בוש: אני לוקח אחריות על מחדלי "קתרינה"
במסיבת עיתונאים בבית הלבן הודה בוש שמחדלי "קתרינה" מעלים שאלות באשר ליכולת של הממשל להגיב לאסונות טבע והתקפות טרור. "בכל הנוגע לטענות על שהממשל הפדרלי לא ביצע את משימתו כהלכה - אני לוקח אחריות"
הודאה באשמה? נשיא ארצות הברית ג'ורג' בוש אמר אתמול (ג') כי הוא לוקח על עצמו את האחריות למחדלים שהתגלו בטיפול בנפגעי הוריקן "קתרינה", ואמר שהאסון מעלה שאלות קשות באשר ליכולת של הממשל להגיב לאסונות טבע והתקפות טרור.
"קתרינה חשפה בעיות עמוקות ביכולת התגובה שלנו ברמות השונות של הממשל. בכל הנוגע לטענות על שהממשל הפדרלי לא ביצע את משימתו כהלכה - אני לוקח אחריות", אמר בוש במסיבת עיתונאים עם נשיא עיראק בבית הלבן. "אני לא מתכוון להגן על התהליך שהוביל לכניסה פנימה. אני מתכונן להגן על האנשים שהצילו חיים".
בתשובה לשאלה האם הציבור האמריקני צריך להיות מודאג באשר ליכולת הממשל להתמודד עם פיגוע טרור נוסף נוכח המחדלים של הטיפול ב"קתרינה", אמר הנשיא: "האם אנו מסוגלים להתמודד עם התקפה חמורה? זוהי שאלה חשובה והאינטרס הלאומי שלנו הוא לברר מה קרה כדי שנוכל להערך טוב יותר בעתיד".
רק שלשום, בעת שסייר במוקד האסון, נזף בוש בעיתונאי ששאל אותו האם התאכזב מהתפקוד של אנשיו בכל הקשור לסיוע לנפגעי הסופה. "תראה, יהיה מספיק זמן לשחק במשחק ההאשמות. זה מה שאתה מנסה לעשות. אתה מנסה להגיד שמישהו אשם. ואני רוצה לדעת בדיוק מה עבד ואיך הוא עבד...", אמר לו הנשיא בקוצר רוח מופגן.
הויכוח הגזעי ממשיך לסעור
ברקע נמשך במלוא עוזו הויכוח בקרב הציבור האמריקני על ההאשמות לפיהן האיטיות של הסיוע לקורבנות הסופה נבע מעובדת היותם שחורים ועניים - ובהכרח לא חשובים פוליטית לממשל. סקר שערכה חברת גאלופ בהזמנת רשת CNN והעיתון יו.אס.איי. טודיי גילה כי הדעות בנושא זה בארה"ב חלוקות בין לבנים ושחורים.
שישה מתוך עשרה שחורים אמרו שהם סבורים שהממשל לא מיהר לסייע לתושבים משום צבע עורם. רק אחד מתוך שמונה לבנים הסכימו לטענה הזו. סקר נוסף שנערך לאחרונה מצא ש-54 אחוז מהציבור לא תמכו באופן הטיפול של הנשיא במשבר לעומת 43 שתמכו בו.
מזכירת המדינה קונדוליזה רייס, שחורת העור הבכירה ביותר בממשל בוש, התייחסה גם היא לויכוח הגזעי ואמר שמצבם של האנשים שננטשו אחרי "קתרינה" הוא עדות לכך שצבע העור והעוני עדיין מתלכדים יחד "באופן מכוער ביותר" בחלקים של "הדרום הישן".
"ארה"ב צריכה לרצות לעשות משהו בנושא הזה", אמרה רייס בראיון לחברי מערכת העיתון "ניו יורק טיימס". "ישנם עדיין מקומות בהם הגזע והעוני הם בעיה ענקית ואנו חייבים לטפל בזה".
הנשיא בוש דחה בתוקף את ההאשמות לפיהן צבע העור שיחק תפקיד כלשהו בהגשת העזרה לקורבנות הסופה. בסיור בניו אורלינס הוא אמר: "הסופה לא עשתה אפליות וכך גם מאמצי השיקום".
המנהל החדש עושה סדר
בתוך כך אמר קצין בכיר בחיל ההנדסה האמריקני שהמים שהציפו את ניו אורלינס פגעו בלפחות 160 אלף בתים שניזוקו באופן בלתי הפיך. הקצין העריך ששאיבת המים מרחובות העיר תארך עד סוף חודש אוקטובר, "בתנאי שאיתני הטבע לא יפריעו לנו עם גשם ושהמשאבות יעמדו במשימה".
האיש שינהל מעכשיו את המאמצים בתחום זה ותחומים אחרים יהיה המנהל החדש של הסוכנות הלאומית לטיפול במצבי חירום (FEMA) דייויד פוליסון. במסיבת העיתונאים הראשונה שנתן בתפקידו החדש הבטיח פוליסון להגביר את המאמצים למציאת פתרונות דיור קבועים לתושבי ניו אורלינס שפונו מבתיהם ושוהים כעת במקלטים ציבוריים.
פוליסון, בעל ותק של 30 שנה בניהול מצבי חירום ופעולות חילוץ, מונה לתפקיד אתמול, שעה קלה לאחר שהמנהל הקודם של הסוכנות דייויד בראון הודיע על התפטרותו.
ההתפטרות הייתה צפויה שכן בסוף השבוע הועבר בראון מתפקידו כמנהל האחראי על פעולות החילוץ והשיקום באזור האסון, והוחזר למטה FEMA בוושינגטון. נגד בראון הוטחו האשמות קשות על שלא השכיל להבין את חומרת מצב הניצולים שפונו ל"סופרדום" ושהתעכב מאוד בהפעלת מערך החירום, גיוס כוחות הסיוע מזרועות הממשל השונות והזרמתם לעיר עם מזון ומים.
עוד לפני שהועבר מתפקידו החלו להחשף שלדים בארונו של בראון. נטען שהוא "ניפח" את קורות החיים שלו, שלא היו לו הכישורים הדרושים על מנת למלא את התפקיד כבד האחריות ושהוא מונה למשרה הברירה רק משום הקשרים הטובים שהיו לו עם ידידיו של הנשיא בוש.
התפתחויות נוספות
מושלת לואיזיאנה, קתלין בלנקו, מתחה ביקורת קשה על תפקודו של הממשל הפדרלי באיתור הגופות שלוקח, לטענתה, זמן רב מדי. לדבריה "מגיע למתים יותר כבוד ממה שהם קיבלו".
בלנקו טענה עוד שהסוכנות לניהול מצבי חירום במדינה, FEMA, מעכבת את ההליך בכך שהיא מתמהמהת בחתימה על הסכם עם חברה מקצועית שגוייסה לפינוי הגופות.
עד כה נמצאו גופותיהם של כ-600 בני אדם, מהם 423 בלואיזיאנה.
בתוך כך, שדה התעופה בעיר ניו אורלינס נפתח מחדש לאחר שנסגר בעקבות הסופה. טיסה ראשונה מטנסי כבר נחתה בנמל ועליה כ-30 נוסעים, תושבי העיר. אחת הנוסעות, סנדי רוזלס, סיפרה: "אני מוכרחה כבר לראות איך הבית שלי נראה".