חיפה מציגה: מהגנים הבהאיים ועד לחי-בר כרמל
פסטיבל הסרטים הבינלאומי ה-21 יעמוד במרכז אירועי סוכות, לצד טיולים עירוניים, מוזיאונים לכל המשפחה, גן חיות ופארק הכרמל. מרכזי הבילוי, הפאבים והמסעדות בכוננות חג
הגנים הבהאיים | המושבה הגרמנית | דרך נוף חיפה | המנזר הכרמליטי | |||
הטכניון הישן | מוזיאון הרכבת | מרכז הכרמל | פארק הכרמל |
בימיו של אבא חושי, ראש העיר המיתולוגי של חיפה, סיפרו שפקחים עירוניים עוצרים את התנועה ברחוב שבו הוא מתגורר בין שתיים לארבע, כדי לא להפריע את מנוחת הצהריים שלו. ובשעה עשר בלילה, ליגלגו אז התל אביבים, סוגרים את כל העיר.
עשרות שנים חלפו מאז, וחיפה של היום היא עיר תוססת שמציעה למבקריה אירועי תרבות ושפע אטרקציות. דבר אחד לא השתנה: היופי, הטבע, הים והמפרץ הנפלא – וכולם ממש מעבר לפינה. חיפה היא גם עיר חובקת תרבויות, ובסיורים באתריה השונים ניתן להיווכח באפשרות לדו-קיום בין בני שלוש הדתות המרכיבות את הפסיפס האנושי שלה.
בסוכות מתעוררת העיר לחיים נוספים, כשבמרכזם פסטיבל הסרטים הבינלאומי ה-21, לצד סיורים מודרכים ברכב וברגל, מבחר מוזיאונים, אירועי חוצות ואתרי שעשועים לילדים, גן חיות ועוד. ברצועת החוף הארוכה של חיפה, על הטיילת שבה, יש שפע מקומות בילוי, בתי קפה על המים, פאבים ומסעדות.
כיפת הזהב של מקדש הבהאיים והגנים היפהפיים סביבו הם מהסמלים המסחריים של חיפה. משני צדי המקדש, שהוא המרכז העולמי של הבהאים, גולשות 19 טרסות של גנים, מזרקות וטיילות מפסגת הכרמל ועד למרגלותיו. לפני שמסתערים על המקום תזכרו שיש לתאם ביקורים מראש. הסיורים המודרכים (ללא תשלום) נערכים בשלושה אזורים פתוחים לקהל: אזור המקדש והגנים הקרובים אליו (שד' הציונות), המדרגה העליונה והתצפית (רח' יפה נוף) ורחבת הכניסה למדרגה התחתונה (כיכר הגפן).
- הגנים הבהאיים, תיאום סיורים – טל' 8313131 - 04.
ה"מושבה הגרמנית" בחיפה, למרגלות הגנים הבהאיים, הוקמה בשנת 1869 על-ידי הגרמנים הטמפלרים וזכתה לשיפוץ ושימור בשנים האחרונות באזור הרחובות המגינים, יפו ובן-גוריון. בפינת בן-גוריון והמגינים ניצב בזמנו קפה "פרוס", שהוקם ב-1935. בבית מספר 15 בשדרות בן-גוריון התגורר רופא המושבה, ד"ר שמידט. ביתה של משפחת שומאכר (מס' 12) נשמר כמעט במצבו המקורי, כולל קשתות הכניסה ובור המים. אבי המשפחה, יעקב, עסק בסיתות באבן, בחריתת כתובות ובבנייתם של עשרות בתי מגורים במושבה בחיפה וגם בנצרת. בהמשך מגיעים ל"בית העם", שהיה המבנה הראשון שבנו הטמפלרים. אחריו מבחינים בבית-החולים ובמה שהיה פעם מלון" כרמל". כיום האזור שוקק חיים ורוחש מסעדות, פאבים ומקומות בילוי אחרים.
אחד המסלולים החדשים יחסית המומלץ על-ידי עמותת תיירות חיפה נקרא "דרך נוף חיפה". תוך דילוג מנקודת תצפית אחת לשנייה, נחשף המטייל לאטרקציות ייחודיות ולמבנה האורבני המיוחד של העיר. המסלול עובר בין 21 מצפורים המתפרסים על פני כ-60 ק"מ על רכס הכרמל ובנקודות שונות בעיר ושווה לעשות אותו ביום וגם בלילה. הטיול מציע מגוון רחב של אפשרויות בילוי ותצפית וכן מרכזי מסחר ומוקדי תרבות ובידור. הוא מתחיל מאנדרטת הקיסר ברחוב יפה נוף, שממנה פונים לרחוב דפנה, ומשם דרך שדרות הנשיא למוזיאון הפרה-היסטורי ברחוב התשבי. בהמשך מגיעים למכון הביולוגי, לגן החיות ולגן האם, שממנו ממשיכים למרכז הכרמל, לבית רוטשילד ולגן מניה שוחט. חוצים את שדרות מוריה וחוזרים למרכז הכרמל, דרך מרכז פנורמה ומוזיאון מאנה כץ. הסיום באנדרטת הקיסר.
- פרטים מלאים על מסלול "דרך נוף חיפה" – עמותת תיירות חיפה,
טל' 90 - 50 - 30 - 800 - 1.
והנה מסלול משולב נוסף, "סטלה מאריס וראש הכרמל", המגיע לכמה מהאתרים הפופולריים בהר הירוק כל עונות השנה, עם אפשרות לירידה ברגל למערת אליהו, או ברכבל לבת-גלים ולטיילת. הסיור בראש הכרמל כולל תצפיות נוף, ביקור במנזר הכרמליטי ובקפלת "הלב הקדוש".
המנזר הכרמליטי והכנסייה, שבדרך סטלה מאריס, מושכים אליהם מבקרים רבים. הכנסייה המפוארת מעוטרת בציורי תקרה יפים: אליהו הנביא העולה השמיימה, דוד הפורט על הנבל, הנביאים ישעיהו, יחזקאל ודניאל, "המשפחה הקדושה" וקדושי המסדר הכרמליטי. למרגלות הבמה מוליכות מדרגות אל מערה חצובה, שבה בנוי מזבח אבן. לפי המסורת הנוצרית כאן התגורר אליהו הנביא, ואילו לפי המסורת היהודית (מימי הביניים) במקום הזה נמצא קברו של אלישע, תלמידו של אליהו. מהקפלה ניתן לרדת בשביל מוסדר (שאורכו כקילומטר) לכיוון מערת אליהו, המקודשת לשלוש הדתות.
- המנזר הכרמליטי, דרך סטלה מאריס. פתוח כל השבוע 13:30:08-30, 18:00:15-00. כניסה ללא תשלום. טל' 8337758 - 04.
- מערת אליהו, פתוח ראשון-חמישי 17:00:08-00, שישי 12:30:08-45. טל' 8527430 - 04.
סביב מבנה הטכניון הישן בהדר הכרמל נמתחים רחובות קטנים רבים שיפה לטייל בהם ולהתרשם מסגנונות הבנייה השונים. באזור בולטות נקודות ציון שונות, כמו היכל העיריה, גן הזיכרון, מוזיאון חיפה והמרכז היהודי-ערבי "בית הגפן".
הטכניון ו"חצר הטכניון" שווים ביקור נפרד. בניית המוסד החלה ב-1912, אך הופסקה כעבור שנה עקב חילוקי דעות על שפת ההוראה. לאחר מכן הופסקה שוב עם פרוץ מלחמת העולם הראשונה. העבודות חודשו בתום המלחמה והטכניון פתח את שעריו ב-1925. בחזית הבניין הישן משתרע "גן הטיולים", הוא "חצר הטכניון". בעבר היה זה הלב של הדר הכרמל ושל חיפה העברית. ברחבת הגן נערכו אירועים ציבוריים, פה התקיימו חגיגות הביכורים שאליהן נהרו המתיישבים מכל צפון הארץ ומכאן יצאו כוחות ההגנה לשחרור חיפה בערב פסח 1948.
היום שוכן במבנה ההיסטורי המוזיאון הלאומי למדע, תכנון וטכנולוגיה. המוזיאון החדשני הוא מקום בילוי מרתק לכל בני המשפחה.
- המוזיאון הלאומי למדע,
פתוח ראשון עד חמישי 18:00:09-00 (שלישי עד 19:30), שישי 15:00:10-00, בשבתות ובחגים 17:00:10-00. הכניסה בתשלום. טל' 8628111 - 04.
עוד מוזיאון שקורץ לכל המשפחה הוא מוזיאון הרכבת, השוכן במבנים היסטוריים ששימשו את תחנת הרכבת החיג'אזית.
במבנה אבן קטן, הצמוד לרחוב חטיבת גולני, יש תצוגה מרתקת על תולדות הרכבות בארץ ישראל מ-1892 ועד היום. בין השאר מוצגים אבזרים ופריטים שונים ששימשו את נהגי הקטרים, את הקונדוקטורים ושאר עובדי הרכבת: פנסי איתות, פעמוני מסילה, מכונה להדפסת כרטיסים ומדי העובדים. הילדים ישמחו לראות כאן דגמים מוקטנים של קטרים וקרונות ורכבת חשמלית. מבוגרים חובבי נוסטלגיה יצפו בסרט המתאר את מסעו האחרון של קטר הקיטור הישן המפורסם שמספרו 70414.
במתחם התחנה יש תצוגה של קטרים ישנים וקרונות מאותם ימים.
- מוזיאון הרכבת
בתחנת חיפה מזרח, פתוח ראשון, שלישי וחמישי 12:30:08-00. הכניסה בתשלום. טל' 8564293 - 04, 8564180 - 04.
טיילת לואי: משתרעת לאורך מצפור פנורמה ממלון "נוף" ועד אחרי "דן כרמל". מקום נהדר לטיול של התרגעות על רקע הנוף הנפלא של מפרץ חיפה והרי הגליל. בימים של ראות טובה אפשר לראות עד ראש הנקרה ופסגת החרמון.
בית קלר: ברחוב קלר 2. מבנה יפה שנבנה ב-1887 על-ידי פרידריך קלר, קצב במקצועו שהתמנה להיות סגן הקונסול הגרמני בחיפה ובעכו, והיה היוזם העיקרי להתיישבות הגרמנים בכרמל. מבין הבתים שבנה כאן בסוף המאה ה-19 נותר רק אחד. "בית קלר" ניצל משיני הבולדוזרים הודות לפעילותה הנמרצת של המועצה לשימור אתרים.
שדרות הצבי: המבנים הישנים ממערב לרחוב קלר, בין שדרות הצבי לשדרות הברושים, נבנו בתחילת המאה ה-20 על-ידי משפחת היימן ושימשו כבית הארחה. כדאי להיכנס ולהתבונן בחצר ובמבני המשק ההיסטוריים, שבהם ניכר עדיין טיב הבנייה הגרמנית.
בית הכט (לשעבר בית רוטשילד): מבנה האבן הישן בשדרות הנשיא 142 הוקם כבית מלון בשנת 1892. המלון הראשון היה שייך למשפחת פרוס, ממייסדי המושבה הגרמנית בחיפה. ב-1904 נמכר "מלון פרוס" לכומר שניידר, שמכר אותו למיסיונרית האנגליה פרנסיס ניוטון – מהדמויות הציוריות והמעניינות שחיו בחיפה בראשית המאה הקודמת. לאחר כיבוש הארץ בידי האנגלים התמסרה ניוטון לפעילות פרו-ערבית ואנטי ציונית, וב-1938, כשפעילותה נגד היהודים ונגד מדיניות ממשלת המנדט היתה קיצונית מדי לטעמו של הנציב העליון הבריטי, היא סולקה מהארץ בצו מיוחד.
בשנת 2002 בוצעו עבודות שימור ושיקום של המבנה ההיסטורי, במימון תרומה נכבדה מעזבונו של ד"ר ראובן הכט, מייסד ממגורות "דגון" בחיפה.
מרכז הכרמל: מפגש הרחובות דרך הים, מוריה ושדרות הנשיא מכונה בפי תושבי חיפה מרכז" הכרמל". המבנים שמסביב נבנו בשנים 1940-1943, על-פי תכנונו של אדולף רדינג, שעלה מגרמניה ב-1936 וכיהן כאדריכל הראשי של עיריית חיפה המנדטורית. ברחוב מגידו מסתתר מאחורי חומת אבן מנזר "סנט מקסימוס". המבנה המרשים נבנה ב-1903, כאכסניה לצליינים נוצרים, ושייך כיום לכנסייה היוונית האורתודוכסית.
- למידע נוסף על אתרים במרכז הכרמל ועל מסלולים נוספים בעיר מומלץ הספר "לטייל בחיפה בין כרמל לים", מאת יעקב שורר (הוצאת משרד הביטחון).
פארק הכרמל, מהגדולים בישראל, מציע מגוון של אתרי בילוי ופעילות לכל המשפחה. אפשר לצאת לסיורים בנחלי הכרמל, המסומנים בשילוט החברה להגנת הטבע, ולעצור למנוחה באתרי פיקניק ונופש פעיל. אטרקציה מיוחדת היא" חי-בר כרמל". בנוסף ליחמורים המפורסמים, משוטטים במקום בעלי-חיים חביבים רבים, בהם עזי בר ואיילי בר. בחי-בר גם כלוב אקלום של נשרים לקראת שחרורם לטבע לצד תחנת האכלה לנשרים חופשיים, עם סיכוי טוב לראות אותם מגיעים לארוחת צהריים.
- חי-בר כרמל,
פתוח בימי החג 16:00:08-00 (בערב החג סגירה מוקדמת). הדרכות יוצאות כל שעה בין 10:00 15:ל-00. כניסה לרכב פרטי: 30 שקל. טל' 8228983 - 04.