שתף קטע נבחר

 

מנכ"ל משרד הביטחון עמוס ירון פורש מתפקידו

משרד הביטחון הודיע כי ירון ביקש לפרוש כעת מתפקידו "עם סיום המשבר הביטחוני עם ארצות הברית". בעבר רמזו בפנטגון כי ארה"ב תדרוש את פיטוריו של ירון בעקבות "חוסר אמון" לאור עסקאות הנשק עם סין, ובראשן עסקת שידרוג מזל"טי ההארפי. מחליפים אפשריים בבורסת השמות: אבי בן-בסט וגבי אשכנזי

בתום שש שנות כהונה בתפקידו הודיע הערב (יום ג') מנכ"ל משרד הביטחון, האלוף (מיל') עמוס ירון, על החלטתו לפרוש מתפקידו. ירון הודיע לשר הביטחון על החלטתו והשניים סיכמו כי הוא יעזוב במחצית ספטמבר.

 

מעמדו של ירון התערער לפני מספר חודשים, כאשר דווח כי הפנטגון דורש מישראל לפטרו בעקבות משבר אמון עם ישראל על רקע עסקת נשק עם סין. במשרד הביטחון ביקשו להבהיר הערב כי עמוס ירון התכוון ממילא לסיים את תפקידו לפני כשנה, בתום חמש שנות תפקיד, אולם בעצה אחת עם שר הביטחון ועם ראש הממשלה החליט בשעתו כי יהיה זה נכון להישאר בתפקיד עד לפיתרון המשבר הביטחוני עם ארצות הברית ועד לתום ביצוע תוכנית ההתנתקות אותה הוביל ירון במשרד. עוד נמסר כי כעת, לאחר שתוכנית ההתנתקות הסתיימה והמשבר הביטחוני עם ארצות הברית חלף, סיכם ירון על סיום תפקידו.

  

לפני כחודשיים פורסם כי ארצות-הברית מודאגת מעסקאות נשק שמנהלת ישראל עם סין, ומציוד צבאי וטכנולוגיה שהיא מוכרת ומעבירה לידיה. בעקבות המשבר אף רמזה ארצות הברית כי תדרוש מישראל לפטר את ירון ובכירים נוספים. בכיר בפנטגון הסביר: "הבהרנו את דאגתנו ממכירת הציוד לסין באזני שותפינו הישראלים". הוא הוסיף כי וושינגטון מודאגת מעיסקאות שמנהלות בנות-בריתה ושותפותיה עם בייג'ינג, וקוראת להן לנקוט גישה אחראית. "מדובר בסוגיה רחבה יותר מאשר רק ישראל", הבהיר.

 

לפני כשבועיים ביקר שר הביטחון מופז בארה"ב וחתם על כתב אמנה המיועד לפתור את בעיות שיתוף הפעולה הביטחוני ולהשיב את האמון בין הצדדים. בהודעה משותפת שפרסמו ישראל וארה"ב נמסר כי בעתיד יעשו פועלות נוספות על מנת להשיב באופן מלא את האמון ההדדי.

 

ארה"ב דורשת מישראל להסדיר בחוק את נושא ייצוא הטכנולוגיות לרבות טכנולוגיות דו שימושיות. למרות שנושא זה טרם הוסדר ועל רקע תחילת יישומה של תוכנית ההתנתקות, התרכך הפנטגון והסכים לפרסום הודעה משותפת, הצהרת כוונות שמטרתה סיום המחלוקת שהעיבה במשך חודשים ארוכים על היחסים בין שתי המדינות, וגרמה להפסקת פעילויות ביטחוניות בעלות חשיבות עליונה לישראל.

 

שר ההגנה האמריקני הביע בעבר דאגה מהתעצמותה המהירה של סין, כמהלך שעלול להפר את המאזן באזור. בוושינגטון עוקבים כבר זמן רב בדאגה אחר שיתוף הפעולה הצבאי בין ישראל לסין. המשבר האחרון פרץ בעקבות השדרוג שביצעה התעשייה האווירית למטוסים ללא טייס מדגם "הארפי" עבור צבא סין.

 

בנוסף, פורסמה זהותם של בכירי מערכת הביטחון , שאת "ראשיהם" דורש הפנטגון: בנוסף לירון תובע הפנטגון גם את ראשיהם של קותי מור, ראש משלחת הרכש של מערכת הביטחון בניו-יורק; יוסי בן-חנן, ראש סיב"ט - האגף לסיוע ויצוא ביטחוני במשרד הביטחון; ויחיאל חורב, הממונה על הביטחון במערכת הביטחון (המלמ"ב). לאחרונה התבטא מופז ואמר כי בעתיד חורב לא יעמוד בראש המלמ"ב לאחר רפורמה שתיעשה במוסד. מאוחר יותר הכחיש מופז את הדברים.

 

מקורות בכירים בוושינגטון ציינו כי מערכת הביטחון האמריקנית מסרבת להוסיף ולעבוד עם רשימת הבכירים הזו. חלקם הוחרמו בארצות-הברית, שאף הקפיאה שורה ארוכה של פעילויות הקשורות לסיוע הביטחוני לישראל.

 

גדר ההפרדה, ייצוא ביטחוני

 

עמוס ירון, בן 65 מילא שורה ארוכה של תפקידים בצה"ל, ובין היתר שימש כראש חטיבת המבצעים במטה הכללי, כקצין צנחנים וחי"ר ראשי, וכמו כן כיהן ב-1983 כראש אגף כוח אדם. לאחר מכן שימש כנספח צה"ל בארה"ב. הוא השתחרר משירות פעיל בשנת 1990 וכעבור תשע שנים מונה לתפקיד מנכ"ל המשרד.

 

ירון ניהל את משרד הביטחון בשש השנים האחרונות תחת שרי הביטחון ברק, בן-אליעזר ומופז. בשנים הללו התמקד בפעילותו בתחומים רבים ובראשם בניית גדר ההפרדה. עוד עסק בהיערכות לבניית הקו החדש לאחר יציאת צה"ל מלבנון, ובתכנון ומימוש תוכנית ההתנתקות. ירון ניסה לקדם את תחומי המחקר, הפיתוח והשיווק בתעשיות הביטחוניות וניסה לפתוח שווקי ייצוא חדשים לתעשייה הביטחונית. בתקופתו נרשמו היקפים מרשימים של ייצוא ביטחוני.

 

עם ההחלטה על סיום תפקידו מסר ירון: "הייתה לי הזכות הגדולה לעמוד בראש המשרד ולהוביל אותו להישגים חשובים לביטחון ישראל ולחברה הישראלית".

 

במהלך החודשים האחרונים ניסו במשרד הביטחון להזים את הדיווחים על פרישת ירון ולשדר כל העת "עסקים כרגיל" בכל הקשור למעמדו. גם שר הביטחון מופז ניצל כל הזדמנות כדי להזים שמועות על כך שלא היה מרוצה מתפקודו של ירון, אולם ברקע הציע השר לפרופסור אבי בן בסט, לשעבר מנכל משרד האוצר, את תפקידו של ירון. בן בסט הודיע לאחרונה כי לא יקבל על עצמו את התפקיד כיוון שזה הובטח לו במועד מוקדם יותר. לא מן הנמנע כי כעת, עם ההודעה הרשמית על סיום תפקידו של ירון, ישוב מופז ויציע את התפקיד לבן-בסט. שמות אחרים שעלו בבורסת השמות הם זה של סגן הרמטכ"ל לשעבר, האלוף גבי אשכנזי. מנכ"ל משרד הביטחון הבא יבחר ככל הנראה בתוך שבועות ספורים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יותם פרום
פורש. ירון
צילום: יותם פרום
צילום: גיל יוחנן
חתם בארה"ב. מופז
צילום: גיל יוחנן
צילום: רויטרס
ראמספלד. מודאגים
צילום: רויטרס
מומלצים