שתף קטע נבחר

 
צילום: איי פי

הרעש בדרום אסיה: "דור שלם נמחק"

יומיים לאחר רעידת האדמה שזעזעה את דרום אסיה, בפקיסטן אוזלות כל התקוות למצוא ניצולים. בחלק מהערים מנסים ההורים לחלץ את ילדיהם בידיים חשופות; בעיירות אחרות אין דורש לגופות המחולצות מבין ההריסות. אמדן מספר ההרוגים בחלק הפקיסטני של קשמיר: כ-30 אלף; בחלק ההודי חוששים לגורלם של 10,000 תושבים שהקשר עימם נותק

מניין ההרוגים באסון רעידת האדמה בדרום אסיה ממשיך לעלות. העיתון הפקיסטני "דיילי טיימס" דיווח היום (ג') כי מניין ההרוגים הרשמי ברעידת האדמה שפקדה את פקיסטן עומד על 20,745 בני אדם. עם זאת, העיתון הוסיף כי על פי הערכות לא רשמיות, מספר ההרוגים גבוה מ-50 אלף. מספר הפצועים הרשמי עומד על 47 אלף.

 

קודם לכן מסרו מספר גורמים רשמיים כי על פי מניין רשמי אך לא מלא וסופי, עומד מספר הקורבנות על כ-30 אלף נפש, רובם בחלק הפקיסטני של קשמיר, שספג את הפגיעה החמורה ביותר ברעידת האדמה החזקה בשבת. "באזורים הללו, דור שלם נמחק", אמר דובר צבא פקיסטן, שאוּקאת סוּלטן.

 

העיתון הבריטי "הסאן" דיווח כי 15 אלף מתוך אלפי ההרוגים בפקיסטן הם ילדים. דובר ארגון יונצ"ף, דמיאן פרסונז המצוטט בעיתון, אמר כי "קרוב לוודאי שאפילו מספר זה יגדל. רוב הילדים שנהרגו היו בבתי הספר בזמן רעידת האדמה". 

 

למרות שמרבית החלק ההודי של קשמיר לא נפגע באופן קשה, גם שם ממשיך מספר ההרוגים לעלות. בצהריים עידכן גורם רשמי בחבל את המניין לכ-2,000 קורבנות, ואולם קיים חשש כבד לגורלם של עוד 10,000 איש, תושבי כפרים מבודדים באזור הררי סמוך לגבול עם פקיסטן, שהקשר עימם נותק.

 

"איננו יודעים מה עלה בגורלם של התושבים באזור טנגדהאר", אמר הגורם. "יש שם לפחות תריסר כפרים שניצבו על פסגות הרים ואין אפשרות לגשת לשם ולברר מה אירע".

 

 

 

יומיים עברו מאז הרעש הגדול והתושבים המקומיים מנסים, בצעד של ייאוש, לחפש אחר ניצולים שאולי עוד יימצאו בחיים. מוּזפרבד, בירת החלק הפקיסטני של קשמיר, ספגה את הפגיעה הקשה ביותר. היום החלו בעיר קבורות אחים מחשש להתפרצות מחלות.

 

בינתיים ממשיכים כוחות החילוץ המקומיים והתושבים עצמם לשלוף גופות של ילדים מבין הריסות בתי הספר בעיר אבל איש לא בא לחפש אחריהן. "ההורים שלהם כנראה מתים. ערים שלמות, כפרים שלמים, נהרסו לחלוטין. אין פה ולו משפחה אחת שלא איבדה מישהו", אמר אחד התושבים. "הילדים הם אלה שנפגעו יותר מכל", אמר סולטן. 

 


ניצולים ממתינים לסיוע בקור המקפיא של קשמיר (צילום: אי.פי)

 

קשמיר הייתה גם קודם לאסון חבל ארץ מבודד יחסית, הררי ומיוער, והגישה אליו בכלי רכב יבשתיים הייתה קשה. לאחר רעש האדמה, דרכי ההרים קרסו או נחסמו בסחף וגשרים התמוטטו, והגישה לאזורים הפגועים הייתה בלתי אפשרית כמעט. רק ביממה האחרונה הצליח הצבא הפקיסטני לפרוץ מחדש דרכים המובילות לעיר וסביבותיה, וכעת מקווים שהסיוע ומשלחות החילוץ יזרמו לעיר ביתר קלות.

 

העיכוב בהגעת הסיוע הלהיט את הרוחות. במוזפרבד דווח צלם סוכנות הידיעות הצרפתית על מראות ביזה כשניצולים מורעבים השתלטו על משאיות הצבא הראשונות שהגיעו לעיר וחטפו חבילות מזון, אוהלים, שמיכות ותרופות.

 

אחרים פרצו לתחנות דלק ולקחו בנזין באמצעותו ידליקו אש כדי להתגונן מפני הקור העז השורר בלילות באזור זה, הקרוב כל כך לרכס ההימלאיה. תושבים רבים ישנים תחת כיפת השמיים;  הם מפחדים להיכנס לבתים שעדיין עומדים על תילם מחשש להתמוטטות בעקבות רעשי משנה.

 

"ניצלנו מרעידת האדמה אבל עכשיו אנו רואים שנמות מרעב או מקור", אמר אחד התושבים. דוברת המחלקה לסיוע הומאניטרי של האו"ם, אליזבת בירס העריכה שיותר מ-2.5 מיליון בני אדם נותרו חסרי בית בעקבות רעידת האדמה.

 


משוועים לסיוע בצפון פקיסטן (צילום: רויטרס)

 

נשיא פקיסטן מושארף הפציר בתושבים להתאזר בסבלנות לאחר שכמה מאות מהם חסמו כבישים בזעם על הזרימה האיטית של הסיוע לאזור. במקביל הוא הפציר בקהיליה הבינלאומית להשאיל לו מסוקי תובלה כדי להקל על פעולות החילוץ והסיוע. "אנחנו צריכים מסוקים כדי להביא את צוותי החילוץ אל האנשים האלה", אמר.

 

מדינות העולם מיהרו להתגייס לעזרה. ארצות הברית הודיעה כי תשלח למקום שמונה מסוקים ומספר מטוסי תובלה שיסייעו במשימת החילוץ המפרכת. שגריר ארה"ב בפקיסטן הודיע כי הבית הלבן אישר סיוע של 50 מיליון דולרים לפעולות ההצלה והשיקום. הבנק העולמי התחייב ל-20 מיליון דולר ככספי סיוע והבנק לפיתוח אסיה התחייב להעביר עוד 10 מיליון. גם בריטניה, סין ויפן התחייבו לסייע.

 

אפילו היריבות שבין הודו ופקיסטן לא יכולה למראות האסון. הודו, שנפגעה קשה פחות, הציעה אתמול לשכנתה סיוע והיום נענתה פקיסטן להצעה, כך הודיעה דוברת משרד החוץ הפקיסטנית, טאסנים אסלאם. בתגובה הודיע שר החוץ ההודי, שייאם סאראן, שארצו תשלח לאזור אוהלים, מזון ותרופות. גם ישראל הציעה לשגר סיוע חרף העובדה שאין יחסים דיפלומטיים בין המדינות, אולם לדברי שר החוץ הבקשה טרם נענתה.

 

ולמרות הייאוש הגדול, זכו הפקיסטנים גם לכמה רגעים של חסד. רגע כזה התרחש לפנות בוקר, כאשר המקומיים הצליחו למשוך ילד וילדה, שניהם בחיים, מהריסות בית ספר בבלאקוט. הורים שהגיעו למקום לחפש אחר ילדיהם משכו את השניים, כשההמונים מסביבם קוראים פסוקי קוראן ומודים לאללה על החילוץ.

 

הילד, בן שש, נמצא בין הריסות מה שפעם היתה הגלריה בקומה הראשונה של בית הספר. הילדה, בת ארבע בסך הכל, נפצעה בפניה.

 

שני בתי ספר ישנם בעיר, אחד ציבורי ואחד פרטי. רעידת האדמה אירעה בשעת בוקר מוקדמת, בדיוק כאשר הילדים התאספו לשיעור הראשון. התקרות שהתמוטטו קברו תחתיהן כאלף ילדים. עשרות גופות כבר חולצו, אך במקום מוסיפות להדהד זעקות השבר של ההורים, שבכל דקה שעוברת מאבדים את האמונה שיזכו לראות את ילדיהם - חיים או מתים.


פורסם לראשונה 10/10/2005 11:37

 

צילום וידאו: רויטרס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ניצולים
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
בוכים על המתים
צילום: איי פי
מומלצים