שתף קטע נבחר

עיראק: מאות נהרגו כשברחו בגלל שמועת שווא

כ-965 בני אדם נהרגו, מרביתם זקנים, נשים וילדים, לאחר ששמועת שווא על פיגוע עוררה בהלה ומנוסה המונית על גשר שהוביל למסגד שיעי בבגדד. חשש: מניין ההרוגים עלול להגיע ל-1,000. חלק מההרוגים נמחצו למוות אך רובם טבעו כשמעקה הגשר קרס ורבים נפלו למי נהר החידקל. "רבים השליכו את עצמם למים בשל הדוחק", סיפר גורם באחד מבתי החולים

שמועת שווא על פיגוע התאבדות עוררה בהלה וגבתה מאות קורבנות: מאות עיראקים שיעים, מרביתם זקנים, נשים וילדים, נהרגו הבוקר (יום ד') בעקבות בהלה ומנוסה המונית שאירעה על גשר שמוביל למסגד בבגדד. בכיר במשרד הביטחון מסר שעד כה נמנו 965 הרוגים והביע חשש שמניין ההרוגים יגיע ל-1,000.

 

הבהלה התעוררה בשל שמועת שווא על חדירת מחבלים מתאבדים חמושים בחגורת נפץ לאזור בו התגודדו ההמונים. הקהל הרב שנאסף על הגשר החל להימלט מהאזור והדוחק הרב גרם למעקה הגשר לקרוס. רבים נפלו למי נהר החידקל העכורים ומתו בטביעה. אחרים מתו כשנמחצו על ידי ההמון. כ-322 מתפללים נוספים נפצעו. הממשלה העיראקית הכריזה על שלושה ימי אבל בשל האסון הכבד ביותר מאז פלישת ארה"ב למדינה במרס 2003.

 

שר הפנים של עיראק, באייאן ג'בור, מאשים "גורמים טרוריסטים" בהפצת השמועה על מחבל מתאבד במהלך תהלוכה שיעית על גשר בבגדד. ג'בור אמר בראיון לטלוויזיה הממלכתית בעיראק שבגלל השמועה פרצה המהומה.  

  

האסון בבגדד. מתוך: אל-ערביה

 

האירוע התרחש על "גשר האימאמים" בצפון בגדד, המוביל למסגד "קאזימיה" בו קבור האימאם השיעי מוסא אל-קאזם. רבבות עולי הרגל - ועל פי חלק מהדיווחים כמיליון איש - התגודדו על הגשר בדרכם למסגד לרגל חגיגות יום השנה למות האימאם, הנחשב לקדוש בקרב בני העדה השיעית. גם ירי פצצות מרגמה שהתרחש כשלוש שעות קודם לכן וגבה שבעה הרוגים ו-40 פצועים לא הרתיע את ההמונים, והם נהרו לעבר המסגד בהמוניהם.

 

אלא שאז, על פי עדויות של מתפללים, צעק מישהו שבקהל ישנם מחבלים מתאבדים. השמועה לא נולדה במקרה: מוקדם יותר באותו בוקר, סמוך לתקרית ירי פצצות המרגמה, סיכלו כוחות הביטחון העיראקים ניסיון פיגוע בהמוני עולי הרגל באמצעות עגלת תופת רתומה לחמור. בנוסף, שתי מכוניות תופת נעצרו במחסום משטרתי שהוקם בסמוך לתהלוכה.

 

כשהתפשטה השמועה אודות המחבלים המתאבדים החלו ההמונים לנוס על נפש בבהלה. הדוחק הרב שנוצר על הגשר גרם לקריסת המעקה ורבים נפלו מגובה של כ-30 מטר למי החידקל. חלק מההרוגים נמחצו למוות על ידי ההמון המבוהל.    


נמלטו לחידקל. צילום: אי.פי

 

רבים מתושבי בגדד ששמעו על האסון מיהרו להתגודד על שפת החידקל ולחפש אחר קרובים משפחותיהם. אחדים פשטו את בגדיהם וזינקו למים העכורים, בניסיון נואש להציל את הטובעים או למשות את הגופות הרבות שצפו על המים. 

 

כוחות ביטחון נזעקו למקום אולם הרחובות הצרים המובילים לגשר הקשו על הגעתם. הפצועים הועברו לשלושה בתי חולים סמוכים. גם את חלק מההרוגים הביאו לבתי החולים ומפאת העומס הונחו גופותיהם במסדרונות. "בגלל כל הבלגן, איבדנו את הספירה. יש פה מאות של הרוגים ופצועים", אמר בכיר במשרד הבריאות העיראקי. עוד הוא הוסיף ואמר כי מספר ההרוגים הסופי אינו ידוע עדיין, בעיקר כי גופות רבות עודן בנהר. "רבים השליכו את עצמם מהגשר בשל הדוחק", אמר גורם באחד מבתי החולים.

 

בשולי האירוע הקשה אמר רופא מבית החולים "ירמוך" בבגדד כי לפחות שישה מהמתפללים מתו בבית החולים כתוצאה מהרעלה מסתורית. הד"ר מוחמד גוואד העריך כי הם מתו לאחר ששתו מיץ מורעל שקיבלו באזור המסגד.  


המונים התקבצו על שפת הנהר (צילום: איי.אף.פי)

 

יש להניח כי המתח הרב השורר בין השיעים והסונים בעיראק, שרק התגבר לאחרונה נוכח המאמצים להגיע להסכמה על החוקה, הוא אחד מהגורמים לבהלה. מיליציות סוניות ביצעו בעבר פיגועים גדולים ורבי נפגעים נגד שיעים, ולא בחלו לפגוע בהם גם במסגדים ובימי חגים ומועדים, אז מתאספים שם המונים. השיעים, שמהווים רוב באוכלוסיה וגם שולטים ברוב המושבים בפרלמנט, חוששים מאוד מזה תקופה ארוכה מפיגועי ראווה של הסונים נגדם, בעקבות ההתנגדות הסונית הנחרצת לשאיפות השיעים לכונן בעיראק פדרציה שתעניק להם אוטונומיה בדרום המדינה.

 

לא מדובר בפעם הראשונה בה נמחצים למוות מתפללים מוסלמים. בשנת 2004 נספו 250 מתפללים, שהגיעו לסעודיה על-מנת לקיים את מצוות החאג' - העלייה לרגל למכה. כשני מיליון עולי-רגל הצטופפו מול תל "מונא", בשעה שהשליכו אבנים לעבר "עמודי השטן" וזאת כחלק מטקסי העלייה לרגל. מאות נמחצו למוות כתוצאה מהדחק הרב. ב-1990 מצאו 1,426 בני-אדם את מותם במנהרה שהתמלאה עד אפס מקום, גם הפעם במהלך קיום מצוות החאג'.


פורסם לראשונה 31/08/2005 11:36

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
הגשר קרס
צילום: איי אף פי
צילום: רויטרס
מרבית ההרוגים - ילדים, נשים וזקנים
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
פינוי הנפגעים
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
כוחות ההצלה במקום
צילום: רויטרס
מומלצים