גורם בצה"ל: מטרת נוהל שכן - הגנה לחיילים
בתגובה להחלטת בג"ץ על אי-חוקיותו של "נוהל שכן", הסבירו גורמים בצה"ל כי בעת מבצעי מאסר מבוקשים באזורים מאוכלסים, נוצרות נסיבות שונות, שמאלצות לאלתר פתרונות מבצעיים. "צה"ל נותר ערכי", הבהירו
"אנחנו לא רוצים לסכן חיים של חפים מפשע, בטח לא במכוון, אבל לעתים הנסיבות בשטח מביאות למעשים שאמורים לתת הגנה מירבית לחיילי צה"ל". כך אמרו הבוקר (יום ה') גורמים בצה"ל בתגובה להחלטת בג"ץ לפיה "נוהל שכן" - הנוהל במסגרתו נשלחו אזרחים פלסטינים לבתי מבוקשים כדי לסייע לצה"ל במעצרם - אינו חוקי. טרם התקבלה תגובת צה"ל הרשמית בפרשה.
הגורמים ציינו כי צה"ל אינו נוהג בנוהל שכן מזה תקופה ארוכה, אך לעתים, בעת מבצעי מאסר מבוקשים באזורים מאוכלסים, נוצרות כל-מיני נסיבות שמאלצות לאלתר פתרונות מבצעיים שיובילו להשלמת המשימה ולחזרתם בשלום של החיילים.
עוד אמרו הגורמים כי "צה"ל ממשיך להיות ערכי, ושם לנגד עיניו מטרה זו בכל פעילות מבצעית שהוא מבצע, על-אף הקושי שטמון בדבר".
במהלך מבצע "חומת מגן", שנערך בגדה המערבית, עשו חיילי צה"ל שימוש בנוהל שכן, כאשר אזרחים פלסטינים שימשו כמגן אנושי בעת סריקת מבנים אחר מבוקשים. באחד המקרים, שאף הגיע לבית דין צבאי, נחשף כי מג"ד מילואים השתמש באזרחית סנגלית, שהלכה לפניו בעת שסרק מבנה בחיפושו אחר מבוקש שביצע ירי מקלעים לעבר שכונת גילה בירושלים.
מ"נוהל שכן" ל"אזהרה מוקדמת"
לאחר הביקורת שהושמעה נגד "נוהל שכן" עברו בצה"ל לנוהל חדש, שקיבל את השם "אזהרה מוקדמת", לפיו אין משתמשים באזרחים חפים מפשע בסריקות אחר מבוקשים אלא אם כן הביעו הסכמתם לכך והדבר לא מסכן את חייהם.
בפועל הודו בעבר קצינים בצה"ל כי לא תמיד ניתן לפקח שנוהל אזהרה מוקדמת אינו שם נרדף לנוהל שכן, שכן לאזרחים המתבקשים לשמש כמגן אנושי לא נותרות ברירות רבות כאשר חיילים דורשים מהם לעשות זאת.
"צריך לזכור", אמר מ"פ לשעבר בחטיבת צנחנים, "שהמחבלים בוחרים בכוונה לפעול מתוך אזורים מאוכלסים והאוכלוסייה משמשת להם כמגן אנושי ומקשה על הפעילות שלנו. לכן הפעילות של צה"ל אינה נעשית בתנאים סטריליים".
הצד הערכי בפעילות צה"ל הפך בשנים האחרונות להיבט חשוב בכל פעולה מבצעית. זאת, בעקבות הביקורת מבית והחשש מביקורת בינלאומית. גם במבצעים שקיים צה"ל ברצועת עזה צורף יועץ משפטי לכל מפקד בכיר בחפ"ק, על-מנת לעמוד מקרוב אחר כל פעילות שעושים החיילים בשטח.