שתף קטע נבחר

 
צילום: רויטרס

נס בניו אורלינס: ספרי התורה לא נפגעו

סופת ההוריקן קתרינה פגעה גם בבתי הכנסת בניו אורלינס. אנשי הקהילות היהודיות בבאטון-רוג' לא יכלו לסבול את המחשבה על ספרי תורה שנשארו מאחור ויצאו למבצע חילוץ. אבל גם הם לא האמינו למראה עיניהם: הסופה פסחה על ספרי התורה

אם תשאלו את היהודים בלואיזיאנה שלאחר קתרינה אם הם מאמינים בנסים, סביר להניח שהתשובה תהיה חיובית. היום (א'), בשעת בוקר מוקדמת, מייד לאחר סיום תפילת השחרית, לא נשארה אף עין יבשה בבית הכנסת "בית שלום" שבבאטון-רוג'. זאת, לאחר שלמקום הובאו בזה אחר זה 25 ספרי תורה שחולצו בשלום מבתי הכנסת בניו אורלינס.

 

 

מבצע העברת הספרים, יחד עם כמה תשמישי קדושה שנמצאו אף הם, יצא לפועל בזכות יוזמתם של הפדרציה היהודית של אזור באטון-רוג', בראשות הרבנית מרתה ברגדין, ריצ'רד ליפסי מקהילת "בני ישראל" ומתפללי "בית שלום", ביניהם רב הקהילה - סטן זאמק. השלושה ארגנו משלחת של כ-13 מתנדבים, ולאחר שהיו בטוחים שניתן להיכנס לעיר המוצפת - יצאו לדרכם בשיירה של שש מכוניות.

 


העיר מוצפת, הספרים ניצלו (צילום: רויטרס)

 

אבל גם הם, מצויידים בכל האמונה שרק ניתן לגייס, לא האמינו למראה עיניהם. ספרי התורה כמעט ולא ניזוקו. בזה אחר זה עברו המחלצים בבית הכנסת הקונסרבטיבי "שיר חדש", בבית הספר היהודי, בבית הכנסת "טורו" ובבית הכנסת הרפורמי "הר סיני" והעבירו את ספרי התורה למכוניות היבשות.

 

"ספר התורה הוא לא סתם ספר, הוא מורה חי וקיים", הסביר הרב זאמק לרשת התקשורת המקומית "WRBZ". "המחשבה לפיה הספרים יישארו מיותמים בבתי הכנסת היא מחשבה שאינה נסבלת".

 

"ספרי התורה מייצגים את אהבת האל", הוסיפה ברגדין. "חשוב למתפללים לדעת שספר התורה של בית הכנסת שלהם נמצא במקום בטוח. זה סוג של קשר רגשי. ואכן, מדובר בקשר רגשי כל כך עמוק, שברגדין פרצה בבכי כאשר תיארה כיצד נשאה בידיה ספר תורה קטן מבית הספר. "הרגשתי כאילו שאני נושאת ילד בידיי", הסבירה.

 

חלק מספרי התורה יישארו בבתי הכנסת "בית שלום" ו"בני ישראל" בבאטון-רוג'. אחרים יישלחו ליוסטון, טקסס, שם נמצאים רבים מהניצולים היהודים מניו אורלינס ופרבריה. "הייתי אומר 'שהחיינו', אבל זה לא נראה מתאים בזמנים כאלה", אמר זאמק.

 

הקהילה היהודית בבאטון-רוג' מונה כ-1,200 איש. ברגדין העריכה כי אלף יהודים נוספים, תושבי ניו אורלינס וסביבותיה, מצאו מקלט בעיר וייקלטו בבתי הכנסת, בתי הספר היהודיים ושאר המוסדות הקהילתיים.

 

התפתחויות נוספות

 

הרשויות בארצות הברית הודיעו כי יניחו לכלי התקשורת לסקר את החיפוש אחר הגופות בניו אורלינס. זאת, לאחר שרשת CNN הגישה עתירה לבית המשפט בנושא זה. נציג הכוחות, כריסטיאן אי. דה-גראף, אמר כי "אין בכוונת הכוחות למנוע מכתבי החדשות לסקר את הפעילויות הקשורות במאמצי החיפוש אחר ההרוגים".

 

הצלב האדום פירסם הודעה בה הוא מתריע כי הארגון זקוק ל-40 אלף מתנדבים על-מנת לסייע כראוי לניצולים מניו אורלינס. זהו מאמץ הגיוס הגדול ביותר של הארגון ב-125 השנים האחרונות. הצלב האדום משכן 160 אלף ניתולים ב-675 מקלטים המתפרשים על-פני 23 מדינות.

 

מספר ההרוגים הרשמי בלואיזיאנה עומד על 154, אך הרשויות העריכו כי מדובר במספר גדול יותר של הרוגים, שגופותיהם טרם אותרו. במיסיסיפי עומד מניין ההרוגים על 211.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הספרים ניצלו (אילוסטרציה)
צילום: משה מילנר, לע"מ
עוזבים את ניו אורלינס (ארכיון)
צילום: איי פי
מומלצים