פריצת דרך ביחסי ישראל-פקיסטן: שרי החוץ נפגשו
שר החוץ שלום ועמיתו הפקיסטני נועדו באיסטנבול שבטורקיה, ביוזמת הנשיא מושארף. בתכנון: יחסים דיפלומטיים. "מעתה הכל יהיה פומבי וגלוי ביננו", אמר שר החוץ הישראלי, שבירך על "פירות ההתנתקות" והביע תקווה שגם מדינות המפרץ בדרך אלינו. יחד עם זאת, הנשיא מושארף מצנן את ההתלהבות: "לא נכיר בישראל עד שלא תכונן מדינה פלסטינית"
פירות ההתנתקות: שר החוץ, סילבן שלום, נועד הבוקר (יום ה') עם עמיתו הפקיסטני, חורשיד קסורי. הפגישה, שהתקיימה באיסטנבול שבטורקיה, היא ראשונה מסוגה בין שתי המדינות, ובסיומה הודיעו שני הצדדים על כוונתם לכונן בקרוב יחסים דיפלומטיים. ואולם עוד לפני שייפתחו בקבוקי השמפניה, פירסם נשיא פקיסטן הודעה לפיה: "פקיסטן לא תכיר בישראל לפני שתקום מדינה פלסטינית". עם זאת, הוא הגן על הפגישה של שר החוץ שלו עם עמיתו הישראלי נגד ביקורת של גורמים איסלאמיים.
"זוהי פגישה היסטורית שלי עם שר החוץ הפקיסטני, שסוללת את הדרך לשלום", אמר שלום, שדיבר על "פריצת דרך אמיתית" והביע תקווה שלא ירחק היום בו נוכל לטייל ברחובות איסלאמבד. "זהו מפגש חשוב עם נציגה של מדינה איסלאמית כה גדולה", הוא הוסיף. באותה הזדמנות, הודיע שר החוץ על שינוי קו: "מעתה ואילך, לא נקיים עוד קשרים חשאיים - כל המפגשים שלנו יהיו פומביים. היו בעבר מכשולים במגעים בינינו, אך הצלחנו לצלוח אותם. בסופו של דבר, יהיו יחסים דיפלומטיים מלאים - זו רק שאלה של זמן. אנו מאמינים שבסופו של דבר, היחסים יכללו גם פתיחת שגרירויות.
על דבריו של הנשיא מושארף, לפיהם לא יכוננו יחסים עם ישראל עד שלא תקום מדינה פלסטינית, אמרו גורמים מדיניים בירושלים כי "יש לו ציבורים שונים בפקיסטן, הוא צריך לדבר אל כולם".
הגורמים העריכו כי משמעות דבריו היא, שפקיסטן לא תייסד יחסים דיפלומטים מלאים עם ישראל עד להקמת מדינה פלסטינית. לדבריהם: "יש עוד הרבה שלבים קודם לכינון יחסים דיפלומטיים, כגון הקמת משרד אנטרסים כפי שיש לנו בקטאר". הגורמים הוסיפו, כי לפי מפת הדרכים, יש שלב של מדינה פלסטינית זמנית, ולכן סיום הסכסוך הישראלי-פלסטיני אינו מותנה בהקמת מדינה פלסטינית.
השר שלום הסביר את שהתרחש בפגישה: "היום סיכמנו על שורה של דברים, שצריכים להיות מעובדים כדי שבעוד שבועיים נוציאם אל הפועל. אבל הדברים האלה עדיין בשלבים ראשוניים, ולכן אני לא רוצה לפרט כעת. הם עצמם כמובן נקטו צעד מאוד אמיץ, הם יודעים שהם יהיו תחת מתקפה מאוד קשה, גם מצד אנשי הדת וגם של אחרים. דרך אגב, הם עשו את המהלכים האלה תוך כדי יידוע הפלסטינים עצמם במהלך. אני חושב שפקיסטן, כמדינה מוסלמית השנייה בגודלה אחרי אינדונזיה - אין ספק שיש לה משקל חשוב מאוד. יש לה משקל מרכזי".
השר שלום, שהצטרף בשלב מאוחר יחסית לשרים התומכים בנסיגה מעזה, דיבר בהתלהבות על תוצאותיה: "אני שמח שהפגישה הזאת יצאה סוף-סוף לפועל, ומקווה שזה יהיה סימן חיובי לדעת הקהל הישראלית והפלסטינית שיש פירות לנסיגה מעזה. הגיעה העת לנורמליזציה מלאה עם העולם הערבי. אנו מקווים שיהיו מדינות נוספות שירצו לכונן עמנו יחסים".
כשנשאל על קשרים עם מדינות המפרץ, אמר: "יש לנו קשרים עם מרבית מדינות ערב, אך בערוצים חשאיים - אנו מקווים שהם ילכו אחרי פקיסטן. למדינות המפרץ יש יחסים חשאיים עם ישראל ואני מקווה שאלה יצעדו קדימה".
השר הפקיסטני מצידו דיבר על חשיבות הפתרון לבעייה הפלסטינית, ועל ההתקדמות בתהליך - שאיפשרה את פריצת הדרך בין איסלאמבד לישראל. "העולם המוסלמי רוצה שלום", הוא הוסיף במסיבת עיתונאים נפרדת שכינס, ואמר כי מבחינת ארצו, ההתנתקות היא צעד ראשון בדרך לסוף הכיבוש.
הפגישה וההכרזות שבצדה נתקלו בביקורת עזה מצד תנועת ה"ג'מאעה האיסלאמיה" בפקיסטן. "הרחוב הפקיסטני רואה את הפגישה הזאת כאות קלון לממשלת מושארף", אמר דובר התנועה, עבד אל-רפאר עזיז, בראיון לרשת אל-ג'זירה, שהעבירה בשידור חי את מסיבת העיתונאים של שר החוץ שלום. "פקיסטן שוללת את הכיבוש הציוני על ירושלים ומסגד אל-אקצה", הוסיף הדובר.
"אין לנו שום קונפליקט"
לפגישה קדמו פגישות חשאיות שקיים מנכ"ל משרד החוץ, רון פרוש-אור, עם עמיתו הפקיסטני במקומות שונים בעולם. "זוהי פגישה ראשונה והיסטורית בין שרי החוץ, שאנו מקווים שתתווה את הדרך למדינות מוסלמיות נוספות ולקיום דיאלוג פומבי, שיסייע הן לישראל והן לפלסטינים בקידום תהליך השלום", אמר פרוש-אור.
גורם במשרד החוץ מסר כי הפגישה התקיימה בעקבות יוזמה של נשיא פקיסטן, פרבז מושארף. מושארף פנה לראש ממשלת טורקיה, רצ'פ טאיפ ארדוגאן, שתיאם את הפגישה בין שני הצדדים.
לטענת הגורם, פקיסטן, מדינה מוסלמית שבעבר אחזה בקו אנטי-ישראלי תקיף, שינתה את עמדתה כלפי ישראל בעקבות יישום תוכנית ההתנתקות. דובר משרד החוץ, מרק רגב, אמר כי "אין שום קונפליקט בין ישראל ופקיסטן ואין שום סיבה ששתי המדינות לא ינהלו יחסים בילטראליים חיוביים".
עיתון ה"דאון", היוצא לאור באיסלמבאד, בירת פקיסטן, דיווח כי "הפגישה בין השר שלום לשר קסורי מתקיימת בעקבות נכונות הישראלים לכונן יחסים עם פקיסטן". עוד דיווח העיתון כי שתי המדינות, שלא מנהלות יחסים דיפלומטיים, בחרו להיפגש בטורקיה "מכיוון שהיא מדינה ניטראלית". עוד דווח כי השניים ידונו בהתפתחויות תהליך השלום במזרח התיכון.
דובר ממשלת פקיסטן, שהתראיין לעיתון, אמר כי "פקיסטן תומכת במאבק הפלסטינים לעצמאות וקוראת לישראל לסגת מכל השטחים הכבושים". הדובר אישר כי ישראל ופקיסטן מנהלות מזה זמן מה שיחות בערוצים לא-רשמיים שונים וכי שתי המדינות חיכו להזדמנות להעביר את השיחות לפסים רשמיים יותר. "עם יישום ההתנתקות, פקיסטן רמזה שמבחינתה אפשר לדבר", דווח.
הנשיא מושארף, בן-בריתה של ארצות הברית, העלה כבר בעבר את רצונו לדון ביחסה של פקיסטן לישראל ובצורך להכיר בקיומה. תחנת הטלוויזיה "אל-ג'זירה" שידרה, עם יישום ההתנתקות, נאום של מושארף, בו כינה את שרון "חייל נפלא ומנהיג נפלא". הנשיא הפקיסטני גם אמור לנאום בכנס של מנהיגים יהודים שייערך החודש בניו-יורק.
במסגרת "פירות ההתנתקות", ייצא בקרוב ראש הממשלה שרון לעצרת האו"ם בניו-יורק, שם ייפגש עם מנהיגים רבים. מתוכננות גם פסגות עם עבדאללה מלך ירדן ועם מובארק נשיא מצרים. אלא שברמת-עמון מכחישים היום את הדיווחים על ביקור קרוב מאוד של המלך בישראל.