טיפים לחיפוש מתקדם ברשת
עולם החיפוש המקוון הולך ומתמקצע, אך לעיתים, מרוב אפשרויות ותכנים זמינים, קשה למצוא בדיוק את מה שביקשנו. הנה כמה טיפים וקישורים שיעזרו לכם להגיע למידע הרצוי בכמה שפחות קליקים ושיטוטים
שוק מנועי החיפוש המקוונים הוא אחד השווקים המפותחים ביותר באינטרנט. מזה למעלה משנה נמצא השוק הזה בעיצומה של מלחמת שליטה עקובה מבייטים, המתנהלת בין שלוש מתחרות עיקריות: גוגל, יאהו ו-MSN.
כל מי שבקי קצת בעניינים, יודע שכבר מזמן לא מדובר רק בחיפוש וסיוע לגולשים. שם המשחק, והסיבה לכך שמנועי החיפוש אינם שוקטים על השמרים, ומוסיפים לארסנל שלהם שירותים חדשים ומלהיבים הוא כסף. הרבה כסף.
אבל אם נתעלם לרגע מהמיליארדים שזורמים לכיסיהם של המעורבים, ונתמקד בצד המעניין באמת - זה שלנו, הגולשים - נראה שהקרב על השליטה בעולם החיפוש דווקא מועיל לנו לא מעט.
העובדה שיאהו נושפת בעקביה של גוגל ומיקרוסופט מרגישה שאם לא תפעל במהירות תאבד את ההגמוניה שלה בשוק המחשבים, מסייעת לגולשים לקבל הרבה יותר בהרבה פחות מאמץ.
יש מי שיאמרו שההבדלים בין שלושת האתרים מזעריים למדי. כאן יהיה אתר X במקום השני, ושם יהיה במקום השישי. למי אכפת? הרי בפועל, החלום הגדול, של הקלדת שאלה בשפה פשוטה וטבעית וקבלת תוצאות חיפוש מדויקות כשעון שוויצרי, ממילא טרם התגשם, וקשה להאמין שיקרום עור וגידים בקרוב.
אבל בכל זאת, עצם הרעיון שניתן לאתר באינטרנט מידע מגוון בקלות יתרה, ובלי לטרוח לשם כך במשך שעות תוך דפדוף עקר בינות עשרות תוצאות חיפוש נשמע לא רע.
מנועי החיפוש של ימינו מציעים קטעי וידאו, דפי אינטרנט, תמונות, השוואת מחירים, ספרים ומאמרים, נתונים השוואתיים שונים וכדומה, הזמינים במגוון שפות ללא תשלום או מחויבות כלשהם.
רוצים לדעת כיצד להפיק תועלת מהעניין, איך לאתר את המידע הדרוש לכם בפרק הזמן הקצר ביותר, היכן למצוא מידע על ספר חדש או כרטיסי טיסה זולים? רוצים לדעת לחפש כדי למצוא? הנה כמה טיפים שרובם רלוונטיים לכלל מנועי החיפוש, ואחרים, מוקדשים למנוע זה או אחר.
- כוכבית, גרשיים ומה שביניהם - לסימנים * ו-"" יש משקל רב בעולם החיפוש. מי מכם שהיה בעל מודעות עוד בימי ה-DOS העליזים, בוודאי זוכר את תפקידה הקסום של הכוכבית, שאפשר כבר אז לקבל תוצאות חיפוש גם כשלא זוכרים מה בדיוק מחפשים.
לגרשיים לעומת זאת, יש תפקיד הפוך לגמרי. אם תקלידו מחרוזת חיפוש בתוך גרשיים, תקבלו רק תוצאות שבהן מופיע הביטוי המדויק. אגב, אפשר להקליד מספר כוכביות שיגדיר כמה מילים מפרידות בין המילים שבחרתם לחפש.
- המינוס שמוסיף - שימוש בסימן מינוס (-) מאפשר לחדד את החיפוש בעיקר בעברית, שפה שבה לכל מילה יש 12 משמעויות רשמיות ועוד ארבע בסלנג. המילה "כיכר", למשל, מתייחסת גם למעגל בכביש וגם לגוש של חומר כלשהו. הקלידו כיכר -לחם כדי לקבל מידע על כיכרות בערים וארצות שונות.
- לא בדיוק אבל בערך - אפשרות זו, למרות שאינה נתמכת בעברית, מסייעת רבות לחיפוש ראשוני כללי. אם תרצו לקבל מידע על מילה מסוימת, שיש לה מילים נרדפות רבות, תוכלו להיעזר בסימן גל (~) לפני הביטוי שאתם מחפשים.
- גם ואו, לא חייבים להיות החלטיים - לעיתים אנחנו מחפשים ביטוי מדויק, שכולל מילה X וגם מילה Y או לחילופין, מחפשים ביטוי הכולל מילה זו או מילה אחרת. על מנת למצוא אתרים שכוללים גם וגם, הקלידו AND או + לפני המילה המבוקשת. כדי למצוא או את זה או את זה, הקלידו OR או את הסימן | בין המילים המבוקשות.
- חידוד החיפוש - אם למרות כל אלו אינכם מצליחים למצוא בדיוק את הדרוש, אולי הגיע הזמן לחדד את מחרוזת החיפוש, ולשזור אותה מחדש. נסו להוסיף או להוריד מילה; נסחו מחדש משפט חיפוש, תוך החלפת מיקום המילים במחרוזת; השתמשו במונח או ביטוי כלליים או ספציפיים יותר, תלוי אם קיבלתם יותר או פחות מדי תוצאות; היעזרו בפונקציות החיפוש המתקדם של האתר.
חיפוש מתקדם - לא רק למומחים
למרות שלא כל האתרים מציגים את אותן התוצאות, או לפחות לא מציגים אותן באותו המיקום, בכל זאת לשלושת הגדולים - גוגל, יאהו ו-MSN - יש אינדקסים מפוארים הכוללים מיליארדי דפי אינטרנט ותמונות. היעזרו ביכולות החיפוש המתקדם שלהם על מנת לקבל תוצאות חיפוש ממוקדות יותר.
חיפוש בעמוד Advanced Search (או לחיצה על Search Builder ב-MSN), מאפשר להגדיר תאריכים, שפות, מיקום ספציפי בעמוד, סוג הקובץ, שם מתחם מסוים ועוד. ביאהו ובגוגל ניתן גם לבצע חישובים ישירות משדה החיפוש, בגוגל אפשר לבצע המרות ולקבל הגדרה מילונית (באנגלית בלבד), לבצע חיפוש בתוך אתר ספציפי, לסנן את החיפוש כדי להימנע מקבלת תוצאות חיפוש עם תכנים פורנוגרפיים או אלימים, חיפוש קובץ מסוג מסוים, חיפוש מניות, מזג אוויר, מידע על סרטים וספרים, חיפוש אתרים קשורים, בגוגל ניתן גם לבצע חיפוש נוסף, המבוסס על חיפוש בתוך התוצאות שהתקבלו.
בתת המנועים, אלו המוקדשים לחדשות, עדכוני בורסה, תמונות, וידאו, קניות וכדומה, ניתן לבצע חיפושים ממוקדים אף יותר, כמו חיפוש תלוי מיקום, תאריך או מקור בחיפוש החדשות,
חיפוש על פי גודל, צבעוניות וסוג הקובץ בתמונות ובווידאו, חיפוש על פי שם הכותב, שם הקבוצה או המילים שבכותרת בקבוצות הדיון של האתר, חיפוש ממספר עד מספר, למשל לצורך השוואת מחירים, או חיפוש כללי באתרים, על פי מיקום המילה בעמוד.
ב-MSN אפילו מציעים תכונה ייחודית, חיפוש על פי דירוג האתר, שמספק תוצאות המדורגות על פי מידת העדכון, הפופולריות וההתאמה.
הכה את המומחה
לשלושת האתרים הגדולים ישנם מנועי חיפוש מתמחים, שכוללים מידע מוגבל ומסונן מראש, שעשוי לעזור למי שיודע בדיוק מה הוא צריך.
גוגל מציעה קבוצות דיון, אינדקסים, מפות, אוניברסיטאות, מאמרים, ספרים, קטלוגים וכן חיפוש בתחומים ממוקדים במיוחד, כמו מיקרוסופט, אפל מקינטוש, לינוקס, BSD והממשל האמריקני.
את כל אלו תמצאו בלחיצה על more בגוגל העולמי. גוגל גם מאפשרת לשמור תוצאות חיפוש, ולהתאים אישית את עמוד החדשות. אפשרויות מעניינות נוספות תמצאו בעמוד של Google Labs, מגרש המשחקים של אנשי החברה.
יאהו מציעה חיפוש מקומי, של מפות, מזג אוויר, חנויות וכדומה, כמו גם חדשות, מידע תיירותי, חיפוש תכנים קשורים בחדשות, חיפוש תכנים המופצים ברשיון Creative Commons החופשי, ועוד.
אגב, גם ביאהו ניתן לבצע המרות, חישובים, לקבל הגדרות אנציקלופדיות וכדומה, זאת, באמצעות שימוש ב-Shortcuts. יאהו אינה מפגרת בתחום ההתאמה האישית, ומציעה את MyWeb 2.0, שמומלץ לנסותו.
MSN מציעה לחפש מוזיקה, לאתר סרטים וזמני הקרנה, עדכונים מהבורסה, הגדרות אנציקלופדיות מ-Encarta, תרגום, חדשות ומידע מקומי. שירותים אלו זמינים בלחיצה על החץ שמימין למילה Search. למרות שמנוע החיפוש של מיקרוסופט מפגר קצת אחרי המתחרים, גם MSN מציעה יכולות ניסיוניות, אותן ניתן למצוא ב"ארגז החול" שלה, שם יש הפניות לחיפוש מבוסס תיקיות, חיפוש מפות של כדור הארץ ועוד.
אפשרויות חיפוש מתקדמות
הערה: חלק מאפשרויות החיפוש המפורטות בטבלה אפשריות בחיפוש באנגלית בלבד. על מנת לבצע חיפוש מתקדם גם בעברית, יש לגלוש לדף החיפוש המתקדם של גוגל ישראל.
סוג הפעולה | המחרוזת |
חיפוש גם וגם | לחם חמאה, לחם +חמאה |
חיפוש או | bread OR butter , bread | butter |
חיפוש ללא המילה השנייה | bread -butter |
חיפוש מילה נרדפת | ~bread |
חיפוש ביטוי מדויק | "לחם בחמאה" |
חיפוש חסר | "bread*butter" |
חיפוש מילת מפתח באתר מסוים | לחם וחמאה site:bread.co.il |
חיפוש הגדרה מילונית | Define: bread |
חיפוש מילת מפתח בסוג קובץ מסוים | ext:pdf לחם |
המרות ומחשבון | 30 celsius in Fahrenheit 600*4.5 |
חיפושים מעניינים:
- Creative Commons
תכנים שונים (טקסטים, מולטימדיה וכו') המתויגים תחת רשיון ההפצה החדשני Creative Commons, שמאפשר ליוצרים לבחור אילו זכויות לשמור לעצמם ואילו זכויות להפיץ לציבור (השירות זמין גם דרך יאהו).
- Clusty
מנוע חיפוש מבית Vivisimo, הכולל גם סרגל כלים להורדה, מציע חיפוש מבוסס אשכולות, שמסדר את תוצאות החיפוש במעין תיקיות המקוטלגות על-פי נושאים, וכולל גם חיפוש תמונות, חיפוש בבלוגים, בוויקיפדיה, באתרי קניות ועוד.
- וויקיפדיה
אנציקלופדיה עם מיליוני ערכים, המספקת מענה לשאלות כלליות וכוללת גם מילון והפניה לטקסטים חופשיים.
- Answers
אתר המספק הגדרות מילוניות, תרגומים והפניות להגדרות שונות על פי תחומי עניין מגוונים.
חיפוש בכמה מנועים במקביל:
- Twingine הוא מנוע חיפוש תומך עברית, המבצע חיפוש במקביל בגוגל וביאהו, ומציג את התוצאות במסך מפוצל.
- DogPile הוא אתר חיפוש שאינו תומך עברית, אך כולל הפניות למנועי חיפוש רבים.
- Ixquick מרכז חיפושים ממנועים עצמאים רבים, תוך שימוש במנגנון דירוג התוצאות. גם הוא אינו תומך עברית.
- Geniusfind מאפשר לבצע חיפוש באלפי מנועי חיפוש ומאגרי מידע מתמחים בעולם.
- Fagan Finder
אתר המבצע חיפושים מבוססי תחומים, לרבות RSS, אודיו, בדיקות איות ועוד.
- מידע נוסף על החיפוש המתקדם בגוגל.
- אפשרויות חיפוש עצמאיות (האקים) לגוגל.
- סקריפט
שמאפשר לבצע שישה חיפושים בפעם אחת, ומציג תוצאות משוקללות.
חיפוש באתרים מתמחים
- אמזון - לחיפוש ספרים, תקליטורים, סרטי DVD ועוד.
- IMDB - לחיפוש סרטים, שחקנים וכל מה שנוגע לקולנוע וטלוויזיה.
- How Stuff Works - להסברים טכניים.
- Technorati - לחיפוש בלוגים (השירות קיים גם בגוגל).
- ZoomInfo - מעין דפי זהב לחיפוש אנשים.
- OffSTATS - מאגר מידע המספק נתונים סטטיסטיים לגבי מדינות, איזורים או נושאים.
- BlinkxTv - תת מנוע חיפוש של Blinkx, המוקדש לווידאו (שירות דומה קיים גם בגוגל, יאהו ו-MSN).
- אתרים המרכזים את כל השירותים של גוגל בעמוד אחד: Soople,
XtraGoogle ו-
GoogleGuide.