התגובה למסקנות מח"ש: שביתת רעב
ועדת המעקב של ערביי ישראל החליטה בתום שעות של דיונים להקים אוהל מחאה מול משרד ראש הממשלה שבו ישבתו רעב ראשי המגזר למשך שבוע. עוד בתוכנית: "תהלוכת ייסורים" לאורך 12 קילומטרים לציון חמש שנים למהומות אוקטובר והקמת "בית דין ציבורי" שיערוך משפט ציבורי לאירועים. ח"כ ברכה: "מח"ש מחפה על פשעי חבריה"
בתום ארבע וחצי שעות דיונים ובתום יממה קשה החליטה אמש (יום ב') ועדת המעקב העליונה של ערביי ישראל על שורת צעדי מחאה כנגד החלטת המחלקה לחקירות שוטרים שלא להעמיד לדין איש מהשוטרים שהיו מעורבים במהומות אוקטובר 2000.
בראש צעדי המחאה מתכוונים ראשי הציבור הערבי לשבות ביום שלישי הבא שביתת רעב הפגנתית באוהל מחאה שיוקם מול משרד ראש הממשלה בירושלים. שביתת הרעב, אליה נקרא כל הציבור הערבי להצטרף, תימשך שבוע ימים.
בנוסף החליטה הוועדה להפגין החל מיום ראשון מול משרד ראש הממשלה. ובמקביל יוקמו אוהלי מחאה נוספים בשבעת היישובים בהם נהרגו 13 האזרחים הערבים באוקטובר 2000.
ועדת המעקב הערבית החליטה כי בשבת, ה-1 באוקטובר, יציינו ערביי ישראל בעצרות חמש שנים למאורעות. משתתפי העצרות יקיימו תהלוכה שתצא מכפר מנדא ותגיע לסכנין תחת הכותרת "תהלוכת הייסורים". מדובר ביישובים המרוחקים זה מזה מרחק של כ-12 קילומטרים, רובו בעלייה.
עוד הוחלט בכנס להקים בעוד חודש מעין "בית דין ציבורי", שיערוך משפט ציבורי ויחקור את אירועי אוקטובר 2000. אל בית המשפט המאולתר יזומנו פעילי זכויות אדם מכל רחבי העולם.
לא הוחלט לקיים שביתה כללית במגזר הערבי. זאת, מחשש כי הסוחרים יחליטו בכל זאת לפתוח את עסקיהם כפי שאירע בשביתה שהוכרזה יום לאחר הפיגוע בשפרעם.
בכינוס ועדת המעקב השתתפו גם בני משפחותיהם של הרוגי מהומות אוקטובר. חלקם נשאו דברים וקראו לנקוט בצעדים חריפים יותר דוגמת שביתה כללית של ערביי ישראל. על הרקע הזה אף פרץ ויכוח חריף שכן ועדת המעקב סירבה, כאמור, לקיים שביתה כללית מחשש שהסוחרים לא יקחו בה חלק.
משפט ציבורי, פנייה לבג"ץ
הוועדה דנה גם באפשרויות משפטיות נוספות בהן פניה לבג"ץ או לפורום בינלאומי דוגמת בית הדין בהאג. בתום הכינוס נסעו בני המשפחות למשרדי ארגון "עדאלה" לזכויות המיעוט הערבי בשפרעם, שם דנו עם משפטנים מהארגון באשר להמשך הצעדים במישור המשפטי.
חבר הכנסת מוחמד ברכה קרא בתום הכנס לפרק את המחלקה לחקירות שוטרים. "את מח"ש צריך להאשים בחיפוי על פשע שעשו חבריה. אנו מקווים שהיועץ המשפטי לממשלה יפתור אותנו מדו"ח התועבה הזה", אמר.
לדברי ברכה, "הנהגת הציבור הערבי והציבור עצמו יטלו חלק במאבק. צריך להעמיד לדין לא רק את אלו שלחצו על ההדק אלא גם את הדרג המדיני - מברק ומטה".
חסן עסאלה, אביו של אסיל שנהרג במהומות ודובר משפחות ההרוגים, אמר כי המשפחות מתכננות לערוך עוד פעולות מחאה נוסף על אלה שעליהן החליטה ועדת המעקב. "נכבד את החלטות ועדת המעקב, אבל זכותנו להכריז על פעולות משלנו. המשפחות ישבו ויחליטו אלו פעולות נוספות לנקוט. אחת הפעולות המתוכננות היא צעדת מחאה מהכפר ג'ת לעראבה (מרחק של 88 ק"מ – י.ד) בה נעבור בתוך ישובים ערביים ויהודיים שבדרך".
אחד הקולות התומכים בעמדת המשפחות היה קולו של חבר ועדת אור, הפרופסור שמעון שמיר, שבתגובה ראשונה למסקנות מח"ש בחר לתקוף בחריפות את המחלקה לחקירות שוטרים. "אני זועם ומאוכזב, לא למציאות הזו פיללנו", אמר בכנס שנערך באוניברסיטת תל אביב. שמיר אמר כי "הדעת לא יכולה לקבל ש-13 איש נהרגו ואיש לא עומד לדין". לדבריו, "החברה הישראלית זקוקה למחלקה לחקירות שוטרים שתהיה גם יעילה וגם אמינה"
בהחלטת מח"ש, כזכור, הוחלט כי "לא נמצאו די ראיות להעמדת שוטרים וקצינים לדין". החוקרים בחרו לתקוף בדו"ח את משפחות הקורבנות, ש"סירבו לשתף פעולה" והממצאים עומדים בסתירה מוחלטת לממצאי ועדת אור בנוגע לדמויות המרכזיות בפרשה - בהן אליק רון, משה ולדמן וגיא רייף.