מח"ש תבדוק מחדש את אירועי אוקטובר
בתוך ים הזעם בוועדת המעקב של ערביי ישראל הוצת הלילה שביב של תקווה כשראש מחלקת חקירות שוטרים, הרצל שבירו, הודיע כי מח"ש תבדוק מחדש את חקירת אירועי אוקטובר ותבחן אותם בהליך ערר. "זה חשוב להיגיינה הציבורית", הסביר שבירו. כתב ynet שמע מוועדת המעקב מוקדם יותר דברים קשים על החלטת מח"ש: "נוצר הרושם שהמדינה מגרשת את האוכלוסיה הערבית מחוץ לדמוקרטיה"
התיק ייפתח מחדש: ראש מחלקת חקירות שוטרים הטיל הלילה (יום ד') "פצצה" רגישה במיוחד והודיע כי החליט יחד עם היועץ המשפטי לממשלה לבדוק מחדש את חקירת אירועי אוקטובר, בהם נהרגו 13 אזרחים ערבים. החקירת תיפתח כאילו הוגש ערר על החלטת מח"ש, הסביר.
במשרד המשפטים מבהירים הבוקר כי תיק מח"ש לא ייפתח מחדש אלא יחל הליך של ערר בפרשה. עוד הובהר כי בשל ריבוי הפניות מאז ההודעה על סגירת החקירה מטעמם של חברי כנסת, אישי ציבור, החליטו היועץ המשפטי לממשלה ופרקליט המדינה לפתוח בבדיקה של המסקנות.
- מח"ש החליטה: אין אשמים באירועי אוקטובר
- גיא רייף: "חש הקלה - וגם תסכול"
- משפחות הקורבנות: "מח"ש שותפה לפשע"
- התגובה למסקנות מח"ש: שביתת רעב
- מזוז: להאשים אותנו בגזענות זה מופרך ומקומם
"הואיל ונציגי המשפחות כבר הודיעו שאולי לא יגישו ערר, על דעת היועץ המשפטי, על דעת פרקליט המדינה ועל דעתי, החלטנו לבדוק את המסקנות שלנו כאילו הוגש ערר", הוסיף שבירו בראיון לתוכנית "פגוש את העיתונות" שתשודר ביום שבת בערוץ 2.
"מי שיבדוק את זה זה המשנה לפרקליט המדינה יחד עם מחלקת העררים", המשיך שבירו והסביר: "זה נכון לבדוק. זה רציני לבדוק. זה חשוב להיגיינה הציבורית ולבדיקת ההחלטות המקצועיות. אנחנו נעשה את זה בימים הקרובים".
במשרד המשפטים טוענים הבוקר בתוקף כי התהליך בו מתחילים איננו פתיחה מחדש של תיק מח"ש בפרשת הרוגי מהומות אוקטובר במגזר הערבי, כי אם פתיחה בהליך ערר שיערך ע"י המשנה לפרקליט המדינה עו"ד שי ניצן המטפל תמיד בעררים נגד מח"ש.
במשרד המשפטים מבהירים כי "ערר הוא הדרך המקובלת להשיג השגות על החלטות, זו חלק מהתרבות הארגונית במשרד המשפטים", אומרים במשרד. זאת, לאור הפניות הרבות שזרמו אל לשכת היועץ. ח"כים, אישי ציבור וארגונים שונים פנו ליועץ וביקשו לבחון מחדש את ההחלטה ובמשרד המשפטים החליטו בעקבות כך לפתוח בהליך של ערר, בין אם יוגש ערר רשמי ובין אם לאו.
בנוסף, אומרים במשרד המשפטים כי מדובר בהחלטה חשובה ויוצאת דופן שהיתה כולה בידי מח"ש ו"כמו שכל דבר הכי קטן מגיע לראש המערכת, מוזר שדווקא דבר כזה לא יגיע אליו וייבחן על ידו". לשאלה, אם לא מדובר בסוג של "זיג זג" של היועץ, שערך מסיבת עיתונאים זמן קצר לאחר פרסום המסקנות של מח"ש וגיבה את החלטות מח"ש ואמר כי "כתבי אישום לא יוגשו כדי לרצות ציבור כזה או אחר" עונים במשרד המשפטים כי היועץ גיבה את מח"ש בכל הנוגע להתקפות כאילו שיקולים זרים וגזעניים הובילו להחלטה אך לא התייחס לראיות בתיק והדגיש כי כל מי שחפץ יכול לערער על ההחלטה.
ממח"ש נמסר בתגובה כי "המשנה לפרקליט המדינה יחל בבדיקת המסקנות המשפטיות של המחלקה לחקירות שוטרים בתיקי החקירה בעקבות אירועי אוקטובר 2000 וזאת במסגרת של ערר. בניגוד לפרסומים, תיק החקירה לא ייפתח מחדש".
"החלטה חיובית"
בעקבות הדברים התכנסו ראשי ועדת המעקב העליונה של ערביי ישראל לפגישת חירום. המשתתפים, השובתים רעב במאהל המחאה מול משרד ראש הממשלה בירושלים, אמרו כי הם רואים בהודעתו של שבירו "החלטה חיובית, הישג למאבקה של האוכלוסיה הערבית ושל כל שוחרי הדמוקרטיה בישראל".
במקביל, יצאה הבוקר צעדת מחאה של 13 משפחות הרוגי אוקטובר 2000 מהכפר ג'ת. המסע שיסתיים ביום שבת בעצרת בסכנין במלאת 5 שנים למהומות תעבור היום באוהל המחאה בכניסה לאום אל פאחם ומשם יצעדו המפגינים לעבר נצרת. מחר תמשיך הצעדה לכפר מנדא.
גם יושב ראש חד"ש, חבר הכנסת מוחמד ברכה, בירך על החלטת ראש מח"ש לפתוח את החקירה אך הוסיף: "נרצה לבחון איזה צוות יחקור את הנושא". לדבריו, "למען ההגינות כדאי שביצוע הבדיקה יהיה בידי שופט חוקר. זאת אחת הפעמים הנדירות שאנו רואים שיש הישג למאבק העממי, אבל הכל תלוי בבחינת פרטי ההודעה ודרכי ביצועה".
המחאה שהובילה להחלטה
חברי ועדת המעקב מחו בימים האחרונים באופן חריף מול משרד ראש הממשלה בירושלים בשל החלטת מח"ש. מרבית חברי הוועדה התכנסו אתמול באוהל מחאה מול משרד ראש הממשלה בירושלים ופתחו בשביתת רעב קצובה לשלושה ימים. זאת לצד שורה של צעדות ופעולות מחאה שצפויות להתקיים בימים הקרובים. הצעדה המרכזית תפתח היום במשולש ותסתיים ביום שבת בסכנין, לציון זכרם של 13 הרוגי אירועי אוקטובר 2000.
כתב ynet ליווה את חברי ועדת המעקב, בהם חברי כנסת, ראשי רשויות ואישי ציבור. למרות שביב התקווה בדמות ההכרזה של שבירו, כולם כאחד מתארים תמונה עגומה וקשה של תסכול גובר והזנחה מצד הממסד. "נוצר הרושם שהמדינה מגרשת את האוכלוסיה הערבית מחוץ לדמוקרטיה. כאן באים ואומרים שגם זכות החיים היא לא מוחלטת", אומר ח"כ עיסאם מח'ול.
לדבריו, "יש קשר בין האינתיפאדה לאירועי אוקטובר: יותר מאשר האינתיפאדה האחרונה היתה פלסטינית, היא היתה אינתיפאדה של הימין הישראלי נגד התהליך ואני חושב שהם הצליחו בה. המדינה יצרה את האווירה, התייחסה לחברה הערבית כאוייב, ובכך איפשרה לשוטרים לירות בנו בחופשיות".
גם חבר הכנסת ג'מאל זחאלקה (בל"ד) אומר דברים דומים. "החברה הישראלית זזה ימינה לאחר כשלון שיחות קמפ-דיוויד ולאו דווקא אחרי פרוץ האינתיפאדה. נוצרה אווירה ציבורית שאשמים בה בעיקר מחנה השמאל הציוני, שאמר שאין פרטנר ושהפלסטינים לא רוצים שלום. הדרג הפוליטי שידר השפעה שאפשר לפגוע באזרחים הערבים. נוצרה אווירה חדשה, ימנית יותר, קיצונית יותר".
"ערוכים למאבק של שנים"
עוד לפני הודעת שבירו, שלא בטוח אם תוביל להגשת כתבי אישום, החליטו השבוע בוועדת המעקב לקיים צעדים מדודים של מחאה בעקבות החלטת מח"ש. "אם מישהו בממסד סמך על שכחה ועייפות הוא טועה", מסביר יו"ר חד"ש, ח"כ מוחמד ברכה. "החלטת מח"ש ניסתה לקבור את העניין אך לא נסכים לכך. נמשיך בפעילויות ואף נחליט על צעדים חריפים יותר אחרי חג הרמדאן שמתחיל בעוד כשבוע. אנו ערוכים למערכה ארוכה. סיפרו לנו שבאירלנד גם היה דו"ח שסגר את התיק, אבל האמת התגלתה אחרי 28 שנים. גם אנחנו ערוכים לזמן כזה בתקווה שלא נזדקק לו".
ראש עיריית נצרת, ראמז ג'ראיסי, הוסיף: "אין לנו את הלוקסוס להתייאש. אסור לנו לעשות זאת. היועצים המשפטיים שלנו יבדקו את כל האפשרויות. אם הצדק בישראל לא יעשה – תהיה פניה לערכאות בינלאומיות".
"יהיה מי שייקח את החוק לידיים"
כך או אחרת, קשה שלא להבחין בתחושה הקשה בקרב חברי ההנהגה ולפיה הציבור בארץ מתקשה להתעניין במאבקם הציבורי. "אנחנו מרגישים אפאתיה בציבור היהודי לנושאים שלנו, ואפילו לנושא קשה כמו הרג של 13 אזרחים", מסביר ח"כ אחמד טיבי (חד"ש-תע"ל).
אולם מעל למשפטים המדודים מסתתרת תחושה קשה של אי מיצוי הדין מצד מוסדות אכיפת החוק. ח"כ טאלב א-סאנע (רע"מ) אף מזהיר מפני כאוס מוחלט. "אם מדיניות החיפוי תימשך אנו ניקח את החוק לידיים", הוא אומר. "אני מזהיר מכך, שבמצב שבו המדינה לא ממלאה את תפקידה, יהיה מי שייקח את החוק לידיים ויילך לפגוע במי שירה באותם האירועים".