שתף קטע נבחר

 

בית משפט אוסטרלי: קאזה אינה חוקית

עם זאת, בית המשפט לא הורה על סגירת השירות לאלתר אלא קבע כי בעלי השירות "חייבים לעשות כל שביכולתם למנוע את המשך שיתוף התכנים המפרים זכויות יוצרים. ולא - "קאזה" תיסגר

בית משפט באוסטרליה פסק הבוקר (ב') כי תוכנת שיתוף הקבצים הפופולרית "קאזה" הפרה את חוק זכויות היוצרים במדינה. עם זאת, בית המשפט לא הורה על סגירת השירות לאלתר אלא קבע כי בעלי השירות "חייבים לעשות כל שביכולתם למנוע את המשך שיתוף התכנים המפרים זכויות יוצרים". אם מאמצים אלה לא יעלו יפה - "קאזה" תיסגר.

 

"קאזה", המאפשרת למשתמשים בה לשתף קובצי מוזיקה, וידאו, תוכנות ומשחקים, הסתמנה כיורשת של תוכנת "נאפסטר" עם סגירתה במאי 2002, בעקבות המאבק המשפטי שניהלו נגדה חברות המוזיקה הגדולות. עם זאת, בהמשך איבדה את מקומה לטובת תוכנות המבוססות על פרוטקול "ביטורנט" ורשת eDonkey, בעיקר עקב שימוש מופרז בתוכנות פרסום וריגול מוסוות.

 

חברות המוזיקה הגדולות בעולם - יוניברסל, EMI, סוני BMG וורנר תבעו את "קאזה" באוסטרליה, ובתום מאבק משפטי שנמשך 10 חודשים, פסק בית משפט נגד בעלי התוכנה - חברת שרמן האוסטרלית ומנכ"ל החברה, ניקי המינג.

 

270 מיליון יצירות פיראטיות מדי חודש

 

במהלך המשפט, שעורר עניין רב הן מצד תעשיית המוזיקה והן מצד הגולשים, טענו אנשי התביעה כי 100 מיליון בני אדם ברחבי העולם הורידו עד היום את התוכנה על מנת לשתף קבצים - ובכל חודש הורדו באמצעות השירות 270 מיליון יצירות המוגנות בזכויות יוצרים.

 

עם תחילת המשפט, אמר עו"ד טוני בנון, שייצג את חברות המוזיקה, כי "קאזה" הניעה את שיתוף הקבצים הפיראטי ברמות שלא נראו כמותן לפני כן.

 

עורכי הדין של ההגנה קבעו כי תוכנת שיתוף הקבצים אינה שונה ממקליט וידאו או מכונת צילום - וכי לא ניתן לקבוע כי "קאזה" אחראית לשימוש פיראטי שעושים חלק מהמשתמשים. אך בית המשפט פסק נגדה, בדומה לפסיקה של בית המשפט העליון בארה"ב, שקבע בחודש יוני, 2005, כי תוכנות שיתוף הקבצים "גרוקסטר" ו"מורפיאוס" הפרו את החוק.

 

השופט מוריי וילקוקס קבע כי על "שרמן" ושותפתה Altnet (שהפעילה רשת שיתוף קבצים בתשלום בתוך קאזה") לשלם 90 אחוז מההוצאות המשפטיות של חברות המוזיקה במשפט. דיון בשאלת גובה הפיצויים שצפויות השתיים לשלם לחברות שיתוף הקבצים נקבע למועד מאוחר יותר.

 

וילקוקס פסק כי שרמן ו-Altnet צריכות להפסיק להתיר למשתמשי "קאזה" לשתף ביניהם שיתוף קבצים פיראטיים, אם הם רוצים להמשיך לפעול. על החברות לוודא כי הגירסאות החדשות של התוכנה יתמכו בסינון תכנים פיראטיים, ולחייב משתמשים בגירסאות ישנות לשדרג לגירסאות חדשות אלה.

 

על אף שפסק הדין תקף באוסטרליה בלבד, תעשיית המוזיקה התייחסה לכך כאל הישג גדול המהווה סימן לבאות במדינות אחרות. "זהו יום גדול לאמנים ויום גדול לכל מי שמעוניין להתפרנס ממוזיקה", אמר דובר תעשיית המוזיקה מייקל ספק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים