פיטום האווזים - להכרעת הממשלה
שר החקלאות, ישראל כץ, מערער הבוקר בפני הממשלה על החלטת ועדת השרים נגד הצעת החוק שתאפשר את המשך פיטום האווזים. מחוץ לישיבה מפגינים מגדלי האווזים, שמחלקים מנות של כבד אווז לעוברים ושבים וקוראים: "אל תקחו לנו את האוכל". מולם התייצבו פעילי אנונימוס, חמושים במשרוקיות ובעצומות
אחרי שבג"ץ וגם ועדת השרים לענייני חקיקה הכריעו נגד מגדלי האווזים, מתגלגל היום (א') פיטום האווזים לישיבת הממשלה. שר החקלאות, ישראל כץ, יערער בישיבה על החלטת ועדת השרים לדחות את הצעת החוק שגיבש משרדו בנושא "הלעטת עופות מים". הצעת החוק שאותה דוחף כץ נועדה לאפשר ארכה של שלוש שנים למדען הראשי במשרדו ולמגדלים, בהן יבחנו האם לעופות נגרם סבל וימצאו שיטות "הומניות" יותר.
השרים ציפי לבני ויצחק הרצוג הכריעו בישיבת השרים את הכף נגד הצעת החוק של כץ. בעוד השרים יישבו על המדוכה, מפגינים בירושלים אלו מול אלו, פעילי ארגון "אנונימוס" ומולם נציגות המגדלים, שמתכוונות לחלק מוצרי אווז שונים, ובהם כבד אווז לאזרחים בבירה.
כמה עשרות מנציגי מפטמי האווזים בישראל מפגינים הבוקר מול לשכת ראש הממשלה בירושלים בעד החוק שמציע שר החקלאות, ישראל כץ, שנועד לאפשר המשך פיטום אווזים. המפגינים נושאים שלטים עליהם נכתב: "תנו צ'אנס לחוק החדש" ו"אל תקחו לנו את האוכל".
מנגד, בגן הוורדים מפגינים פעילי "אנונימוס" נגד החוק, וקוראים להפסיק כליל את פיטום האווזים.
הפעילים למען זכויות בעלי החיים גייסו את הזמרת מרגלית צנעני, שפנתה לשרים: "תנו לאווזים לפרוש כנפיים!". במכתבה לשרים, כתבה: "הפיטום יוצר באווזים מחלה ומעוות את גופם. אווזים מפוטמים הם בעלי חיים גוססים. משרד החקלאות טוען כאילו הוצאת האווזים מחוק צער בעלי חיים נועדה לשם ניסויים שימצאו 'פיטום בלי סבל'.
מחאת מגדלי האווזים-הגישו כבד אווז (צילום: רפי בן חקון)
"מעניין איך בכל העולם כשאסרו פיטום אווזים לא חשבו על הרעין הגאוני הזה. אולי בגלל שאי אפשר לנפח פי עשר כבד של חיה בלי לגרום לה סבל, לא משנה כמה קישוטים מוסיפים מסביב? אולי כי גם ההצהרות היפות ביותר לא יכולות להסתיר את הרוע שבהפיכת אווזים אציליים ליצורים גוססים ומעוותים? ואפילו אם משרד החקלאות חושב שהוא ימצא פטנט איך 'לפטם בלי לפטם'. אין שום סיבה בעולם להמשיך ולהתעלל כל הזמן הזה במיליוני אווזים . בעלי חיים הם בעלי נשמה וגם הם סובלים כשמענים אותם ומתעללים בהם. צער בעלי חיים זו מצווה מהתורה, ולא בכדי יש רבנים שמתנגדים לפיטום בכוח לשם ניפוח הכבד ואוסרים זאת".
"אין שיטה הומאנית לפיטום אווזים"
דוברת אנונימוס, רעות הורן, אומרת שבהפגנת פעילי התנועה יוצג "הר" של דפי עצומות, הכוללים מעל 50,000 חתימות. מפגינים יתחפשו לאווזים, ואחרים ישרקו במשרוקיות ויצפצפו בצפצפות בקריאה: "אל תצפצפו על החוק ועל פסיקת בג"ץ ואל תצפצפו על סבל האווזים ועל הציבור, שרובו המכריע מתנגד לפיטום (72% לעומת 15% בלבד)".
לדבריה, "הפגנת ה'מפטמים' לכאורה היא הצגה מבוימת. בהפגנה מתכוונים בעלי האינטרסים להציג את המוצר, כבד אווז, אך להמשיך להסתיר את התהליך האכזרי הכרוך בהפקת המוצר. את הכבד החולה של האווז הגוסס מגישים בעלי האינטרסים לציבור, אבל הציבור לא יבלע את הזוועה הזו. האמת פשוטה - אין שיטה חדשה וישנה, ולא יכולה להיות שיטה הומאנית לפיטום אווזים. מדובר בזריית חול בעיני הציבור ושרי הממשלה.
"הפקת כבד אווז, בכל שיטה שהיא, כרוכה בגרימת מחלה מטבולית קשה לאווז - ניוון שומני של הכבד - המביאה להתנפחות הכבד פי 10 מגודלו הנורמלי. בעקבות הפיטום האווז סובל מדימומים במערכת העיכול עד כדי התבקעות המעיים, קשיי נשימה מתמידים (הכבד המוגדל לוחץ לו על הריאות), וכאבים עזים בוושט. האווז מגיע לשחיטה גוסס, על סף מוות, וסובל מכאבי תופת. זה לא משנה מאיזה חומר עשוי הצינור כל עוד הוא מזרים כמויות מפלצתיות של מזון לקיבת האווז".
המגדלים: תנו לנו צ'אנס
נציגת המאבק של ענף האווזים, ורד אופנהיים, אמרה ל-ynet: "המסר העיקרי שאנחנו רוצים להעביר לקהל הרחב, וגם לשרי הממשלה, שזה לא הגיוני כלכלית ואנושית שממשלת ישראל לא תיתן לנו צ'אנס להגיע לשיטת האכלה חדשה, כי בדרך הזו אנחנו מגשימים את תכלית החוק, את החלטת בג"ץ שניתנה באוגוסט 2003.
"עשרות אנשים מכל רחבי הארץ יבואו ויפגינו ונעביר מסר שאנחנו מבקשים לנסות ולאתר דרכים חלופיות לפיטום ולא מנסים להתריס כנגד אף אחד. חשוב ליישם את המלצת בג"ץ למצוא תקנות חדשות להאכלת אווזים. אנחנו מנסים לעשות את מה שההחלטה של בג"ץ אמרה אז. אנחנו רוצים להעביר שיטות פיטום אחרות, לרווחת האווזים ולדאוג להמשך קיום הענף ועובדיו המסורים".
המגדלים אומרים ש"ישראל היא המדינה המתקדמת בעולם מבחינת שיטות גידול האווזים. כך למשל, האכלת האווזים במזון נוזלי על מנת להקל עליהם את העיכול פותחה בישראל והועתקה על ידי המגדלים בכל העולם. ענף האווזים מתחייב לקבל וליישם כל הנחיה שתתקבל מהשירותים הווטרינרים וליישם את תוצאות המחקרים באופן מיידי. שרי הממשלה וחברי הכנסת חייבים לתת הזדמנות למחקר".