שתף קטע נבחר

 

משפחות הקורבנות: "מח"ש שותפה לפשע"

בעקבות הודעת מח"ש על אי הגשת כתבי אישום, כינסו בני משפחותיהם של 13 הרוגי מאורעות אוקטובר מסיבת עיתונאים, ובה יצאו בהאשמות חמורות כלפי המחלקה לחקירות שוטרים, ש"טייחה את הראיות במקום לחשוף אותן". בני המשפחות הבטיחו: "לא נפסיק את מאבקנו עד שיועמדו לדין כל האחראים למות בנינו. אם נצטרך - נפנה לבית דין בינלאומי". במגזר שוקלים להכריז על שביתה כללית

"דוח מח"ש שהתפרסם היום הוא בגדר זיכוי לרוצחים. כוחות הביטחון שיודעים על כל זבוב שנע בשטחים לא יכלו לדעת מה קרה בקרב אנשיהם? המשטרה שאמורה להסגיר פושעים מזכה אותם", כך האשים ד"ר מרואן דווירי מארגון עדאלה בפתח מסיבת העיתונאים שכינס הארגון היום (א') בירושלים.

 

"נראה שהמשטרה דבקה בלקח כפר קסאם – להרוג ערבים ולשלם אגורה אחת על הפשע. הערבים הם בנים חורגים במדינה", הוסיף דווירי.

 

לאחר שפורסם כי המחלקה לחקירות שוטרים (מח"ש) במשרד המשפטים לא תגיש כתבי אישום כינס ארגון עדאלה, המייצג את משפחות 13 ההרוגים, מסיבת עיתונאים בהשתתפות נציגי מהמשפחות, שרצו להשמיע את תגובתן לנושא.

 

עוד בטרם נפתחה מסיבת העיתונאים, המתינו סמוך לבית אגרון בירושלים עשרות מבני המשפחות של ההרוגים. בני המשפחות לבשו חולצות לבנות שעליהן תמונות יקיריהן, וחלקם הניפו שלטים הקוראים להעמיד לדין את מי שהרג את ילדיהם. גם בתוך האולם לא ירד מפלס המתח. במהלך מסיבת העיתונאים.

  

"טייחו את הראיות"

 

חסן עאסלה, נציג המשפחות, קרא את תגובת המשפחות על דו"ח מח"ש: "במהלך חמש השנים שחלפו מאז נרצחו בנינו לא עשו רשויות אכיפת החוק

את המוטל עליהן בדין. המלצות מח"ש שפורסמו היום היו צפויות לאור מחדליה העקביים של מח"ש בחקירת מות בנינו, מחדלים הנמשכים עד היום. מח"ש לא קיימה חקירות על רצח בנינו, וזאת על אף שזה תפקידה על פי דין. מח"ש טייחה את הראיות במקום לחשוף אותן ולגבש כתבי אישום נגד כל אלה הנושאים באחריות למות בנינו. בכך הפכה מח"ש לשותפה לפשע ולאחראית לאי הבאת כל האשמים לדין. אנו, הורי החללים, ועימנו בנינו ובנותינו והציבור הערבי כולו, לא נפסיק את מאבקנו עד שיועמדו לדין כל האחראים למות בנינו. מאבקנו לא הסתיים כעת. מאבקינו ימשיך עד שהצדק ייצא לאור".

 

בדבריו האשים עסאלה את ראש הממשלה לשעבר אהוד ברק, את השר לביטחון פנים לשעבר שלמה בן עמי, את מפכ"ל המשטרה לשעבר יהודה וילק, וכן בכירי המשטרה בשעתו אליק רון, משה ולדמן ובנצי סאו באחריות ישירה להריגתם של יקיריהם. "אנו מאשימים את פרקליט המדינה, ערן שנדר, שהיה ראש המחלקה לחקירות שוטרים במשרד המשפטים באוקטובר 2000 ואת הרצל שבירו, ראש המחלקה לחקירות שוטרים במשרד המשפטים בכך שלא מילאו את תפקידם על פי דין לחקור את רצח בנינו ואת פציעתם של מאות אזרחים ערבים מירי השוטרים באוקטובר 2000, ובכך סיכלו את הבאתם לדין של האחראים", אמר עאסלה.

 

"יש קורבנות אבל אין אשמים"

 

מנכ"ל עדאלה, חסן ג'בארין, ביטא אף הוא האשמות חריפות: "בתור עורך דין הם עשו לי את העבודה הקלה ביותר. הדו"ח של מח"ש הוא כתב אישום נגד מח"ש. הם בעצמם אומרים, 'היום אחרי חמש שנים אנחנו לא יכולים להגיע לחקר האמת' - אבל הם מסכימים שהירי לא היה מוצדק. הם אומרים, יש קורבנות אבל אין אשמים. אז מי האשם? זה שלא חטא?!"

 

בשעה שג'בארין דיבר, פרץ אחד מבני המשפחות בצעקות, קרע את דו"ח מסקנות מח"ש וצעק: "זה מה שאנחנו חושבים על הדו"ח". דקות אחר כך התעלפה

אחת האימהות, דבר שגרם לאווירה מתוחה עוד יותר במסיבת העיתונאים.

 

כלי תקשורת רבים מהארץ ומהעולם, ובהם תחנות הטלוויזיה הערביות, המתינו במתח רב לדברי המשפחות. עם תום מסיבת העיתונאים, עמדו בפני פרץ של שאלות מול שלל תחנות הטלוויזיה הערביות שנכחו במקום.

 

"על פי החוק, מח"ש היתה חייבת להתחיל מיד בחקירת האירועים", הוסיף ג'בארין, "אם חייל היה נהרג במחנה צבא ומח"ש היתה מגיעה לחקור אחרי חמש שנים, מה היו אומרות המשפחות? לא רק זאת, הם עשו פעולות בלתי חוקיות. הם שיחררו גופות במקום לחקור ולהגיע לאמת. הם אומרים היום שהערבים לא שיתפו פעולה. הם מתייחסים לתקופה של כחודשיים בלבד, שבה ועדת המעקב העליונה של ערביי ישראל התנגדה למינוי ועדת בדיקה ודרשה מינוי ועדת חקירה.

 

"בינואר 2001 הגשנו מאות עדויות והם לא הסתכלו על זה. אפילו השופט אור אמר בשנה שעברה, 'מח"ש לא גבתה עדויות ביחס לאירועים שבהם נהרגו אזרחים'. המסקנה המשפטית שלנו היא שיש קורבן לעבירה. כולם מסכימים שהעבירות בוצעו, אבל אין נאשמים. לכן זה כתב אישום נגד מח"ש ובכוונתו להגיש על כך ערר. זהו כתב ההגנה נגד הדו"ח של ועדת אור. אם בדו"ח של ועדת אור היה כתב אישום שאמר שהמשטרה התנהגה בניגוד לחוק, אז במקום לחקור את האירועים, הם ניסחו כתב הגנה לשוטרים", האשים ג'בארין.

 

"לא היה מקרה אחד שבו ההפגנה פוזרה על ידי צלפים. הצלפים גרמו להרג של אזרחים, אך מלבד מפקד המחוז הצפוני דאג, ניצב אליק רון, איש לא העז לומר שאסור לפרוש צלפים בהפגנות", הוסיף ג'בארין.

 

"נפנה לבית דין בינלאומי"

 

יושב ראש ועדת המעקב העליונה של ערביי ישראל, שאוקי חטיב, מתח גם הוא ביקורת קשה על מח"ש: "צפינו שמח"ש תנסה לטשטש את החקירה. ברור לכל אזרח שאי אפשר לשתוק על דו"ח שכזה. אנחנו נמשיך למצות את כל ההליכים החוקיים הקיימים במדינת ישראל בכדי להביא את אלה שהרגו לבית המשפט. נפעל בדרכים הלגיטימיות העומדות לרשותנו", אמר חטיב.

 

חטיב הוסיף כי בכוונת ועדת המעקב למצות את כל ההליכים המשפטיים בארץ - אולם אם אלה לא יניבו את התוצאות המקוות, בכוונתו לפנות לבית דין בינלאומי. לאחר שנשאל על ידי ynet אם מדובר באפשרות ריאלית, הוא ענה: "מי שהרגו נמצאים במשטרת ישראל. נמצה את כל ההליכים החוקיים, אך אם הממסד המשפטי ימשיך להתייחס אלינו בפרמטרים שונים (מאשר מתייחסים ליהודים – ר"נ), נבחן עם היועצים המשפטיים שלנו את המשך צעדינו".

 

מוקדם יותר היום הודיעה המחלקה לחקירות שוטרים, כי ייסגרו תיקי החקירה נגד שוטרים שהיו מעורבים בירי ממנו נהרגו 13 אזרחים ערבים. מח"ש אף

תקפה בהודעתה את משפחות הקורבנות ש"סירבו לשתף פעולה עם חוקרינו".

 

ועדת החקירה של מח"ש הגיעה למסקנה כי "אין מנוס מסגירת כל תיקי החקירה - חלקם בשל היעדר ראיות מספיקות וחלקם מכיוון שלצערנו לא עלה בידנו לעצור את השוטרים האחראים על ביצוע העבירות".

 

חברי הוועדה ציינו כי "סגירת תיקים, הינה תוצר של בחינת האירועים בעיניים של המשפט הפלילי, בו רמת הוודאות הנדרשת להרשעה הינה גבוהה ביותר. חובתנו הייתה לשקול אם לאור תוצרי החקירה, קיים היה סיכוי סביר להרשאת מי מהמעורבים בדין פלילי, במשפט עתידי שיתנהל. מסקנתנו הייתה כי סיכוי שכזה אינו קיים, ועל כן הייתה זו חובתנו לסגור את התיקים".

 

"נשקול שביתה כללית"

 

שורה של חברי הכנסת מהמגזר הערבי, שנכחו במסיבת העיתונאים, הגיבו על פירסום המלצות מח"ש, ח"כ עזמי בשארה אמר כי "דם בנינו אינו הפקר, לא נוכל להסכים להפקרת חיי הערבים. למען חיי בנינו בעתיד, אין אנו יכולים לשתוק לאור הממצאים הללו, אנו נציע תגובה חריפה מזו שהתקבלה בועדת המעקב, עד כדי שביתה כללית, הצהרות והפגנות בכל הכפרים הערבים, שתבהיר לממסד הישראלי, שלא נוכל להסכים להפקרת חיי הערבים, גם לא ערבים מפגינים".

 

יו"ר חד"ש, ח"כ מוחמד ברכה, צפוי מנגד להעלות מחר לישיבה של ועדת המעקב הצעות אחרות מאשר שביתה כללית. בכוונתו להעלות הצעות שלדעתו

יהיו יעילות יותר, כמו צעדים משפטיים, מקומיים ובינלאומיים.

 

ח"כ טאלב א-סאנע אמר ל-ynet כי דו"ח מח"ש מהווה "וידוא הריגה" של הקורבנות ומגלגל את האחריות לקורבנות ולא לרוצחים: "היה פיספוס של הזדמנות לבנות מחדש את הגשרים שנהרסו באירועי אוקטובר".

 

מרכז מוסאווא לזכויות האזרחים הערבים בישראל מסר כי: "יש לערער על ההחלטה עם קבלת חומר החקירה. בניגוד לטענות מח"ש על אי שיתוף פעולה בקרב המשפחות השכולות, יש לפחות ארבעה מקרי נתיחה של הרוגים מאירועי אוקטובר 2000. כל מי שחיי אדם יקרים לו חייב לזעוק נגד נסיון טיוח החקירה של מח"ש".

 

צילום וידאו: ירון ברנר
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: זום 77
חסן עאסלה. "המאבק לא הסתיים"
צילום: זום 77
צילום רפרודוקציה: ארכיון ידיעות אחרונות
הבן, אסיל עאסלה
צילום רפרודוקציה: ארכיון ידיעות אחרונות
ראמז בושנאק
מומלצים