שתף קטע נבחר
 

בנק הזרע: כל מה שצריך לדעת לפני שפונים

כמה כסף מקבל התורם בעבור תרומת זרע? אילו בדיקות הוא והנתרמת צריכים לעבור? כמה זמן שורדת מנת זרע? איזה אב ביולוגי מעדיפות הנשים? כמה מנות זרע דרושות להשגת הריון? כל מה שרציתם לדעת על המסתורין שאופף את בנק הזרע

פריחת בנקי הזרע בישראל החלה אחרי מלחמת יום כיפור. אלפי גברים צעירים שנהרגו במלחמה הפרו את האיזון המספרי בין גברים ונשים בישראל, ונשים רבות שנותרו ללא בן זוג ביקשו לקבל תרומת זרע. אבל הפריחה המשמעותית בתחום התחוללה בעשור האחרון.

 

לפי הדיווחים, כ-1,000 נשים בישראל מגיעות כל שנה לקבל תרומת זרע. הסיבה: הלגיטימציה שקיבלה החד הוריות גרמה לתופעה של רווקות בשנות ה-40 לחייהן. בנוסף, האוכלוסייה ההומו-לסבית החלה לגדוש בשנים האחרונות את בנקי הזרע, עקב הרצון לבנות מסגרת משפחתית שלא נחשבה עד כה לנורמטיבית.

 

אבל לא רק הם; בבנקי הזרע מספרים על יותר ויותר נשים בסוף שנות ה-20 לחייהן ובתחילת שנות ה-30 שמעוניינות בתרומת זרע, אולי בשל ההטבות הכלכליות הרבות שניתנות למשפחות חד הוריות. בבנקים האלה נתקלים לאחרונה אף בנשים דתיות או מסורתיות. אבל למרות הפופולריות ההולכת וגדלה של בנקי הזרע, עדיין אופף מסתורין את הנעשה שם. בסיועו של ד"ר יחזקאל מנשה, מנהל בנק הזרע בבית החולים בילינסון שבמרכז הרפואי רבין, הנה תשובות לכל השאלות על התהליך, מבדיקת התורם ועד להפריה.

 

איפה אפשר לתרום זרע?

בישראל פועלים שבעה בנקי זרע. הגדול והפעיל בהם נמצא במרכז הרפואי

שיבא בתל השומר, והאחרים ממוקמים בבתי החולים בילינסון בפתח תקווה, איכילוב בתל אביב, אסף הרופא בצריפין, העמק בעפולה, כרמל בחיפה והדסה בירושלים. אשתקד הוקם בנק הזרע הפרטי הראשון בישראל, בהרצליה מדיקל סנטר.

 

מהו התשלום לתורם הזרע?

התשלום בעבור פליטת זרע אחת הוא 220 שקל. הסכום קבוע ולא משתנה מתורם לתורם.

 

כמה עולה תרומת זרע לאישה?

מחיר מנת זרע: 350 שקל. לכך מתלוות הוצאות נוספות: עלות המפגש עם הרופא מגיעה ל-180 שקל אך רוב קופות החולים מכסות את התשלום הזה באמצעות טופס 17. עלות שטיפת הזרע לפני ביצוע ההזרעה חלה על הנתרמת ומגיעה ל-300 שקל. עלות ההזרעה עצמה 170 שקל. ההזרעה נמצאת בסל הבריאות ומכוסה על ידי קופות החולים. הסכום הכולל להזרעה לנשים שמשלמות את הסכום במלואו מגיע ל-1,000 שקל. מי שמסתייעות במימון של קופות החולים משלמות 650 שקלים לטיפול. יש לציין שבדרך כלל הזרעה אחת לא מביאה להריון, ויש צורך בכמה טיפולים.

  

האם כל אחד יכול לתרום?

משרד הבריאות קבע קריטריונים נוקשים לבחירת תורמי זרע: רווקים, בגילאי 35-20. בנקי הזרע מתייחסים גם למראה התורם; מאפיינים כמו קוצר ראייה משמעותי או חזות חריגה יביאו לדחיית המועמד, בעיקר משום שרוב הנתרמות דורשות שהתורם יהיה נאה. התורם נשאל גם על רקע משפחתי, כולל מחלות במשפחה, מחלות עבר ורקע סוציאלי. כאן יש לבנקי הזרע יד חופשית להחליט אם המועמד נראה מהימן, בעיקר משום שהבנק משלם לתורם זמן רב לפני שהתרומה הופכת לשמישה, ובתוך כך מממן את עלויות הבדיקות והכשרת הזרע לתרומה. בסופו של תהליך עלולה התרומה להימצא לא מתאימה, ומכאן ההקפדה.

 

כמה פעמים מותר לתרום?

 בישראל אין הגבלה על כמות התרומות. מאחר שגם אין רישום מרכזי, אדם יכול לתרום במקביל בכמה בנקי דם, כך שמספר המנות מאדם בודד יכול להגיע לאלפים. ההגבלה היחידה היא הגבלת גיל ו אדם יכול לתרום עד גיל 35 או עד לנישואיו.

 

האם התורם עובר בדיקות רפואיות?

 התורם עובר בדיקות דם לאיתור מחלות זיהומיות ובהן איידס, הפטיטיס B ו-C, סיפיליס ו-CMV , בדיקה גנטית למחלת טאי זקס ובדיקה גופנית על ידי רופא. כמו כן נערכות בדיקות לאיתור שימוש בסמים. בשל תקופת החלון של נגיף האיידס (נוגדנים כנגד הנגיף יכולים להופיע בדם חצי שנה אחרי ההדבקה). לא נעשה שימוש בתרומת הזרע בתשעת החודשים שאחרי התרומה, עד לקבלת אישור סופי שהנבדק לא נושא את הנגיף.

 

כיצד מתבצע תהליך התרומה?

הסינון הראשוני של המועמדים מתבצע בטלפון. תחילה מברר צוות בנק הזרע האם התורם עונה על הקריטריונים הבסיסיים של רווקות וגיל, וכן מקצוע חופשי והשכלה על תיכונית, שהופכים את המנה לאטרקטיבית יותר. תורמים נאים במיוחד עשויים להיות פופולריים יותר מאחרים: רוב הנשים דורשות שהתורם יהיה בגובה 1.80 מ' לפחות, בעל עיניים כחולות, שיער בהיר ומבנה גוף אתלטי. מועמדים כאלה עשויים להיקרא לתרומות זרע לעיתים קרובות יותר מאחרים.

 

אחרי הסינון הראשוני מוזמן המועמד לבנק הזרע לבדיקת רופא ולבדיקת דם. אחרי קבלת התוצאות הוא מוזמן לתת פליטת זרע ראשונה, שנועדה לבדיקות איכות. קודם לכן הוא מתבקש לא לקיים יחסי מין או לאונן שלושה ימים, כדי להפיק את כמות הזרע האיכותית והמירבית.

 

מתן הזרע מתבצע בחדר פרטי, שבו מוחזקים עיתוני 'פלייבוי' ו'האסלר'. התרומה דיסקרטית, והמועמדים מוזמנים בשעות שבהן לא נמצאות נשים, כדי למנוע חשיפה למקבלת זרע פוטנציאלית. בחלק מבנקי הזרע גם קיימת ספרייה של סרטים כחולים.

 

תורמים שלא מצליחים להגיע לשפיכה יכולים להיעזר בוויברטור חיצוני. בחדר יש כיור וברז לשטיפה, מגבוני נייר ובידה. רוב התורמים יוצאים מהחדר בתוך חמש דקות, אבל צוות הבנק נותן לכל אחד את הזמן הדרוש. אם בדיקת הזרע הראשונה תקינה, נשלח התורם לבדיקה נוספת שבה נבחנת עמידות הזרע בהקפאה.

 

משלב זה, אם הבדיקות העלו שהזרע מתאים לתרומה, מוזמן הנבדק לתרומות חוזרות ונשנות, שתמורתן הוא מקבל 220 שקל לתרומה. אם התורם אמין, מגיע לבדיקת איידס אחת לחצי שנה, ולא התגלה בהמשך שהוא נשא של מחלה גנטית ו הוא יכול לתרום גם יותר מ-100 מנות במהלך חייו.

 

לכמה הזרעות מספיקה פליטת זרע אחת של תורם?

הדבר תלוי באיכות הזרע, אבל ייתכן שאותה מנה תספיק גם לארבע הזרעות. בחישוב מהיר, אדם שתרם 100 פליטות זרע יכול להביא לעד 400 הריונות.

 

מה הסיכוי להרות אחרי הזרעה אחת?

סטטיסטית מתרחש הריון אחד לכל חמש מנות זרע בממוצע, אבל בהחלט ייתכן שהזרעה אחת תניב הריון. צוות בנק הזרע משתדל להזריע באותה אישה מנות זרע מאותו אדם, כך שהאחים יהיו ביולוגיים.

 

האם יש תורמים שמתחרטים?

הגברים שמגיעים לתהליך תרומת הזרע עוברים שלבים רבים עד להזרעת הזרע. בהתחשב בכך שהתשב לום מגיע לאלפי שקלים בודדים עבור שנים של תרומות זרע, סביר להניח שהמניע העיקרי הוא לא רק כלכלי, אלא גם אלטרואיסטי. כך או כך, בבנקי הזרע כמעט לא נתקלים בתורמים שהתחרטו וביקשו לעצור את תהליך ההזרעה.

 

איפה מאוחסנים הזרעונים?

מנות התרומה מאוחסנות במיכלים בהקפאה עמוקה (מינוס 195 מעלות) באמצעות חנקן נוזלי. במצב כזה יכולים הזרעונים להישמר באיכות תקינה גם עשרות שנים, כך שתיאורטית אדם יכול להביא לעולם את נכדו מאותה פליטת זרע.

 

איך בוחרת המקבלת את התורם?

התורמת מעלעלת בקטלוג שבו מצוינים המאפיינים החיצוניים של התורם - גובה, משקל, מבנה גוף, צבע עור, שיער ועיניים, מוצאם של התורם, של הוריו ושל סביו, עיסוק ותחביבים. התורמים שמופיעים בקטלוג הם כמובן אלה שעברו את הבדיקות הרפואיות הנדרשות, ושנוזל הזרע שלהם נמצא מתאים לתרומה.

 

האם גם האישה עוברת בדיקות?

מקבלת התרומה עוברת את אותן הבדיקות הרפואיות שעובר התורם ו בדיקת רופא, בדיקות דם ובדיקות גנטיות לפי הצורך.

 

האם כל אחת יכולה לקנות זרע?

בעבר היו בנקי הזרע מחויבים להפנות כל אישה לאבחון של פסיכולוגית או של עובדת סוציאלית, להערכת מסוגלות הורית (כולל רקע כלכלי). אבל לפני שנים אחדות החליטה הכנסת לבטל את ההחלטה הזו. עם זאת, הותיר משרד הבריאות לבנקי הזרע מרחב חופשי לבחון אם אכן מסוגלת האם לתפקד כהורה בעיקר מתוך החשש לתביעת 'הולדה בעוולה', שאותה זכאי להגיש הילד נגד בנק הזרע בשל הסכמתו לקבל להזרעה אישה שלא מסוגלת לתפקד כהורה. ברוב המקרים לא יקבל בנק הזרע נשים נרקומניות, אלכוהוליסטיות ומי שלוקות במחלה פסיכיאטרית שלא מאפשרת תפקוד יומיומי. נשים שלוקות בנכויות קשות שפוגמות קשה בתפקוד השגרתי יישלחו להערכת מסוגלות הורית.

 

האם אישה רשאית לקבל זרע מאדם שמוכר לה?

לפני כמה שנים הוציא משרד הבריאות הנחיות חדשות, שמתירות לנשים לקבל זרע באמצעות בנק הזרע גם מגבר שמוכר להן, אף שאינו בן זוגן הרשמי. אבל אם הגבר או האישה נשואים אך לא זה לזה, לא יתאפשר להם לעבור טיפולי הפריה כאלה, כדי למנוע פגיעה בצד שלישי. כל הפריה בדרך הזו מותנית בהסכם חתום בין האישה והגבר. ההנחיה סייעה בעיקר ללסביות ולהומוסקסואלים שביקשו להביא צאצאים גם בלי להתמסד.

 

האם בנק הזרע מאפשר לגבר שמירת זרע?

בהחלט, זוהי למעשה פעילותו העיקרית של הבנק. כאמור, מנת הזרע יכולה להישמר בהקפאה עשרות שנים ויותר. מדי שנה מגיעים אלפי חולים, החל מגיל 13, לשמירת זרע. מדובר בחולי סרטן לפני תחילת טיפולים כימיים או הקרנות, או לפני שהסרטן שלח גרורות, וכן בחולים שסובלים מאי ספיקת כליות, ממחלות רקמות חיבור, מפגיעות בעמוד שדרה או ממחלות אוטואימוניות ו כולן עלולות לפגום בפוריות ולהעמיד בסכנה את היכולת להוליד.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים