נובו-סבן: "תרופת הפיגועים", שהצילה 150 ישראלים
התרופה המהפכנית "נובו-סבן" המכילה מרכיב של מערכת הקרישה, שימשה עד לא מכבר רק לטיפול בחולים הסובלים מהמופיליה. בשנים האחרונות נתגלה כי התרופה עוצרת גם דימומים עזים. עד כה הצילה התרופה, שזכתה לכינוי "תרופת הפיגועים", את חייהם של למעלה מ-150 פצועים בפיגועים, תאונות, יולדות ומנותחים. ישראל היא המדינה הראשונה בעולם בה אושר השימוש בתרופה במקרי חירום
פרופ' אורי מרטינוביץ, רופא ישראלי, היה הראשון שמצא כי התרופה "נובו-סבן" ששימשה לטיפול במחלות קרישה, יעילה לעצירת דימומים ולהצלת חיים, כאשר הפצועים מצויים בסכנת מוות. ישראל היא המדינה הראשונה בעולם שמשרד הבריאות שלה אישר להשתמש בתרופה במקרי חירום. עד כה ניצלו בישראל חייהם של למעלה מ-150 פצועים שנפצעו בפיגועים, תאונות, או שדיממו במהלך ניתוחים ולידות.
נובו-סבן, פותחה על ידי חברת נובו – נורדיסק הדנית בהנדסה גנטית בשנות ה-80 ושימשה עד לפני כשנתיים, אך ורק לטיפול בבעיות הקרישה של חולי המופיליה. בעולם הרפואה חששו עד כה לנסות את התרופה בשל הסברה שהיא תגרום לקרישת דם בכל הגוף, אולם פרופ' מרטינוביץ' מהמרכז הרפואי שיבא בתל השומר, טוען זמן רב, כי סיכון כזה הוא מזערי או שאינו קיים.
בישראל הורשו רופאים צבאיים להשתמש בנובו-סבן לטיפול קריטי בשטח ולצמצם בכך את האפשרות של מוות בשל אובדן דם בדרך לבית החולים. הפצוע הראשון בעולם שטופל באמצעות הנובו-סבן, היה אלעד אהרון, חייל צה"ל בשירות סדיר, שנפגע לפני כשנה וחצי מכדור בבטנו, סבל מדימום בלתי ניתן לעצירה ולמעשה גסס למוות.
בשלב זה החליטו פרופ' מרטינוביץ' וד"ר גילי קנת מהמרכז הארצי להמופיליה בתל השומר להזריק את התרופה לחייל. הפעולה הצליחה, הדימום פסק וחייו של החייל ניצלו ברגע האחרון. דיווח על המקרה עורר התרגשות רבה בחברה המפתחת ומכאן החל הכדור להתגלגל.
חייה של החיילת מוניק גולדווסר, בת 19 מאשקלון, שנפצעה אנושות בפיגוע חבלני באזור ניצלו תודות לשימוש בנובו-סבן. מוניק סבלה משברים באגן ומקרעים רבים בכלי דם, כולל העורק הראשי ברגל שמאל. הדימום המסיבי לא איפשר לאתר את כלי הדם הפגועים באגן ובמפשעה וסכנה ממשית נשקפה לחייה. בניסיון אחרון להצילה עשה פרופ' מרטינוביץ' שימוש בנובו-סבן וחייה אכן ניצלו.
מוטי גלסטר (46) נפצע בפיגוע ירי סמוך לירושלים. הקליע פגע בגלסטר באזור האגן, עבר את האגן תוך שהוא מסב נזק גדול לאיברים פנימיים וכלי דם עבר לרגל הימנית ונשאר תקוע שם. במשך חודש ימים נלחמו הרופאים על חייו: הוא עבר שלושה ניתוחים בבטנו, סבל מסיבוכים רבים כתוצאה מהטראומה ופעמיים בוצע בו היפוך קצב לב משום שליבו פרפר.
במשך כחודש קיבל גלסטר כ- 70 מנות דם ומנות נוספות של מוצרי דם. הדימום הלך והתחזק והאפשרות האחרונה שהסתמנה כדי להציל את חייו היתה מתן הנובו-סבן. גלסטר נותח ובעת הניתוח ניתנה לו התרופה. הדימום שהיה פסק מיד.
גם דורית ג'מוס חייבת את חייה לפרופ' מרטינוביץ ותגלית הנובו-סבן. ג'מוס נפלה מחלון ביתה בקומה הרביעית וסבלה מפגיעות פנימיות רב מערכתיות ומדימום בלתי נשלט. ג'מוס עברה החייאה ממושכת שלוותה בדימומים רבים. פרופ' מרטינוביץ שהזריק לגופה את עירוי הנובו-סבן, הביא להפסקת הדימומים, ולהצלת חייה.
במרכז הרפואי "ברזילי" שבאשקלון נרשם המקרה הראשון בעולם, שבו תודות לשימוש בתרופה, ניצלו חייה של יולדת בת 37, שהיתה בהריון רביעי עם תאומים. הניתוח הקיסרי שעברה הסתבך על ידי דמם בלתי נשלט, שנבע בין השאר מקריסת מערכת הקרישה שלה.
על אף הניסיונות הנואשים שעשו הרופאים לעצירת הדימום, ושכללו ניתוחים חוזרים ומתן גורמי קרישה המשיכה היולדת לצרוך עשרות מנות דם ונשקפה סכנה לחייה. בהתייעצות עם פרופ' מרטינוביץ ובהסכמת המשפחה ניתנו ליולדת שתי מנות של התרופה, הדמם פסק מיד ומצבה התייצב.
לאחרונה נמצא כי הנובו-סבן מציל גם את חייהם של אלה שלקו בשבץ מוחי מדמם. מחקרים מהשנים האחרונות גילו כי בכוחה של התרופה לעצור את הדימום התוך מוחי תוך זמן קצר, ובכך למנוע פגיעה תמידית ברקמת המוח. חייהם של עשרות חולים ניצלו הודות לטיפול בתרופה. תוצאות הטיפול בתרופה המהפכנית הוצגו השבוע בכנס הישראלי של איגוד הטראומה.
פצועים. נובו-סבן עוצר דימומים
צילום: איתי גל
מומלצים