מדריך קניה: מחשבים ניידים
כיצד לבחור מחשב נייד?מהם סוגי המחשבים הניידים וכיצד נוכל לקבוע איזה מחשב נייד מתאים לצרכינו? על מה להביט, את מה לבחון ומהם המחשבים המומלצים? סדרה של שלוש כתבות. כתבה ראשונה
הדגש בדור האחרון של מחשבים נישאים הוא על יכולות מולטימדיה משופרות. לא חשוב שמרבית מנהלי הרשתות בארגונים - החלק הארי של רוכשי המחשבים הניידים - מתחלחלים מהרעיון שאותו מחשב ישמש להורדת והצגת סרטים, הורדת והשמעת מוזיקה - ובמקביל לצורך כניסה לרשת הארגונית. המשמשים שלהם דורשים מולטימדיה והם נכנעים ללחץ.
המחשבים המפורטים בסקירה זו מספקים את דרישות העסק, ומאפשרים להתפנות לסיאסטה עם מוזיקה או סרט. אמנם, כמעט כל מחשב נייד בשוק תומך במולטימדיה - מוזיקה, סרטים, מופעי שקופיות - אך ההבדל ביכולות המולטימדיה בין מחשב למחשב עכשוי להיות דרמטי. חלקם לא מסתפקים בנגינת DVD ומוסיקה, ומאפשרים ליצור מצגות בשטח ולהציגן - בלי תחנת עבודה ומקרן.
כתבות במדריך זה:
- מדריך קניה: מחשבים ניידים
- כתבה שנייה: איזו תצורה מומלצת למחשב נייד?
- המחשבים הניידים המומלצים
במדריך זה אנו סוקרים 13 מחשבים ניידים בטווח מחירים של כ-6,000-14,000 שקלים, במשקל של פחות מחצי ק"ג ועד 4.5 ק"ג. מחשבי מולטימדיה מהקצה הגבוה כוללים את כל השכלולים, אך סובלים ממשקל גבוה. מחשבי המיינסטרים מקריבים חלק מהתכונות הנעלות, לטובת מחיר נמוך יותר, ומשקל מתקבל על הדעת.
- מחשבים ניידים עם יכולות מולטימדיה - אם לא אכפת לכם לוותר על מקלדת בגודל מלא ועל משטח מגע כתחליף לעכבר (יש גם pointing stick לחובבי ה-ThinkPad), תוכלו לבחור במחשב מולטימדיה מיניאטורי בגודל קלטת וידאו.
המחשבים האידיאליים למולטימדיה לא ממש ניידים. המסך, בגודל 17 אינץ' ופרופורציה רחבה, מתאפיין בזוויות צפייה רחבות, ומאפשר לארבעה אנשים לצפות בו יחדיו. מצגת על המסך הגדול מהווה לעיתים תחליף למצגת באמצעות מקרן. אם תוכלו להשתמש במחשב להצגת תוכניות בנין, או עיקרי מסע פרסום, הרי שנשיאת משקל הנע בין 3.6 ק"ג לבין 4.5 ק"ג, היא קורבן קטן.
מה אנו מחפשים במחשב מולטימדיה? בין התכונות היוקרתיות הנראות לעין: בהירות, זוויות צפייה קיצוניות, ומראה נוצץ ומבריק למסך (שימו לב חובבי הברק: המראה העמום של רוב צגי ה-LCD נועד לשפר את זוויות הראייה. לברק יש מחיר מבחינה זו!). חשוב לא פחות - כונן קשיח גדול (אפשר כבר להשיג עד 160GB בדיסקים הכי חדשים של סיגייט למחשבים ניידים), שידע להתמודד עם נפח סרטים (שעה של וידאו דיגיטלי תופסת כ-15GB לפני הדחיסה, 2 גיגהבייט בפורמט של DVD ופחות מגיגהבייט אחד בפורמט MPEG-4) - וצורב DVD דו-שכבתי.
במחשבים החדישים יש עד שש יציאות USB 2.0 ויציאת FireWire. הטובים באמת מוסיפים חיבוריות אנלוגית במספר סטנדרטים: Components Video (כל צבע לחוד), Composite Video (רכיבי הצבע משולבים) ו-S-Video. מגוון חריצי זיכרון מקלים על ייבוא תמונות ממצלמות דיגיטליות. מקשי מולטימדיה ייעודיים (Play, Rewind וכו') מסייעים בניגון CD ו-DVD בלי להעלות את Windows ואת יישומי המולטימדיה שלה.
רמקולים סבירים מאפשרים למספר אנשים לצפות בסרטים ובמצגות ללא צורך באזניות או הגברה חיצונית. תכונות אלה הופכות מחשבי מולטימדיה למחשבים נהדרים למשחקים, אבל הם לא משתווים למחשבי משחקים ניידים ייעודיים. קצת קשה להיסחב עם חלקם ממקום למקום, אבל הם מהווים מרכז מדיה מצוין, עם שלט רחוק, טיונר טלוויזיה, רשם וידאו דיגיטלי, מערכת הפעלה Windows XP Media Center Edition 2005 (להלן MCE 2005), ויציאות אודיו לרמקולים חיצוניים. מי שלא יכול לשלם עבור מחשב מולטימדיה חלומי או לא רוצה לסחוב איתו בית קולנוע פרטי למסעות בעולם, יכול למצוא נחמה במחשבי המיינסטרים.
מחשבי מיינסטרים
מחשבי הזרם המרכזי כבדים יותר מניידים שנועדו למהדרים בקלות התנועה, משקלם נע בדרך כלל בין 2.2 ל-3.2 ק"ג, אך הם קלים בהשוואה למחשבי הקצה הגבוה (שלא מתביישים להסתובב עם 3.5 ק"ג ויותר). הם מצוידים במסך 15 אינץ' ובכונן קשיח בגודל 60GB עד 80GB.
בכתבה זו לא התמקדנו במחשבים קלילים (Ultraportables), השמים דגש בעיקר על יכולות עסקיות ופחות על מולטימדיה. מחשבים מיניאטוריים אלה מסתמכים על כונני DVD חיצוניים לניגון DVD, הגודל והמשקל צנועים, ויש צורך להסתפק במקלדת קטנה. אלה לא תכונות מעורות התלהבות בין הקונים שמחפשים יכולות מולטימדיה מפותחות. כדי ליהנות מהם בנוחיות של משרד, על פי רוב זקוקים מחשבי המיני לעמדת עגינה - שממש לא אוהבת לנסוע בעולם.
מחשב נייד מיינסטרים, שמחירו נע בין 5,500 שקלים ל-10,000 שקלים, מספק לעובד את כל מה שהוא צריך מבחינת עוצמת מעבד, כמות זיכרון, נפח דיסק, קישוריות ואמצעי אחסון אופטיים. יש כמובן הבדלים בין הדרישות של עובדים שונים, הן מבחינת ניידות והן מבחינת עוצמה, אך 90-80 אחוז מהעובדים והמנהלים ימצאו את מבוקשם בתחום המחירים הזה.
בין התכונות שלדעתנו לא כדאי לוותר עליהן, כושר עבודה מעל 3 שעות על סוללות, צג איכותי, ממשק רשת אלחוטית וגוף קשוח. שימו לב שמהירות המעבד אינה פרמטר קריטי, לדעתנו, ואפילו גודל הדיסק הוא בר-פשרה כאשר מדברים במחשב שנועד לעבודה בעיקר. בעבודה משרדית או ניידת של הסגל הניהולי-תפעולי של העסק, דרישות העוצמה והאחסון די צנועות. הקשיחות, הניידות ומשך העבודה על סוללות, לעומת זאת, הם כן פרמטרים חשובים. כדאי להוסיף כמה מאות דולרים למחיר המחשב הנייד אם בתמורה אתם מקבלים גוף קשוח (בדרך כלל הקשיחות נובעת משלד מתכתי) ומשך עבודה ניידת מעל 4 שעות (פנטיום-M/סנטרינו, רצוי בגירסת "דותן", רצוי על פלטפורמת Sonoma).
תת-זרמים בתוך הזרם המרכזי
החלוקה הפשוטה ביותר של מחשבים ניידים לקטגוריות היא לפי משקל וממדים פיזיים, למרות שקיימת חפיפה מסוימת בין הקטגוריות:
- מחשבי Ultra-Light. משקלם פחות מק"ג וחצי (המשקל כולל סוללות, אבל לא מטען/מתאם AC ואבזרים נלווים), אילוץ המגביל את גודל הצג ל-12 אינץ' לכל היותר ומחייב שימוש בכונן אופטי (DVD או CD) חיצוני, שלא כלול במשקל הנ"ל. מחשב Ultra-Light לא מתאים לעבודה משרדית רגילה ולכן השימוש בו מוגבל למי שלא מוותר על תחנת עבודה משרדית בנוסף למחשב הנייד. במילים אחרות, קשה לזווג את המושג Mainstream עם Ultra-Light ובפועל אנו רואים את המחשבים האלה בעיקר בידיים של אנשים שזקוקים להם כסמל מעמד (הדמיון במיצוב השיווקי למכוניות ספורט אינו מקרי). אינטל מייצרת גרסה מיוחדת של פנטיום-M עבורם, שמזוהה על ידי האותיות ULV, "מתח אולטרה-נמוך".
- "הקלים והרזים" (Light & Thin), משקלם בין 1.5 ל-2.2 ק"ג בערך, עם צג מהוגן (בדרך כלל 14 אינץ'), מעבד חזק יחסית ומספיק מקום על הדיסק לכל היישומים והמידע שמשמשים את איש העסקים בכל מהלך יום העבודה. לעובי של מחשב כזה (פחות מ-2.5 סנטימטר) אין באמת חשיבות מהותית כמו למשקל הנמוך, אבל התדמית השיווקית המקובלת העניקה ערך של סמל מעמד לשימוש בסגסוגת מגנזיום או טיטניום. גרסת הפנטיום-M שמתאימה לקטגוריה הזאת היא LV, אותיות המציינות פעולה במתח נמוך.
- "תחנות עבודה ניידות" הן ה-Mainstream האמיתי. מה שעושה אותן לפתרון המועדף ברוב המקרים הוא איזון נכון בין ניידות לעוצמה. המשקל נע בין 2.2 ל-3.2 ק"ג, לצג גודל של 14 עד 15.4 אינץ', יש להם דיסק קשיח בנפח שימושי, 80 גיגהבייט או יותר, וצורב DVD אינטגרלי. יש להם את כל מה שצריך להיות בתחנת עבודה עסקית (המהנדסים והמעצבים זקוקים לתחנות חזקות יותר, אבל לא עובדי משרד ואנשי עסקים ניידים) במארז מתכתי שלא מפחד מתלאות הדרכים, ומשך עבודה מ-5 שעות צפונה. המהדורה הרגילה של פנטיום-M /סנטרינו מיועדת למגזר הזה.
- תחליפים למחשבים שולחניים (Desktop Replacement). במחשבים האלה תמצאו רכיבים שלא נועדו לעידוד הניידות, כמו המעבד, שברוב המקרים הוא מעבד "שולחני" והוא מתחמם מדי להחזקה על הברכיים (זה לא Laptop ובוודאי לא Notebook!). מצד שני, המשקל המפותח מאפשר להתקין צגים בגודל עד 17 אינץ' ואף יותר, ודיסק קשיח בעל נפח אחסון של 100 גיגהבייט או יותר. המשקל: מעל 3.2 ק"ג.
איזה מחשב לאיזה משתמש
עבור רוב המשתמשים העסקיים, השאלה הראשונה שצריכה לעלות היא אם מדובר במחשב שמבלה את רוב זמנו על שולחן העבודה בחדר או בקוביית העבודה האישית, או מחשב שיוצא לטייל לעתים קרובות והניידות שלו היא התכונה החשובה ביותר שלו? עבור מחשבים שמלווים את בעליהם במשך כל יום העבודה, הדרישה שהמשקל יהיה פחות מ-2 ק"ג היא סבירה, גם אם צריך להקריב בגינה חלק מהתכונות שהייתם רוצים במחשב שלכם. המחיר הבלתי נמנע הוא חלוקת עבודה בין מחשב נייד באמת לבין מחשב שולחני המשלים אותו בבית או במשרד. עליכם לבחור בין Ultra-Light למחשב קל ודק - ואת הבחירה הזאת יקבעו היישומים ורמת האינטנסיביות של השימוש.
- עבור דואר אלקטרוני וכדי לשדר את הרושם הרצוי, מחשב Ultra-Light יעשה את העבודה בלי להכביד על מי שצריך לשאת אותו ובלי לתפוס יותר מדי מקום בתיק המסמכים האלגנטי. אבל זה לא מחשב שמיועד לעבודה אינטנסיבית משום שהקומפקטיות הקיצונית באה על חשבון הארגונומיה. נוח יותר לעבוד על מקלדת גדולה, עם מקום להשעין עליו את שורש כף היד, וצג גדול יותר עליו האותיות קריאות גם למי שאינו חד-ראיה.
- אם המחשב אמור לעשות גם עבודה "אמיתית", שדורשת צג גדול יותר (למשל עבור גיליונות אלקטרוניים מפותחים) ומקלדת נוחה לאצבעות של מבוגר/ת, התשובה היא מחשב "קל ודק". לעומת זאת, אם המחשב יבלה 80% או יותר מזמנו במקום אחד, אפשר לדרוש ממנו להיות תחליף אמיתי למחשב שולחני, כולל צג גדול, דיסק רב-נפח וצורב/נגן DVD מובנה.
- המשתמש "הכבד" מחפש במחשב הנייד את כל העוצמה שהוא רגיל אליה ממחשבים שולחניים. הניידות משמשת רק כדי לקחת עבודה הביתה או להדגמת טכנולוגיה בפגישה עם משקיעים. המחשבים האלה כבדים משום שהם משתמשים במעבדים "שולחניים" ולכן הם נזקקים להתקני קירור מסיביים ולסוללות כבדות, אבל כשאין ברירה ניגרר גם עם 4 ק"ג מסורבלים. מחשבים אלה פופולריים גם בשוק הפיננסי לצורך הרצת מודלים מתמטיים של שוק ההון בזמן אמת (כלומר במהלך המסחר בניירות-ערך).
בכתבה הבאה: התצורה המומלצת למחשב נייד