פרס נובל לרפואה למגלי החיידק הגורם לאולקוס
צמד מדענים אוסטרליים גילו כי החיידק הליקובקטר פילורי גורם למרבית מקרי כיב הקיבה והתריסריון בעולם. בזכותם, טיפול אנטיביוטי קצר מצליח לרפא מחלה שעד שנות התשעים נחשבה לכרונית וגרמה לסבל וסכנת חיים לחולים
לפני 20 שנה גילו זוג המדענים האוסטרלים בארי מרשול ורובין וורן כי החיידק הליקובקטר פילורי גורם לרוב מקרי כיב הקיבה (אולקוס). עתה הם זוכים לעדנה, כשנבחרו לזוכי פרס נובל לרפואה לשנת 2005. טקס פרס נובל יתקיים בשטוקהולם בחודש דצמבר. הודעה על כך נמסרה היום (ב').
חברי וועדת פרס נובל כתבו: "הודות לתגלית החלוצית של וורן ומרשול, מחלת כיב הקיבה כבר אינה כרונית ומגבילה, אלא כזו הניתנת לריפוי בעזרת נטילת אנטיביוטיקה לתרופה קצרה ומעכבי הפרשת חומצת קיבה".
על פי ההערכות סובלים אלפי ישראלים, כמו גם מיליונים ברחבי העולם מכיב בקיבה או בתריסריון. המדובר בפצע הגורם לכאבים עזים, צרבות, ובמקרים חמורים לדימומים מסכני חיים.
וורן, פתולוג מהעיר פרת' שבאוסטרליה, היה הראשון שהבחין בהימצאותו של חיידק זעיר בחלק התחתון של הקיבה אצל חולים רבים הסובלים מאולקוס. חברי ועדת הפרס ציינו כי וורן היה זה שגילה כי קיים תהליך דלקתי ברירית הקיבה, במקום ששוכן החיידק האלמוני.
טעות מביאה לתגלית מרעישה
עם זאת, מספר נסיונות לגדל תרבית של החיידק במעבדה נכשלו. וכמו בתגליות רבות בעבר, גם הפעם טעות הביאה לתגלית מסעירה: במהלך חופשת הפסחא של שנת 1982, מדען צעיר בשם מרשול השאיר דגימת חיידק בטעות במעבדתו. כששב למעבדה חמישה ימים אחר כך התרבה החיידק למושבה שלמה. מאוחר יותר קרא מרשול לחיידק "הליקובקטר פילורי".
לא חלף זמן רב עד שצמד המדענים מצא כי אותו חיידק – הליקובקטר פילורי, מצוי כמעט בכל האנשים שסבלו מכיב בקיבה או בתריסריון. בהתבסס על ממצאיהם, קבעו החוקרים כי החיידק הוא הגורם לאולקוס. אלא שבאותה עת הקהילה המדעית הייתה סקפטית באשר לממצאים, ולא אימצה את התגלית. הרופאים העדיפו להאשים את כיב הקיבה באורח החיים ובלחץ נפשי.
עולם הרפואה משתכנע
אבל וורן ומרשול לא ויתרו. בשנים הבאות ניסו לשכנע את העולם המדעי בכך שהאשם לכיב הקיבה נעוץ בחיידק הליקובקטר פילורי. בשנת 1990 הם לבסוף הצליחו, והרופאים השתכנעו כי 90 אחוז מכל מקרי כיב התריסריון, ו-80 אחוז ממקרי כיב הקיבה נגרמים מהחיידק. באמצעות טיפול אנטיביוטי קצר, זכו מיליוני חולים ברחבי העולם בחזרה לאיכות חיים נטולת כאבים וללא סיכון חיים כתוצאה מסכנות כיב הקיבה.
כיום ממשיך מרשול בעבודתו כחוקר באוניברסיטת Western Australia בצפון פרת'. וורן פרש לגמלאות בשנת 1999 ממשרתו כפתולוג בבית החולים שבפרת'. תגליתם של הצמד הביאה לתגליות רבות נוספות ברפואה, בהן הסתבר כי מחלות נוספות נגרמות בשל תהליכים דלקתיים בגוף, ובהם מחלת קרוהן וטרשת עורקים.
ב-10 בדצמבר יקבלו וורן ומרשול את פרס נובל לרפואה לשנת 2005 בטקס שיתקיים בבירת שוודיה, שטוקהולם. השניים יקבלו המחאה על סך 10 מיליון קרונות (כ-702 אלף שקלים), מדליית זהב, ויזכו כמובן ללחוץ את ידו של מלך שוודיה.