שתף קטע נבחר

"עובדים באבטחה, כי אף אחד לא רוצה עו"ד אתיופי"

בכנס לציון 30 שנה לעליית יהודי אתיופיה קבלו הצעירים: "לחברה קשה להפנים שיש אתיופים עם כישורים. סטודנטים ממשיכים לתואר שני כי אין להם מקום להתמחות". מנכ"ל משרד המשפטים הבטיח בתגובה לשריין מקומות לאתיופים

מעל ל-2,500 סטודנטים ממוצא אתיופי למדו בשנה האחרונה במוסדות האקדמיים בארץ, אבל נתון זה לא מעודד את בני העדה - לאחר שהסטודנטים מסיימים ללמוד הם לא מצליחים להשתלב בשוק העבודה, כך שעובדות סוציאליות עובדות כזבניות בחנויות בגדים ובוגרי משפטים כמאבטחים.

 

"מצד אחד אין לנו קשרים, שיש לישראלים, שיעזרו לנו להיכנס למקום עבודה בתחום בו למדנו" אומרת ליז מלסה (23), סטודנטית למשפטים. "מצד שני, החברה הישראלית גזענית וקשה לה להפנים שיש אתיופים עם כישורים היכולים להפוך אותם לעורכי דין מצליחים. אני מכירה הרבה סטודנטים שממשיכים ישר לתואר שני כי לא הצליחו אפילו למצוא מקום להתמחות בו".

 

בכנס של מרכז טבקה, שנערך אתמול (א') לרגל ציון 30 שנה לעליית יהודי אתיופיה, התייחסה שרת הקליטה והעלייה ציפי לבני לנושא זה ואמרה: "כבר הגענו למצב שבו יש קבוצה של צעירים מצליחים המהווים דוגמה לעדה כולה ולחברה כולה. הם הולכים לאוניברסיטה ומסיימים בהצלחה אך בנקודה הזו האקדמיים מתקשים להשתלב בשוק העבודה. מה שמעיד כנראה גם על החברה הישראלית כולה".

 

שימי איצ'ו בן ה-29 סיים את לימודי המשפטים לפני כחצי שנה. מאז הוא מכתת רגליו ממשרד למשרד על-מנת למצוא משרד להתמחות בו אך אינו מוצא. "השם שלי לא מסגיר את היותי אתיופי, אז לאחר שאני שולח קורות חיים מזמינים אותי לראיונות שהם כביכול אובייקטיבים", סיפר. "אבל בסופו של דבר התשובה שלילית. אני לא מוצא לדחיות שום הסבר הגיוני חוץ מזה שאני שחור".

 

האפלייה במקומות העבודה מדאיגה את הסטודנטים גם בגלל השפעתה על הנוער בעדה האתיופית - אין לו לאן לשאוף. אסתר אליין, סטודנטית למשפטים גם היא, הסבירה: "בני הנוער רואים את האחים שלהם לומדים, משקיעים ואז הולכים לעבוד באבטחה כי אף אחד לא רוצה להעסיק עו"ד אתיופי. אז למה להם לשאוף ללימודים אם בכל מקרה עובדים בעבודה שלא מצריכה השכלה או הכשרה רצינית?"

 

"למה ילדים צריכים להרגיש דחויים בגלל הצבע?"

 

"אני חושבת שהגיע הזמן שהחברה הישראלית תדע לקבל את האחר", מסכמת מלסה. "זו תופעה שכל אחד צריך להלחם בה מהמקום שלו. הפרשה של הילדים מאור יהודה אומרת הכל על החברה שלנו. איזו הרגשה יש לילדים שכבר מהגיל הזה צריכים להרגיש דחויים בגלל הצבע שלהם?"

 

שלושת הסטודנטים הסכימו כי את הגזענות כלפיהם אפשר לחלק לשני סוגים: "יש את אלו שאף פעם לא חיו בסביבה בה חיו אתיופים. אותה אליטה שלא מכירה באמת מי אנחנו ומפחדת בגלל הבדלי הצבע. הקבוצה השנייה היא קבוצה שסבלה בעבר מגילויי גזענות כמונו ורוצה שנרגיש את מה שהיא הרגישה, בסגנון 'עבד כי ימלוך'. כמובן שישנה גם קבוצה שתומכת ועוזרת לנו, אבל הם מעטים".

 

את נקודת האור בכנס סיפק מנכ"ל משרד המשפטים, אהרון אברמוביץ, שהתחייב לשריין במשרדו מקומות למתמחים עולי אתיופיה, ערבים ובעלי מוגבלויות. "החל מהשנה אנחנו מגייסים מתמחים בשיטת מכרז", הסביר. "במכרזים שיתפרסמו בתחילת נובמבר בעיתונים ניתן מכסה של מקומות למתמחים של עולי אתיופיה".

 

שר המשפטים הקנדי, פרופסור ארווין קוטלר, מלווה את העלייה האתיופית כבר שלושים שנה. הוא סיפר ל-ynet כי הוא הגיע לכנס על-מנת להיות חלק מהמאבק המשותף נגד אפליה ואי-צדק בחברה הישראלית. קוטלר השווה בדבריו בין היחס של הישראלים לאתיופים לבין היחס של הקנדים לילידים האינדיאנים ואמר כי גם מדינתו מתמודדת עם שאלות של עבודה, בריאות וחינוך של הילידים. 


פורסם לראשונה 19/09/2005 00:00

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סבסטיאן שיינר
"אין לנו קשרים". עולים במרכז קליטה (ארכיון)
צילום: סבסטיאן שיינר
צילום: מירי חסון
"אפליה ואי-צדק". קוטלר
צילום: מירי חסון
מומלצים