עתירה לבג"ץ: לחייב המדינה להכיר ברבנים רפורמים
תפוח אדמה לוהט נוסף מגולגל לפתחו של בג"ץ: המרכז לפלורליזם יהודי וקיבוץ גזר עתרו בדרישה להורות למדינה להכיר ברבנים רפורמים וקונסרבטיבים המשמשים כרבני שכונות וישובים, ולהעניק להם תקן ומעמד דומים לאלה של רבנים אורתודוכסים. אחת העותרות, הרבה מירי גולד: "אני רוצה לקבל הכרה ותמורה כמו כל רב אחר בישראל"
לאחר שכבר דן כמעט בכל הסוגיות הלוהטות ביותר בחברה הישראלית – גיור, שבת, בשר חזיר ועוד – מגולגל היום תפוח אדמה לוהט נוסף בסוגיית יחסי דת ומדינה בישראל אל פתחו של בג"ץ. עתירה שהגיש היום (ג') המרכז לפלורליזם יהודי תאלץ את אהרון ברק וחבריו לכס השיפוט לעסוק בשאלה "מיהו רב".
קיבוץ גזר והמרכז לפלורליזם יהודי עתרו לבג"ץ בדרישה להורות למדינה להכיר ברבנים רפורמים וקונסרבטיבים המשמשים כרבני שכונות וישובים ולהעניק להם תקנים ומעמד בדומה לאלה של רבנים האורתודוכסים.
אחת העותרות היא הרבה מירי גולד, המשמשת כרב קיבוץ גזר באופן לא פורמלי. לפני שש שנים היא הוסמכה לתפקידה בהיברו יוניון קולג' על ידי התנועה הרפורמית ומתפקדת בגזר וסביבותיו.
בעתירה היא דורשת להכיר בה, להעניק לה מעמד ושכר שווים לאלה המוענקים ל-16 הרבנים האורתודוכסים הגברים המכהנים בקיבוץ גזר. "אני רוצה שיהיה לי תקן של רב. כל קהילה בוחרת את הרב שמשרת אותה, וזה מאוד חשוב שקהילה תוכל לבחור את הרב שלה", אמרה הרבה גולד.
לדבריה, "היום אין בחירה כי המדינה פשוט מכתיבה מינוי של רב אורתודוכסי. הקהילה שלנו רובה רפורמית והיא רוצה אותי. אני תושבת הקיבוץ כבר 30 שנה, נותנת שירותי דת גם מחוץ לקיבוץ, מעלה לתורה בנים ובנות, מלווה משפחות שנמצאות באבל, עושה חתונות והכל ברוח היהדות הליברלית. אני רוצה לקבל הכרה במעמד הזה ותמורה כמו כל רב אחר בישראל, כדי שאוכל לשרת את הקהל שלי טוב יותר. המדינה שלנו היא דמוקרטית ודוגלת בחופש דת וביטוי ולכן חייבת לתת תנאים שווים לרבנים שאינם אורתודוכסים".
"העדפה פסולה של האורתודכסים"
בעתירה, שהוגשה באמצעות עורכת הדין אורלי ארז-לחובסקי נטען כי בישראל ישנה "אפליה רבת שנים המופנית נגד הציבור היהודי, החפץ בשירותי דת ליברלים, אשר המדינה מסרבת בעקביות לממנם".
העותרים טוענים כי המצב הקיים כיום מהווה "העדפה פסולה ובלתי חוקית בעליל של הזרם האורתודוכסי" וכן אפלייה נגד רבנים שאינם אורתודוכסים, בייחוד אפלייה נגד הרבות המופלות גם בשל היותן נשים.
"בעוד שרבנים אורתודוכסים זוכים במשרה ציבורית רשמית המאפשרת להם לספק כראוי את צרכי הדת של הציבור האורתודוכסי, הקהילות היהודיות הליברליות נאלצות לשאת בעול מימון שירותי הדת שהן מספקות לציבור הרב הנזקק לשירותיהן".
הרבה גולד משוכנעת שהציבור בישראל בשל להכרה ברבנים שאינם אורתודוכסים: "בארץ יש יותר ויותר אנשים שרואים שאצלנו הם יוכלו לקבל את צרכי היהדות שלהם. אני לא פוסלת שום רב אורתודוכסי, רק רוצה שיכירו בי ובקהילה שמבקשת את השירות שלי ולא של רב אורתודוכסי. כמו שבוחרים מנהיגים, צריך לבחור גם רבנים. אנחנו בשלים לזה, כי בשטח יש מאות אנשים שנעזרים בי ולא ברב אורתודוכסי אחר. העובדות מדברות בעד עצמן, אני משרתת מאות אנשים באזור ואני רוצה הכרה פורמלית במעמדי כמו כל רב בישראל".