלחץ הלבנוני הביא גם להגברת הלחץ הבינלאומי על דמשק לציית להחלטת מועצת הביטחון 1559 ולהוציא את כוחותיה מלבנון. אחרי יציאת החיילים באפריל התפטרה ממשלת לבנון הפרו-סורית, ובבחירות שנערכו ניצח גוש האופוזיציה האנטי-סורית בראשות בנו של אל-חרירי, סעד. לאחר הניצחון מונה פואד סניורה, איש אמונו של אל-חרירי, לתפקיד ראש הממשלה.  

 

בלבנון ובעולם סבורים שלסוריה מעורבות ישירה ברצח אל-חרירי. דו"ח הבינייים של ועדת החקירה הפנה האשמות כלפי הממשל הלבנוני הפרו-סורי בטענה כי אנשיו שיבשו ראיות. בין השאר נטען כי ראש המשמר הנשיאותי חמדאן הורה במפורש להעלים ראיות מזירת הרצח.

 

שלשום התבטא בנושא נשיא סוריה בשאר אסד בראיון לשבועון הגרמני "דר שפיגל", ואמר כי ועדת החקירה מוזמנת לתשאל כל מי שתחפוץ כדי להפריך את ההאשמה לפיה סוריה פועלת לשיבוש החקירה.

 

"יש רשימות חיסול"

 

בתוך כך גוברת הדריכות בלבנון לקראת פירסום הדו"ח הסופי של ועדת החקירה לרצח חרירי. העיתון "אל-חיאת" היוצא לאור בלונדון דיווח כי חבר הפרלמנט האנטי-סורי, ג'ובראן תווני, העושה בפאריז, קיבל התרעות על אפשרות להתנקשות בחייו.

 

על פי הדיווח, תווני קיבל באוגוסט התרעה שהופיעה במסמך רשמי של האו"ם, בה צויין כי "בהסתמך על מקור מהימן ביותר, אנו מודיעין לך כי ישנה רשימה של אנשים המצויים תחת סיכון ואתה אחד מהם. עליך לנהוג בזהירות".

 

גם תווני אישר את הדיווח ואמר כי קיבל מידע רשמי מבכירים בלבנון לפיו "ישנה רשימת חיסולים ושמי מופיע בראשה". לפני מספר חודשים העלתה ארה"ב טענה דומה לפיה לסורים ישנה רשימת חיסול של פוליטיקאים לבנונים.  

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
נעצר. ג'מיל א-סייד
צילום: רויטרס
צילום: איי אף פי
זירת הפיגוע בו נרצח חרירי
צילום: איי אף פי
צילום: איי אף פי
ראש הממשלה המנוח חרירי
צילום: איי אף פי
מומלצים