שתף קטע נבחר

 

"המחבלים מטול כרם תכננו לירות רקטות"

גורמי צבא אומרים ששלושת מחבלי הג'יהאד האיסלאמי שנהרגו באזור טול כרם החלו לצבור ידע שיעניק להם יכולת לירי רקטות ופצצות מרגמה אל התנחלויות בשומרון. מרכז המחקרים "אל-מסתקבל", המזוהה עם תנועת החמאס והפועל בעזה, קובע שרקטות הקסאם יהיו הנשק האסטרטגי בתקופה הקרובה

האם מה שעברו תושבי שדרות צפוי בקרוב לתושבי השומרון? גורמי צבא אומרים ששלושת מחבלי הג'יהאד האיסלאמי שנהרגו לפנות בוקר (יום ו') מאש כוחות צה"ל בכפרים עילאר וסיידא בצפון השומרון תכננו לירות רקטות או פצצות מרגמה אל התנחלויות בשומרון.  

 

ההרוגים הם ג'מיל אבו סעדה, כבן 25 מהכפר עילאר, סעיד אל-אשכר, בן 23, הנחשב כמקורב לראשי תשתית הג'יהאד האיסלמי מהכפר סיידא, ראאד עג'אג', בן 31, מהכפר סיידא, מבוקש בכיר מאז שנת 2003. הוא החל את פעילותו בחוליית הג'יהאד האיסלמי הפועלת בסיידא בשנים האחרונות וכיום נחשב כמי שעומד בראשה. ממשולש הכפרים סיידא, עתיל ועילאר יצאו בעבר את הפיגועים במועדון ה"סטייג'" בתל-אביב, בנתניה ובשבי שומרון.  

 

גורמי צבא מסרו שהשלושה היו מעורבים בביצוע פיגוע ירי כנגד אזרחים ישראלים וחיילי צה"ל באזור טול-כרם ובחטיפת פלסטינים שנחשדו בשיתוף פעולה עם כוחות הביטחון הישראלים. כמו כן, השלושה החלו לצבור ידע לפיתוח טילים שיעניקו לפעילי התשתית יכולת לירי "תלול מסלול" אל התנחלויות בשומרון.

 

מפקד חטיבת הנח"ל, אלוף משנה רוני נומה, שהיה אחראי על המבצע בצפון השומרון, סיפר ל-ynet על השתלשלות העניינים: "יצאנו לעצור שני מבוקשים שהיה לנו עליהם מידע מודיעיני מדויק. במהלך הניסיון לסגור על הבית, החלו המבוקשים לנסות לברוח והתברר שמדובר בשלושה מבוקשים. הם היו חמושים עם רובים ארוכים. שני מבוקשים ניסו לברוח ונתקלו בכוחות שהגיעו לסגור על המבנה. במהלך חילופי אש, השניים נהרגו. השלישי הצליח לברוח לאזור סיידא. אחרי מרדף שנמשך במהלך הלילה ובשעות הבוקר המוקדמות הגענו גם אליו. הוא היה חמוש בנשק ובאפוד. במהלך חילופי האש בין הצדדים, הוא נהרג".

 

אלוף משנה נומה אומר ש"תשתית הג'יהאד האיסלמי מנסה לפתח ירי תלול מסלול בצפון השומרון. הניסיונות הם מתוך הכפרים עצמם והערים. בשלב זה הם נמצאים בשלב ההתחלתי ואנחנו עושים הכל כדי למנוע מהם להתקדם. הם מנסים להוציא לפועל פיגועים ואנחנו נאלצים להמשיך לפעול מולם בכל המרחב".

 

פעילי הג'יהאד האיסלאמי וגדודי חללי אל-אקצה טענו בשבועות האחרונים שירו רקטות אל מוצבים של צה"ל במספר מוקדים בצפון השומרון. באחת הפעמים מסר צה"ל שנורתה אש מנשק קל ופעם אחרת נמסר שמדובר בנפצים. באזור ג'נין וגם באזור טול כרם חשפו כוחות צה"ל מעבדות לייצור רקטות. הארגונים הפלסטינים מסרו שאנשיהם ברצועה מסרו את המידע לייצור ולירי רקטות מהגדה.

 

דיסקין מזהיר: אלו "פצצות מתקתקות"

 

בצה"ל ובשב"כ מודעים היטב לאיום בדמות רקטות קסאם ופצצות מרגמה שהולך וגובר בשטחי יהודה ושומרון, לאחר ההתנתקות. ראש השב"כ, יובל דיסקין, התייחס לנושא השבוע בשיחה עם כתבים ואמר כי ישנם מקומות ביו"ש שבהם נעשים מאמצים לפתח "ירי תלול מסלול" ובמסגרת ניסיונות אלה לפתח את אמצעי הלחימה שמסוגלים להגיע לשטח ישראל. נעשים גם ניסויים שונים על מנת להגיע ליכולת מבצעית של ארגוני הטרור בתחום זה.

 

דיסקין הוסיף שישראל מתייחסת לפיתוח נשק תלול מסלול זה כאל "פצצות מתקתקות", כחלק מהערכה שיהודה ושומרון תהיה לזירת הטרור המרכזית לאחר יציאת כוחות צה"ל מהרצועה. במערכת הביטחון מעריכים שאמצעי לחימה, ידע ופעילים יעברו מהרצועה ליהודה ושומרון וכך יקימו את התשתית המבצעית לירי קסאמים ופצצות מרגמה לעבר ישראל. כמו כן הזכיר דיסקין את החשש מהגעתם של פעילים מחו"ל שיסייעו לארגוני הטרור לייצר יכולת מבצעית בתחום.

 

בעבר ערכו ארגוני הטרור מספר ניסויים של שיגור רקטות קסאם מאולתרות משטחי איו"ש לעבר ישראל, אולם ניסויים אלה כשלו אך בישראל מזהים יכולת הולכת וגוברת שלהם בפיתוח אמצעי זה. דיסקין ציין עוד שכל עוד אין אזור חיץ מלא מיהודה ושומרון, הוא אינו ממליץ להקים כל מעבר בין רצועת עזה לגדה, משום שלדבריו, "כל מה שייכנס לרצועת עזה עלול לזלוג לאיו"ש ומשם לישראל".

 

החמאס מספר על חשיבות הקסאם

 

מרכז המחקרים "אל-מסתקבל", המזוהה עם תנועת החמאס והפועל בעזה, העניק השבוע הצצה למתווה הפעולה הצפוי של התנועה עם השלמת תוכנית ההתנתקות. במסמכים שחיבר בחודשים יוני ואוגוסט ושהופצו השבוע על-ידי המכון לחקר הטרור של המרכז למורשת המודיעין בגלילות ניתן היה לעמוד על חשיבותן של רקטות הקסאם בשלב הבא של העימות, וכן על האסטרטגיה והטקטיקה שינקטו החמאס ושאר הארגונים לנוכח המציאות החדשה שתתהווה ב"יום שאחרי".

  

המחקר כולל, בין היתר, ניתוח של שלושה תרחישים אפשריים באשר לאופי העימות הפלסטיני-ישראלי בתקופה שלאחר ההתנתקות:

  1. התרחיש הראשון - רגיעה בעימות
  2. התרחיש השני - עימות מוגבל שיתמקד בגדה המערבית
  3. התרחיש השלישי - חידוש עימות כולל ("אינתיפאדה שלישית")

 

התסריט הסביר יותר בעיני כותב המאמר הוא עימות מוגבל שיתמקד בגדה המערבית, יתכן לאחר רגיעה לזמן מה (המכונה "השקט שלפני הסערה"). זאת, לצד ניתוח מתווה הפעולה של הארגונים הפלסטינים ושל הצד הישראלי לנוכח שלושת התרחישים הללו .

 

הניתוח מדגיש את הצורך בהתאמת המבנה הארגוני ושיטות הלחימה של הארגונים למציאות החדשה תוך פירוט אמצעי הלחימה והטקטיקות שיאמצו הארגונים. המחקר שב וקובע כי רקטות הקסאם יהיו הנשק האסטרטגי בתקופה הקרובה. כותב המחקר לא שולל את המשך פעולות ההתאבדות אך קובע כי הללו, "לאחר בניית הגדר, הפכו לקשות יותר".

  

בסופו של המחקר מפורטות מסקנות,שעיקרן, בין היתר: החמאס (ושאר הארגונים) לא יתפרקו מנשקם ולא יפסיקו את המאבק המזוין נגד ישראל למרות שצפוי כי הרשות הפלסטינית תנסה לאלץ אותם לעשות זאת, בכוח הזרוע או באמצעים מדיניים. המחבר צופה כי הפעילות המזוינת של הארגונים תתחדש "אם כי תיתכן רגיעה לזמן מה".

  

אופי פעילות הארגונים ישתנה לנוכח המציאות החדשה ומוקד הפעילות המזוינת נגד ישראל יעבור מעזה (שם ינקטו הארגונים עמדת מגננה) לגדה (שם הם ינהלו יוזמות התקפיות) במסגרת זאת יפתחו הארגונים אמצעי לחימה קטלניים חדשים ויעבירו בסופו של דבר את טילי ה"קסאם" (הנשק המוביל בשלב הבא של העימות) לגדה המערבית.

 

בהכנת הידיעה השתתפו אפרת וייס, חנן גרינברג, רועי נחמיאס ועלי ואקד
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
דיסקין מזהיר
צילום: איי פי
צילום: עדי סגל,דובר צה"ל
התחמושת שנמצאה על גופות המחבלים
צילום: עדי סגל,דובר צה"ל
צילום: צפריר אביוב
רקטת קסאם בשדרות. בקרוב בשומרון?
צילום: צפריר אביוב
מומלצים