הרב הראשי קורא לחרם על משחקי מחשב אלימים
מביע תמיכה ביוזמה של כמה עשרות נשים ישראליות, רובן אמהות, המבקשות להחרים חברות המפיצות משחקי מחשב אלימים. במקביל לעצומה ייערכו משמרות מחאה מול חנויות מחשבים
לא רק בארה"ב, גם בישראל נלחמים במשחקי מחשב אלימים: לקראת צהרי היום (א') חתם הרב הראשי לישראל, יונה מצגר, על עצומה להחרמת חברות המשווקות משחקי מחשב הכוללים תכנים אלימים.
"כל האלימות בחברה או במשפחה פסולה ביהדות. חז"ל קבעו כי כל המרים יד על חברו נקרא רשע, אפילו מרים גם אם לא היכה, ולכן כל דרך למנוע אלימות בחברה חשובה. כי בנערינו ובזקנינו נלך", אמר הרב מצגר, וחתם בלשכתו על העצומה, שאורכה שני מטרים.
"ילדינו אינם משחק"
"הילדים שלנו הם לא משחק!!! אנו, הורים לילדים וצרכנים החרדים לגורל החברה בישראל, קוראים לחברות משחקי המחשב למיניהם מכל הסוגים להפסיק ולעודד אלימות", נכתב בעצומה.
"תופעות כמו אלימות מועדונים, פשע וניתוק חברתי, התחילו פעמים רבות מהצג הקטן והמסוכן. וכבר היו מקרים חמורים יותר, של צעירים שהעבירו את המיומנויות האלימות שרכשו במחשב אל המציאות".
"כבר דרסת מישהו היום?"
כותרת העצומה - "כבר דרסת מישהו היום?" - מבהירה כי האחראית ליוזמה, שרון הניג, אינה מתייחסת בקלות דעת לעובדה שמדובר במשחקים.
"האלימות בחברה הישראלית מתחילה בבית", אומרת הניג, שרתמה למאמץ עשרות נשים ישראליות, רובן אמהות, "גם ילד שקיבל את מיטב החינוך בפינה אחת של הבית, ובפינת המחשב היה צריך להרוג, לדרוס, לדקור ולהשחית – סופו שיצא אלים".
"לאלימות שאנו נתקלים בה בכל מקום יש כתובת, ואנו לא נרפה עד שידע כל הורה כי הוא מפקיד את חינוך בניו בידי משחקים עם אלימות בלתי נתפסת שתלך איתו הלאה בהמשך חייו הבוגרים".
המשך פעילות המחאה מתוכנן לחג הסוכות. אנשי רוח, ספורטאים ופוליטיקאים הוזמנו לחתום על העצומה, שתוצב מיום רביעי בקניון ערים בכפר סבא.
בשלב זה, אישרו את בואם שחקני הכדורגל איציק זוהר ואבי נימני. כמו כן, הוזמנו א.ב. יהושע, עמוס עוז, רם אורן, שרת החינוך, לימור לבנת והשר לבטחון פנים, גדעון עזרא.
במקביל לקריאה לחתום על העצומה, יציבו המארגנות משמרת מחאה מול חנויות מחשבים בקניון הכפר סבאי, יחלקו לעוברים ושבים כלי נשק כמו אקדחי צעצוע וסכיני צעצוע וידרבנו הורים לקחת חלק במאבק.
בעבר פורסם כי המחבל היהודי, עדן נתן זאדה, שרצח ארבעה אנשים באוטובוס בשפרעם, צולם בספר המחזור שלו כשהוא "טובח באנשים ב-GTA", והיה מי שקשר בין חיבתו לסדרת המשחקים האלימה לרצח שביצע.
ועדות בין הכיסאות
בתחילת 2003 הקים שר המסחר והתעשיה דאז, דני נווה, ועדה שתבדוק את סוגיית סימון המשחקים האלימים והפורנוגרפיים, על מנת למנוע מצעירים את הגישה לתכנים "שאינם ראויים לבני נוער".
לפני כחצי שנה פורסם כי ד"ר יצחק קדמן, מנכ"ל המועצה הלאומית לשלום הילד, פנה לשר התעשיה, המסחר והתקשורת דאז, אהוד אולמרט, בבקשה כי יורה על המשך עבודת הוועדה המיוחדת לבחינת סיווג משחקי המחשב האלימים, לאחר שזו הוקפאה.
ממשרד התמ"ת נמסר אז, כי הוועדה המליצה להתקין תקנות המחייבות סימון משחקי מחשב, המבוססות על דרך הסימון הכפולה, הנהוגה באירופה וכוללת מידע באשר לגילאים להם מותאם המשחק, וכן מידע באשר לתכנים בעייתיים המופיעים בתוכנה בגון אלימות פיזית, אלימות מילולית, תכנים מיניים, סמים ועוד.
התעשיה נלחמת
בארה"ב נוקטים המחוקקים יד קשה בהרבה, ובשבוע שעבר פורסם כי מושל קליפורניה, ארנולד שוורצנגר, חתם על חוק האוסר מכירת והשכרת משחקי מחשב אלימים לילדים ובני נוער.
קליפורניה אינה היחידה, חוקים בעלי אופי דומה אושרו גם במדינות נוספות בארה"ב, לרבות אילינוי ומישיגן, והסנטורית הילארי קלינטון מובילה מאבק דומה בחזית הפדרלית.
תעשיית המשחקים מצידה, מסרבת להיכנע, והגישה שורה של תביעות נגד לביטול החוקים, בטענה שאלו מפרים את חופש הביטוי - זכות חוקתית ראשונה במעלה. לדברי ג'ף בראון, דובר יצרנית המשחקים EA, כמה ערכאות משפטיות אישרו כי משחקי מחשב נהנים מאותה ההגנה החוקתית ממנה נהנים סרטים, ספרים ותוכניות טלוויזיה.