שתף קטע נבחר

 
צילום: רויטרס

אחרי "קתרינה": רבבות עדיין בחזקת נעדרים

תמונת מצב מניו אורלינס: המקלטים הגדולים בעיר פונו מיושביהם, הסכר שנפרץ נחסם ברובו ומפלס המים החל לרדת. עכשיו מתחילים לפנות את הגופות; חשש ממה שיגלו צוותי החילוץ בבתים שהוצפו בשכונות העיר. שר הבריאות האמריקני ל-CNN: "מניין הקורבנות ייספר באלפים". שוטרים בעיר ירו למוות בלפחות חמישה נושאי נשק ובחיל ההנדסה אומרים כי בין ההרוגים קבלנים שהועסקו על ידי הצבא. מזכירת המדינה רייס, במקור מאלבמה, ביקרה באזור האסון והגנה על בוש: "אף אחד, במיוחד לא הנשיא, לא היה מפקיר אנשים על רקע גזעי"

ניו אורלינס הולכת ומתרוקנת מתושביה וברחובות נראים בעיקר לובשי מדים, אבל הפורענות שאחזה בעיר אחרי הסופה "קתרינה" עדיין ניכרת. הלילה (יום ב') ירו שוטרים בעיר לעבר קבוצה של כשמונה אנשים חמושים והרגו לפחות חמישה מהם. השמונה נורו כאשר צעדו על גשר המחבר בין אגם פונשרטרין לבין נהר המיסיספי בעיר. דובר חיל ההנדסה האמריקני מסר כי החמושים פתחו באש על קבוצה של קבלנים, שהועסקו על ידי החיל והיו בדרכם לתיקון תעלה, ובתגובה פתחו השוטרים באש לעבר החמושים. לדברי הדובר, ישנם הרוגים בין הקבלנים.  

 

מוקדם יותר היו הבשורות אופטימיות מעט יותר. רשויות העיר ומנהל החירום הודיעו שהסתיים פינוי התושבים מאיצטדיון ה"סופרדום" וממרכז הכנסים, שני המקלטים הגדולים שהוקמו כדי לאכלס את הרבבות שנותרו בעיר בזמן הסופה. הם פונו למקלטים שהוקמו בטקסס, טנסי, אינדיאנה וארקנסו.

 

והיו עוד חדשות טובות:  דווח שהסכר שנפרץ ליד הרובע הצרפתי, וגרם להצפות הענק בעיר, הולך ונחסם מחדש הודות למאמצי מהנדסי הצבא. המהנדסים דיווחו שהצליחו לחסום כ-70 אחוז מהאזור הפרוץ. דווח גם כי מפלס המים בניו אורלינס וסביבתה מתחיל לרדת.

 

 

החדשות הפחות טובות הן שלאף אחד אין מושג כמה אנשים לכודים חיים או מתים בניו אורלינס. ההערכה היא שמדובר באלפים רבים, ושחלקם עדין לכודים ומשוועים לעזרה.

 

השר לבטחון פנים מייקל צ'רטוף, התחמק מתשובה ישירה לשאלה. "אין לנו מידע על מספר האנשים שעדין לכודים. המים מתחילים לרדת וקצב הפינוי נמשך", אמר צ'רטוף. שר הבריאות האמריקני מייקל לוויט היה אמיץ יותר. הוא אמר לרשת CNN שמניין הקורבנות ייספר באלפים, והיה הגורם הפדרלי הרשמי הראשון שמבטא במילים את מה שכולם ידעו זה מכבר. לפי שעה כולם מוגדרים נעדרים. 

 

אחרי הנשיא, גם מזכירת המדינה קונדוליזה רייס הגיע לאזור האסון, לא לפני שסיימה את חופשתה בניו יורק, במהלכה בילתה בקניות נעליים, צפתה במחזות בברדווי ובמשחק טניס. היא הגיעה לאלבמה והשתתפה בתפילת יום ראשון בכנסיה שחורה בעיר מוביל, ואחר כך ביקרה באיזורים שנמחקו כמעט כליל בסופה.

 

רייס, הנציגה השחורה הבכירה של ממשל בוש, נולדה באלבמה, אך כשיצאה לעיתונאים, היא מיהרה ליישר קו עם מכונת ההסברה של הנשיא ויצאה להגנתו. היא דחתה את ההאשמות על מחדל ואת הרמיזות לפיהן השחורים הופקרו בניו אורלינס. "אף אחד, במיוחד לא הנשיא, לא היה מפקיר אנשים על רקע גזעי. אמריקנים לא יכולים לראות אמריקנים סובלים", אמרה.

 

הסנאטורית פרצה בבכי בשידור

 

כוחות החילוץ, שכמעט וסיימו לפנות את הניצולים, התפנו כעת למשימת איתור ופינוי הגופות, הנמצאות בכל מקום - מתגלגלות ברחובות, זרוקות בשרידי הבתים, צפות בתעלות. לבית החולים "סנט גבריאל" לבדו הובאו 2,000 גופות. בקהילה קטנה במזרח העיר נמצאו 31 גופות בבית תמחוי ומאות מחבריה עודם נעדרים.

 

השלב המאיים הבא, כשהמים ימשיכו לרדת, יהיה כניסה ליותר מ-60 אלף בתים פרטיים, בעיקר במזרחה של העיר, הנמצאים מתחת למים. לשלטונות אין מושג מה ימצאו כשיגיעו צוותי החילוץ לשם.

 


כשהמים ירדו תתגלה האימה (צילום: רויטרס)

 

"כשהמים יירדו ונגיע לבתים האלה, אין לנו מושג מה נמצא שם", אמרה בראיון לרשת ABC הסנאטורית מרי לנדרו, דמוקרטית מלואיזיאנה וילידת ניו אורלינס, כשטסה במסוק מעל איזור האסון. כשראתה שרק דחפור אחד עמל באיטיות על תיקון הפריצה באחד הסכרים של העיר, היא לא התאפקה ופרצה בבכי באמצע השידור. היא הטיחה ביקורת חריפה בנשיא בוש והפצירה בו שישלח למדינה המוכה את כל האמצעים שעומדים לרשות המדינה.

 

"הנשיא בא לכאן לפוטו-אופ (הזדמנות צילום - י.ב.ח), אבל אי אפשר לסכור את הנהר אם הנשיא לא ישלח עזרה מייד. תראה, יש עגורן אחד באיזור הסכר שנפרץ", אמרה לנדרו לשדר ABC ופרצה שוב בבכי תמרורים. "למה הנשיא לא שלח כוחות מוקדם יותר? כשראיתי את הנשיא אתמול, אמרתי לו שאנחנו צריכים סיוע ומייד, ואנחנו צריכים מישהו שיתפוס פיקוד על מה שקורה כאן, עם משאבים בלתי מוגבלים שיהיה כפוף ישירות לנשיא. התשתית שלנו הרוסה, החיים שלנו נהרסו לחתיכות".

 

ההתמוטטת של לנדרו לא הייתה מחזה נדיר. המראה של אנשי ציבור הפורצים בבכי בשידור טלוויזיוני חוזר על עצמו מאז שנחשפו התוצאות המזוויעות של הוריקן "קתרינה". מפקד משטרת ניו אורלינס עצמו, האיש שאמור לנהל את העניינים בעיר בימים כתיקונם, נראה חסר אונים כשנתן ראיון בשידור חי לאחת הרשתות, ולעיתים נקוו דמעות בעיניו. 

 

דווקא בתקופה בה הוא זקוק לאנשיו יותר מכל, הוא מצא את עצמו בימים האחרונים עם כוחות הולכים ופוחתים אחרי שמחצית משוטריו פשטו מדים ולא חזרו לשירות - אולי מחשש למשפחותיהם, אולי ממצוקה נפשית, אולי מחשש לחייהם בעיר שהחוק בה נמצא כעת עמוק מתחת למים. וכאילו שלא די בקורבנות הסופה, העיתון "ניו יורק טיימס" דיווח ששני שוטרים התאבדו בגלל המצוקה הקשה.

 


לאן יחזרו כולם? (צילום: איי.אף.פי)

 

בינתיים נראה כי השליטה בעיר עברה לידיהם של החיילים והמשמר הלאומי, שזרמו ב-36 השעות האחרונות לעיר בכמויות. עיקר המאמץ שלהם מרוכז בשלב זה עדיין באיתור ניצולים. המשימה השניה היא בפינוי הגופות הרבות שעדיין צפות במים העכורים.

 

אבל איש אינו מדבר עדיין על הבעיה העצומה הבאה: הטיפול במאות אלפי תושבי העיר שעזבו אותה לפני בוא ההוריקן. אנשים אלה אינם יכולים לחזור עדיין לעיר והממשל אמור להתחיל בקרוב לחשוב על פתרונות דיור עבורם, תעסוקה ופרנסה, חינוך ובריאות.

 

מספר הפליטים בלתי נתפס, רובם כאמור בטקסס השכנה. 18 אלף פליטים נמצאים ב"אסטרודום" ובבניינים המקיפים אותו ביוסטון. 120 אלף נוספים פוזרו ב-97 מקלטים ביוסטון, דאלאס, סן-אנטוניו וערים נוספות. 100 אלף נוספים פוזרו בבתי מלון ובאכסניות במדינה. הצלב האדום דיווח כי שיכן 96 אלף פליטים בתשע מדינות שונות, בהם 51 אלף שנותרו במקלטים בלואיזיאנה. 13 אלף פליטים פונו למיסיסיפי ושוכנו ב-102 מקלטים ובאלבמה ישנם 4,000 פליטים ב-47 מקלטים.

 

מושל טקסס, ריק פרי, הזהיר כי המקום הפנוי במדינתו עומד להיגמר, לאחר שיותר מ-220 אלף איש כבר הגיעו לשם ורבים נמצאים בדרך. עובדי סיוע באיצטדיון "אסטרודום" ביוסטון אמרו שהם מצפים לזרם קבוע של 10 אלף פליטים ליום בשלושת הימים הקרובים. ייתכן ואלה אינן בשורות טובות שכן כבר עתה החלו הדיווחים על מעשי אונס ואלימות בתוך האיצטדיון, בדיוק כמו שאירע ב"סופרדום" בניו אורלינס.

 



לרבים מהפליטים הללו אין הרבה יותר מהבגדים שעל גופם. מומחה ביטוח הסביר כי לו הם היו מגישים תביעות לחברות הביטוח, הם היו יכולים לקבל המחאה מיידית. אבל אין להם מושג האם הבית או העסק שלהם עדיין עומד על תילו, וגם אם ידעו, אין למי לדווח כי חברות הביטוח גם הן שקעו תחת המים.

 

בינתים הציעו בכירים רפובליקנים לנשיא לקרוא לקולין פאוול, שהיה ראש המטות המשולבים בתקופת מלחמת המפרץ הראשונה ומזכיר המדינה במלחמה בעיראק, ונחשב לאישיות הפופולרית ביותר בארה"ב, לעמוד בראש מטה ההצלה והשיקום של ערי מפרץ מכסיקו. אולי גם העובדה שהוא שחור תסייע להרגיע את הרוחות הגזעניות הנושבות בדרום ארה"ב.

 


פורסם לראשונה 04/09/2005 19:19

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
כשירדו המים יתבררו מימדי האסון
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
התייצבה לימין הנשיא. רייס סוחבת ארגזי מזו באלבמה
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
הפינוי מהמקלטים הגדולים הסתיים
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
"החיים שלנו נהרסו לחתיכות"
צילום: איי פי
מומלצים