ועדת החוקה: אין להרוס את בתי הכנסת בקטיף
הוועדה קיבלה את עמדת הרבנות, לפיה במקרה הגרוע ביותר - עדיף שפלסטינים יהרסו את בתי הכנסת ולא חיילי צה"ל. הדיון בנושא יוחזר לממשלה
ועדת החוקה של הכנסת הודיעה היום (ה') כי היא מתנגדת להריסת בתי הכנסת שנותרו בגוש קטיף. בהחלטתה התריעה הוועדה כי "המעשה של הרס בתי הכנסת עלול לגרום לפגיעה בלתי הפיכה בקרב ציבורים מסוימים, החזקה גם מהפגיעה שנגרמה מעקירת הישובים ופינויים. זאת, בהיותה תקדים היסטורי להרס סיטונאי של בתי כנסת- מאורע שלא התרחש מעולם בתולדות העם היהודי".
עוד קבעה הוועדה כי הממשלה טעתה בשיקול דעתה להרוס את בתי הכנסת וכי להחלטה זו עשויה להיות השלכה שלילית גם על מצבן של הקהילות היהודיות ברחבי העולם. "ועדת החוקה סבורה כי לפעולת הרס בתי הכנסת בגוש קטיף תהיה השלכה שלילית מרחיקת לכת על סיכויי ההצלחה של המאבק נגד פגיעה בבתי כנסת ברחבי העולם ובמיוחד במדינות אירופה", כתבה הוועדה בהחלטתה.
בעקבות החלטתה פסקה הוועדה כי הדיון אודות הריסת בתי הכנסת יוחזר לידי הממשלה וכי עליה יהיה לקיים אותו בישיבתה הקרובה. בנוסף, פנה יושב ראש הוועדה, ח"כ מיכאל איתן, לראש הממשלה ולנשיא המדינה בעניין. הנשיא קצב השיב לאיתן כי עתיד בתי הכנסת צריך להיקבע על-פי ההלכה ובהתאם להמלצת רבנות, ולפיכך אין להרוס את בתי הכנסת.
"עדיף שפלסטינים יהרסו את בתי הכנסת ולא חיילים"
במהלך דיון מיוחד שערכה הוועדה בנושא, הציגו הרבנים שמחה כהן קוק, יהודה דרעי ושאר ישוב הכהן, נציגי מועצת הרבנות הראשית, את עמדת ההלכה היהודית בנוגע להריסה וטענו כי "ההלכה היהודית קובעת שבית כנסת הוא מקום קדוש, שאין לפגוע בו. גם אם ייכשלו כל המאמצים של הממשלה להבטיח את שלמות בתי הכנסת בעתיד, על-ידי קבלת התחייבויות פלסטיניות בערבויות בינלאומיות, עדיף שהרס עשרות בתי הכנסת יעשה מאונס ועל-ידי אחרים ולא בידי חיילי צה"ל מכוח החלטת הממשלה".
הרבנים אמרו כי בעת פינוי חבל ימית מחצי האי סיני, נותר על כנו בית הכנסת ששירת את האוכלוסייה והמצרים לא נגעו בו עד עצם היום הזה. עוד הוסיפו הרבנים כי אמנות בינלאומיות והחלטות שונות של האו"ם אוסרות על פגיעה באתרים דתיים בכלל ובהם גם בתי כנסת.
מנגד, הביעה הממשלה חשש כי לאחר פינוי רצועת עזה, "הפלסטינים ירקדו על גגות בתי הכנסת אל מול מצלמות הטלוויזיה, יפגעו בבתי הכנסת, יבזו אותם, יניפו עליהם דגלים ואולי אף יהרסו אותם. תמונות אלו עלולות לגרום לישראל נזק מדיני כבד". עוד טענה הממשלה כי השארת בית הכנסת בשטח עלולה להעביר מסר שלילי מבחינה מדינית, לפיו בכוונת ישראל לחזור בעתיד ולהשתלט מחדש על הרצועה.
לטענה זו השיבה הוועדה: "השתכנענו כי בהקשר להערכת הצעד הנכון, איזה פגיעה תהיה קשה יותר, תמונות של פלסטינים פוגעים בערכי הקודש או התקדים ותמונות חיילי צה"ל הורסים בתי כנסת, יש להעדיף את עמדת הרבנות על עמדתם של השרים ואין לבצע את הריסת בתי הכנסת, בניגוד לעמדת ההלכה והמורשת היהודית לדורי דורות".