הפרקליטות והמשטרה: נפעל נגד אתרי ההימורים
עד כה פעלו אתרי ההימורים בישראל ללא הפרעה, ואף הציעו את שירותים באמצעות שלטי חוצות, על אף אי חוקיות ההימורים בארץ. כעת מצהירות זרועות אכיפת החוק על כוונתן לפעול בעניין. בשלב ראשון, יש כוונה לפעול נגד המפרסמים אתרי הימורים וחברות אשראי המאפשרות את התשלום. האם ההצהרות ילוו במעשים?
הפרקליטות ומשטרת ישראל מצהירות על הפשלת שרוולים והתחלה של ביצוע פעולות אכיפה נגד תופעת ההימורים הבלתי חוקיים באמצעות האינטרנט, כך סוכם בפגישת עבודה שנערכה בין פרקליט המדינה, ערן שנדר, וראש אגף החקירות והמודיעין במשטרה, ניצב דודי כהן.
בעקבות פניות שונות שהתקבלו בפרקליטות בנוגע לתופעת ההימורים הבלתי חוקיים ברשת האינטרנט הכינה המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה, באמצעות עו"ד מאור אבן-חן, חוות דעת מפורטת בנוגע להיקף התופעה והדרכים להתמודד עמה.
חוות הדעת מצטטת מחקר של אוניברסיטת "דרבי", שפורסם כאן בחודש יוני השנה, ולפיו, במהלך 2004 ישראלים הימרו באמצעות האינטרנט בסכום המוערך בכ-125 מיליון דולר. על פי אותו מחקר מעורבים בביצוע הימורים לא חוקיים באמצעות רשת האינטרנט כמה עשרות אלפי ישראלים אשר כעשרה אחוזים מהם הם בני נוער. קצב גידול ההימורים השנתי באינטרנט מגיע לכ-38 אחוזים ועל פי ההערכה בישראל הוא עומד על כ-50%. עוד נקבע, כי 200 אתרי הימורים באינטרנט נגישים בקלות יחסית למהמרים מישראל.
עסקי ההימורים בפריחה
עסקי ההימורים המקוונים בישראל פורחים בשנים האחרונות. אתרים הפועלים ממקומות אקזוטיים כמו גיברלטר ובליז, מציעים לישראלים להמר כמעט על כל דבר, למעשה, כולל תוצאות הזוכים בתוכניות טלוויזיה כמו "כוכב נולד" או ההכרעה בעניין הפריימריז במרכז הליכוד.
האתרים הפופולריים כמו "ויקטור צ'נדלר", הפועל משיקולי מס וחוק מגילברטר, מציעים מגוון גדול של הימורים בתחומים כמו מירוצי סוסים וכלבים, טורניר הטניס בווימבלדון, אגרוף, כדורגל, מחירי הנפט, פוליטיקה ועוד, לצד הימורי קזינו בהם פוקר, בלק ג'ק, פוקר קאריבי, רולטה, בקרה ומכונות מטבעות וירטואלית.
אתרי ההימורים לא חוששים
אתרי ההימורים פועלים בישראל ואף מפרסמים בעיתונות ובשלטי חוצות. כלי התקשורת אף מסקרים בהרחבה את יחסי ההימורים השונים באתרים הגדולים, המיוצגים בישראל באמצעות חברות יחסי ציבור ופרסום.
לטענת חברות ההימורים, הן מנצלות פירצה בחוק הישראלי. לשיטתן, על אף שחוק העונשין אוסר לערוך הימורים ולהשתתף בהם בשטח ישראל, עסקי הימורים שפועלים מחוץ לגבולות המדינה עדיין יכולים להציע את מרכולתם לישראלים.
עמדת משרד המשפטים, שנמסרה ל-ynet בעבר, היא כי "הימורים באינטרנט הם משחקים אסורים כהגדרתם בסעיף 224 לחוק העונשין, ועל-פי החוק ארגון ועריכת משחקים אלה, פרסומם והשתתפות בהם מהוות עבירות פליליות, בהתקיים התנאים הקבועים בחוק. משרד המשפטים סבור כי המצב המשפטי הקיים מאפשר אכיפת החוק בנושא הימורים גם לגבי הימורים באינטרנט, ואכיפה זו מסורה למשטרת ישראל".
ביקורת קשה על אי האכיפה
המשטרה לא פעלה בעניין עד כה בשל מצוקת כח אדם וסדר עדיפויות לקוי. "ישראל נהפכה לגן עדן של אתרי הימורים ואתרי אינטרנט פדופיליים", התריע בעבר מאיר זוהר, המפקד המודח של מפלג עבירות מחשב במשטרה. לדבריו, בני-נוער מהמרים ומשתמשים בכרטיסי אשראי של ההורים גם בלי ידיעתם. אפשרויות גלישה אנונימיות, זמינות ולא יקרות חושפות גם בני-נוער לעבירות פליליות כמו זיוף כרטיסי אשראי, הימורים ועבירות מין.
חוסר הפעולה של הממשלה זכתה לביקורת קשה בעבר. אברהם טננבוים, שופט בית משפט השלום בירושלים, העריך בכנס שנערך בחודש פברואר, כי ניתן להפחית את היקף ההימורים הבלתי חוקיים באינטרנט ב-90 אחוז לפחות באמצעות אכיפה טובה יותר.
פעולות נגד המפרסמים
כעת, כאמור, הוחלט על שינוי הגישה. בחוות הדעת שהוכנה בפרקליטות נמנות הסכנות שבהמשך המצב הקיים ובכלל זה, שורה של חוליים חברתיים הנובעים מהתמכרות להימורים, מעורבות של בני נוער בהימורים בלתי חוקיים, ההימורים הבלתי חוקיים כמכשיר לביצוע עבירות של הלבנת הון ועבירות כלכליות נוספות, הפסד הון למשק הישראלי ועוד.
על פי החלטת פרקליט המדינה וראש אגף החקירות והמודיעין במשטרה, בשלב ראשון תמוקד פעילות האכיפה כנגד מספר גורמי ביניים המאפשרים את ביצוע ההימורים הבלתי חוקיים וחשיפתם לקהל רחב ובכך מסייעים לטעמנו לביצוע עבירות על החוק.
כך, למשל, יינקטו פעולות כנגד המפרסמים (עיתונים, מגזינים, ערוצי שידור, אתרי אינטרנט וכו') את אתרי ההימורים הבלתי חוקיים. המטרה המוצהרת היא לצמצם את נגישות אותם אתרים לציבור הרחב ולמנוע מהם את אצטלת הלגיטימיות בעיני הציבור.
הכוונה: פגיעה בצינור החמצן של אתרי ההימורים
נוסף על כך, הוחלט לנקוט פעולות כנגד חברות האשראי המאפשרות שירותי סליקה לאתרים הבלתי חוקיים, המסייעות לביצוע ההימורים, על פי עמדת משרד המשפטים.
לאור זאת, בכוונת רשויות האכיפה לפנות בקרוב לחברות האשראי הפועלות בישראל ולהבהיר להן כי הימורי ישראלים באתרי ההימורים ברשת היא עבירה פלילית, ולכן, עליהן לאסור ולמנוע בפועל את התשלום של ישראלים באתרי ההימורים ברשת.
אם חברות האשראי ימשיכו במודע לאפשר לישראלים לשלם באמצעות כרטיסי אשראי על הימורים בלתי חוקיים, בכוונת הרשויות לפעול במסלול אכיפה פלילי נגדן. פעולה כזו, אם תתבצע, עשויה לפגוע אנושות בצינור החמצן של חברות ההימורים בישראל, אך לנוכח שנים של חוסר פעולה, יש להמתין ולראות אם ההצהרות ילוו במעשים.