שתף קטע נבחר

 

ניו אורלינס: ירי, ביזה ועימותים עם הניצולים

פליטי הסופה בעיר זועמים על היעדר הסיוע. באיצטדיון ה"סופרדום", שם נמצאים אלפי פליטים, פרצו עימותים בין הניצולים לאנשי המשמר הלאומי. יריות לעבר מסוק גרמו להפסקת פעולות הפינוי במקום. הירי בא לאחר שורת מעשי ביזה בעיר, שעוררו את זעמו של בוש: "צריכה להיות אפס סובלנות כלפי אנשים אלה". בנאום לאומה הוסיף הנשיא: "השיקום יהיה ארוך ויקר, אבל המגזר הפרטי צריך לתת את חלקו". רה"מ שרון הציע לבוש את עזרת ישראל

זעם בקרב הפליטים בניו אורלינס לנוכח מצבם: עימותים פרצו הערב (ה') באזור איצטדיון ה"סופרדום", שם נמצאים אלפי פליטי ההוריקן "קתרינה". הפליטים, שהתעמתו עם אנשי המשמר הלאומי, אף הציתו אשפה במחאה. "אנחנו מוחזקים כאן כמו חיות, אין לנו כל סיוע", אמר הכומר איזאק קלארק, בן 68.

 

המוני פליטים נדחסו ליד השער הראשי באיצטדיון, כשמולם אנשי המשמר הלאומי, וניסו להימלט מהמקום לכיוון מלון הייאט הסמוך. "אתה יכול לעשות הכל למען ארצות אחרות אבל לא לעשות כלום למען בני עמך?" זעם דניאל אדוארדס, בן 47. "אפשר לשלוח את הצבא לחו"ל אבל אי אפשר להביא אותו לכאן לסייע?!". 


ניצולי הסופה (צילום: איי.אף.פי)

 

פינויים של 25 אלף פליטים מהאיצטדיון הופסק היום לאחר שיריות נורו לעבר מסוק שעסק בפינויים של פצועים וחולים מהאיצטדיון. בעקבות הירי החליטו הרשויות להפסיק את טיסות המסוקים בגלל החשש לשלום הטייסים. כמו כן, אש שפרצה באזור האיצטדיון הקשתה על כוחות הפינוי. גם בבית החולים הופסק פינוי הפצועים מאחר ורופא דיווח על ירי צלפים לעברו.

 

אלפים מאנשי המשמר הלאומי הגיעו לאזור בכלים משוריינים כדי לנסות ולהחזיר את הסדר לעיר, שידעה את אחד מאסונות הטבע הקשים ביותר אי פעם בארה"ב. מספר הכוחות נאמד ב-28 אלף איש, כנראה הכוח הגדול ביותר בהיסטוריה האמריקנית שהתמודד עם אסון טבע.

 

לפי הדיווחים, מעשי ביזה רבים בוצעו בעיר בחסות האסון. "האמת היא שאסון נורא כזה מוציא את המיטב מרוב האנשים אולם בחלק מהאנשים הוא מוציא את הגרוע מכל", אמר מושל מיסיסיפי, הליי בארבור. "אנחנו מנסים להתמודד עם הבוזזים ביד קשה". 

 

ראש העיר ריי נאגין הורה ל-1,500 שוטרים לעזוב את משימות החיפוש וההצלה שלהם לטובת מאבק בביזה. "אנחנו נעצור את הבוזזים", אמר. באחד המקרים השתלטו בוזזים על מלגזה כדי לפרוץ באמצעותה לבית מרקחת. המון אדם פרץ לחנות ולקח מכל הבא ליד, בעיקר מים ומזון. במקרה נוסף, בוזזים השתלטו על משאית ממשלתית מלאת מזון. נאגין אף פירסם הודעת SOS לפיה המצב במרכז הכנסים בניו אורלינס כלאחר ייאוש. הוא מסר כי אין יותר אוטובוסים לפנות את 15 אלף הפליטים הנמצאים במקום וכי קיים מחסור חמור במזון ומים.


איצטדיון הסופר-דום, מוקף במים (צילום - איי פי) 

 

הנשיא ג'ורג' בוש, שייצא מחר לאזור האסון, אמר כי "אני חושב שצריכה להיות אפס סובלנות כלפי אנשים שמפירים את החוק באירוע כזה ובוזזזים. האזרחים צריכים לפעול יחדיו. אני מבין את האנשים שרוצים שפעולות השיקום כבר יסתיימו. יש הרבה תסכול אבל העזרה בדרך".

 

"העדיפות הראשונה היא להציל חיים", הוסיף בוש בנאום שנשא בבית הלבן, עם שני הנשיאים לשעבר אביו גו'רג' בוש וביל קלינטון, שעמדו במרכז המאמץ לגייס מיליארדי דולר לנפגעי הצונאמי. "אני רוצה להודות לאלה שעובדים שעות ארוכות, יש לנו כוחות צבא, חיל הים והמשמר הלאומי במדינות שונות (שנפגעו בסופה), אנחנו עובדים קשה כדי לתקן את ההריסות וכדי לספק מים ומזון לאנשים".

 

"אנחנו פועלים להשלמת תוכנית שיקום. נפגשתי עם הצוות הכלכלי ודנתי בנזק לתשתית האנרגיה שלנו. זוהי הפרעה זמנית שתטופל על ידי הממשלה והמגזר הפרטי. יהיה קושי להעביר דלק לחלק מהשווקים. צינור הדלק לחוף המזרחי מספק רק 50 אחוז מהיכולת. אל תקנו דלק אם אתם לא צריכים אותו".


מי השתיה והמזון אוזלים, וכך גם סבלנות התושבים (צילום - איי אף פי) 

 

"השיקום יהיה ארוך", אמר בוש. "הוא גם יהיה יקר והממשלה הפדרלית תהיה אחראית. אבל המגזר הפרטי צריך לתת את חלקו ולכן ביקשתי מהנשיאים בוש וקלינטון לגייס כסף לקרן שתעזור לפליטים. אני גאה במאמצים שהם עשו למען נפגעי הצונאמי וגם הפעם אני בטוח שהעם האמריקני יגיב כראוי. אני יכול להבטיח שכל המדינה חושבת עליהם (הניצולים והקורבנות) ומתפללת למענם".

 

ראש ממשלת ישראל, אריאל שרון, העביר איגרת לנשיא בוש ובו הוא מציע סיוע ישראלי בפועלות השיקום וההצלה. שרון מציע לשגר מישראל צוותים רפואיים

ומומחי טראומה לאסונות טבע ורפואה ציבורית, כולל בתי חולים שדה, ערכות רפואיות וציוד לדיור זמני. שרון ציין כי ישראל מסוגלת להעביר את הסיוע הזה בתוך יממה. השגריר הישראלי בארצות הברית, דני איילון, נמצתא בקשר רצוף עם גורמי ממשל כדי לוודא האם אכן נדרש ידע או סיוע ישראלי.

 

בנוגע למספר הקורבנות באסון הדיווחים ממשיכים להיות מעורפלים, ולפי ההערכות מספר הנספים הוא בין מאות לאלפים. הסנאטורית האמריקנית מרי לנדרו הודיעה כי מניין ההרוגים עומד על כמה אלפים. במסיבת עיתונאים שערכה בבאטון-רוז', אמרה הסנאטורית מלואיזיאנה: "אנו מבינים כי ישנם אלפי הרוגים שם".

 

יותר ממיליון בני אדם פונו מאזור ניו אורלינס לפני שהסופה היכתה, אולם ראש העיר ריי נאגין העריך שקרוב למאה אלף בני אדם נשארו בעיר, ורבים מהם חיכו על גגות בתים כדי שיפונו. 


פורסם לראשונה 01/09/2005 18:07

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
בעיר החרבה
צילום: איי פי
צילום: איי אף פי
הפינוי הופסק
צילום: איי אף פי
שומרים על אופטימיות
צילום: איי פי
מומלצים