שתף קטע נבחר
 

בייבי מלפפון - נעים להכיר

יעל גרטי נסעה לחממות בשפלה, טעמה מלפפוני בייבי, פגשה אקריות טורפות, והכינה שני סלטי מלפפונים מרעננים

צלצול סלולרי בנוסח עדות הטראנס מחריד את דממת מושב חצב שבשפלה. תכירו את עמוס דבש, חקלאי צעיר (32), חבוש כובע קאובוי אוסטרלי, מדבר תאילנדית ומגלגל סיגריות תוך כדי הליכה בחממות של הבייבי החדש שלו, בייבי מלפפון.

 

מה זה בייבי מלפפון ?

 

מדובר מלפפון קטן וחמוד במיוחד, מלפפון מחמד, אם תרצו, באורך 9-7 ס"מ, וקוטר של 2-1.5 ס"מ. טעמו - משובח, הוא מתאים לאכילה כמו שהוא, (להלן מלפפון-נשנוש) או בסלט (כשהוא חתוך לשניים או שלושה חלקים), הוא יכול לשמש אלמנט קישוטי בבית, בקערה גדולה ומרשימה, אך אינו מתאים להחמצה. עמוס טוען שהוא יוצא חלול, אם כי נתקל באנשים שהצליחו להחמיצו.

 

בחממות של עמוס שורר עכשיו חום של 42 מעלות. אני נוטפת זיעה. עמוס לא מניד עפעף. הוא רגיל. אם זה היה תלוי בו - הוא היה מתגורר בכלל בערבה. בגלל אשתו, שרצתה להשאר באזור המרכז, ואבא שלו, שהיה זקוק לעזרה במשק- הוא כאן בחמש השנים האחרונות. במשק המשותף לו ולאביו ויקטור יש 9 דונם של בייבי מלפפון ושפע דונמים של מלפפון רגיל ועגבניות למיניהן.

 

איך נראה שיח של בייבי מלפפון? בדיוק כמו שיח של מלפפון רגיל, שיח חמוד עם פריחה צהובה שהופכת למלפפון. שני הסוגים יכולים להגיע לגובה זהה, כשהם מטפסים ונאחזים בעזרת הקנוקנות שלהם, אולם המלפפון הרגיל צומח מהר יותר.

 

בייבי לא קל

 

הכל התחיל בביקור בחממת הנסיונות של מפעל "זרעים-גדרה" לפני כשנה וחצי. שם פגש את הבייבי מלפפון המכונה "רוקי" לראשונה והחליט לגדלו. משך כל גידול 4-3 חודשים ונדרשת הקפדה יתרה: עמוס משלב הדברה ביולוגית וכימית. הוא נלחם באקריות, סוג של מזיקים, בעזרת אקריות אחרות שטורפות אותן ומקפיד לקטוף את המלפפון בגודל מסוים, אחרת טעמו המשובח יאבד לו. חשוב גם לאתר ולעקור צמחים זכריים, כאלה שמשופעים בפרחים שאינם הופכים למלפפונים. מתברר שההאבקה הזכרית גורמת לצמחים הנקביים המניבים פרי, לפתח צורה דמויית בקבוק בקצה, המעידה על ריבוי זרעים במלפפון, מה שאומר: מלפפון יותר מיימי ופחות טעים.

 

עמוס קרא למלפפון בייבי שלו "חטיפיפון" וניסה לשווק את התוצרת הראשונית במספר שווקים סיטונאיים. הסוחרים צחקו לו בפנים. "אפילו אבא שלי אמר לי:מי יאכל מלפפון קטן ?", הוא מספר. העיתוי היה תקופת השתוללות מחירי המלפפונים (10-11 שקל לק"ג) והסוחרים בשווקים שאלו אותו אם הוא קוטף את המלפפון כשהוא מאוד קטן כי הוא מפחד שהמחיר שלו ירד.

 

בייבי בום

 

עמוס ספג הפסדים כבדים והרים ידיים אבל אז, באורח פלאי, הבייבי מלפפון שלו הצליח לחדור לרשימת פירות וירקות בתכנית חינוכית בריטית שנקראת FIVE A DAY לפיה מדי יום מחלקים המורים בבריטניה פרי או ירק אחר לתלמידים ומלמדים אודותיו. כיום כל הסחורה של הבייבי מלפפון מיועדת ליצוא לאנגליה. "אחרי כל ההפסדים שצברתי אני מגדל עכשיו בייבי רק אם יש הזמנה", אומר עמוס, "אני יכול לספק כל הזמנה תוך 6-7 שבועות".

 

"אתה מאמין בבייבי מלפפון"? אני שואלת. "מאוד", עונה עמוס, "אם כי יותר בכיוון של יצוא. באירופה הבייבי מלפפון הוא אטרקציה הרבה יותר גדולה שכן האירופאים רגילים למלפפוני ענק, חסרי טעם. עבורנו הבייבי הוא לא חידוש מסעיר מבחינת טעם או צורה. יש עכשיו מגמה עולמית של ירקות אישיים", הוא מספר, "בעקבות בעיית השמנת היתר בארה"ב התחילו לשווק שם מגשיות הכוללות כמה סוגי ירקות קטנטנים. באנגליה מכרו את הבייבי מלפפונים באריזות של שלישיות עם דיפ כלשהו". יחד עם זאת הוא סבור שיצוא הבייבי לא יוכל להחזיק מעמד לאורך זמן נוכח עלויות השינוע הגבוהות.

 

"גם על עגבניות שרי צחקו בהתחלה", אומר עמוס, "אני אוהב אתגרים ודברים מיוחדים, במיוחד כאלה שאחרים נכשלו בהם, בתחום הזה אתה חייב להיות מיוחד".

 

"איך זה להיות חקלאי צעיר?", אני שואלת. "חקלאות היום זה לא מה שהיה פעם. כשהייתי ילד עבדתי יותר קשה. אז עבדו אצלנו ערבים וכשהיה סגר הייתי עושה עם אבא שלי את כל העבודה השחורה. היום התאילנדים עושים את כל העבודה השחורה ואני רק מפקח, מנהל. חוץ מזה, יש היום כל כך מעט חקלאים צעירים, כשאני פוגש אנשים בפעם הראשונה ואומר שאני חקלאי, אני נתקל בהרמת גבות מטורפת".

 

ואם קיבלתם חשק למלפפונים, הנה שני מתכוני סלט מלפפונים, מרעננים וטעימים.


הפעם מוותרים על הקליפה                                          (צילום: יעל גרטי) 

 

סלט מלפפונים קלופים ובצל סגול

 

קליפת המלפפון עשירה בסיבים תזונתיים ומגינה על הויטמינים הנמצאים בסמוך לקליפה אולם הסלט הזה מצריך במיוחד מלפפונים קלופים, לתוצאה עדינה ומרעננת במיוחד.

 

החומרים:

6 מלפפונים

1 בצל סגול בינוני

לרוטב:

3 כפות שמן זית

2 כפות חומץ בן יין לבן או חומץ בלסמי לבן

1 כף חרדל צרפתי חלק

1 כף סוכר

מלח

פלפל שחור גרוס גס

1 כף מים מינרלים

 

אופן ההכנה:

  1. קולפים את המלפפונים וחותכים אותם לפרוסות דקות מאוד, כמעט שקופות.
  2. חותכים את הבצל לשניים, חותכים כל מחצית לפרוסות דקות מאוד ומוסיפים למלפפונים.
  3. מערבבים את חומרי הרוטב ויוצקים על הסלט ממש לפני ההגשה.

 

 

סלט מלפפונים, יוגורט ונענע

 

החומרים:

5 מלפפונים, שטופים היטב

2 גביעי יוגורט חמצמץ ונוזלי (רצוי יוגורט עיזים או כבשים)

חצי צרור נענע, שטופה היטב וקצוצה

1 כפית שבבי שום

1 כפית שמן זית

1 כפית מיץ לימון

מלח

פלפל שחור גרוס גס

 

אופן ההכנה:

  1. חותכים את המלפפונים לפרוסות דקות מאוד.
  2. מערבבים עם יתר החומרים ובודקים תיבול. מוסיפים עוד מעט שום או מלח ופלפל לפי הצורך. מניחים לשעה קלה ומגישים.

 

צילומים: אוהד ריינהרץ. לאתר שלו הקליקו כאן.  

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חם בחממה
צילום: אוהד ריינהרץ
צילום: אוהד ריינהרץ
עמוס דבש - מאמין במלפפון
צילום: אוהד ריינהרץ
התוצאה הסופית
צילום: אוהד ריינהרץ
צילום: אוהד ריינהרץ
להשוואה - מלפפון ננסי לצד רגיל
צילום: אוהד ריינהרץ
מומלצים