שתף קטע נבחר
 

"הפיגוע הקטן הזה לא יסכן את התהליך"

שגריר מצרים בישראל בראיון בלעדי ל-ynet, בעקבות הפיגוע בצומת גוש עציון: משוכנע שהפיגוע מינורי ולא יסכן את התהליך, למרות ש"הוא לא האחרון"; הודף את הביקורת בישראל על כך שמצרים הפקירה את הגבול עם עזה בימים הראשונים לאחר הנסיגה ("תמיד יש ביקורת בישראל ותמיד יש חוסר שביעות רצון") ומכנה את ההתנתקות "חצי צעד בכיוון הנכון". והוא גם משיב לשאלות מיליון הדולר לגבי ביקור מובארק בישראל: תיצרו מומנטום חיובי מול הפלסטינים, וזה יקרה

שגריר מצרים בישראל, עאסם איברהים, בן 60, אינו מרבה לדבר ישירות לציבור הישראלי. כבר שישה חודשים שהוא כאן, יושב בווילה בהרצליה, ומספר הראיונות שהעניק לתקשורת הישראלית מועט עד אפסי. את הראיון ל-ynet הוא העניק שעות ספורות לאחר הפיגוע בגוש עציון, שבו נהרגו שלושה ישראלים. פיגוע שהשיב את הטרור בזעקת-אמבולנסים לחיינו, והעמיד בסימן שאלה גדול את הרגיעה ואת יכולתה של הרשות הפלסטינית של אבו מאזן לייצר ביטחון לישראל.

 

אבל איברהים משדר אופטימיות, וטוען כי "עם כל הכבוד, פיגוע קטן" כמו הירי בעציון לא יסכן את התהליך ואת הרגיעה. הוא הודף את המתקפה הפוליטית שהושמעה בישראל על כך שמצרים הפקירה למספר ימים את ציר פילדלפי ואומר כי "טבעי שאנשים שלא נפגשו עם משפחותיהם עשרות שנים יתפרצו בצורה שבה זה קרה. היהודים שסבלו בעבר יכולים להבין את הצרכים של האנשים האלה שהיו תחת כיבוש". ראיון נדיר עם שגרירה של המדינה שמנסה לייצר יציבות בין ישראל לפלסטינים, בעקבות פינוי רצועת עזה.

 

אדוני השגריר, היינו עדים ביממה האחרונה לפיגועי ירי עם הרוגים ישראלים, ומנגד להריגת מבוקש פלסטיני בג'נין. האם הרגיעה שמצרים עמלה רבות על השגתה קורסת - או שניתן עדיין להצילה?

 

"אין מה לדבר על הצלת הרגיעה, כי היא לא קורסת. קרו מספר מקרים שליליים משני הצדדים. לא נכון, לא ראוי ולא טוב ששני הצדדים ישתמשו שוב באלימות, באש, בנשק קטלני עם הרוגים, פצועים ודם. זה יוצר רושם בדעת הקהל הבין-לאומית, הערבית והישראלית כאילו תהליך השלום נמצא במצוקה, או אפילו קורס. הפיגוע שהיה - עם כל הכבוד לכל אדם שנפגע, ובוודאי לכל אדם שדמו נשפך ואיבד חיים - הוא עדיין פיגוע קטן. אני לא סבור שזה הפיגוע האחרון, זו היתה טעות גדולה אך לא כזו שתסכן את התהליך. צריך ששני הצדדים יתנו הזדמנות להיגיון ולמו"מ. הפלסטינים צריכים להבין שעוד פיגוע לא ישנה את המזרח התיכון, וישראל צריכה להבין שיירוט מבוקש כזה או אחר לא יפתור את הסכסוך".

 

האם בעקבות האירועים תצטרך מצרים להאיץ את מאמצי התיווך מול הפלגים הפלסטינים, ובראשם החמאס והג'יהאד, על הארכת הפסקת האש?

 

"אין מה להאיץ כי אנו בקשר יומי - ואני מדגיש, יומי - עם הרשות הפלסטינית ועם כל הארגונים, עם כל מגזרי הציבור הפלסטיני בעולם. לא נאבד את תקוותנו ולא נידרדר לייאוש כמו שלא הידרדרנו בעבר. דרושה הבנה פלסטינית של הדרך הראויה מבחינתם כיצד לפעול להשגת זכויותיהם, ואנו במקביל מדברים עם שכנינו הישראלים ומבהירים להם שפעולות אלימות שלהם יוצרות פרובוקציה, מחממות את העניינים ומזמינות גורמים מיואשים לנקוט בפעולות כאלו - ואז חוזר המעגל שאינו מתאים לאף אחד מהצדדים".

 

האם מצרים שינתה את היערכותה בגבול ברפיח, לאחר הביקורת הקשה בישראל על כך שבימים הראשונים הגבול היה פרוץ?

 

"תמיד יש ביקורת בישראל ותמיד יש חוסר שביעות רצון. העם בישראל ביקורתי באופן מתמיד, הוא מבקר את עצמו, את ממשלתו ואת התקשורת שלו. העם הישראלי חושב, דינאמי, מחפש טעויות ופרצות ומוחו עובד - ולכן הוא לא מפסיק לבקר ולחשוש וזה לא מפריע לי. צריך לזכור שמדובר על תקופה שהיא פחות מחודש ועל כך ש-700 חיילים שומרים על גבול באורך 14 קילומטר. מה שהתרחש היה שהנסיגה קרתה באופן פתאומי ונוצר חלל. טבעי שכל חלל מתמלא תחילה באנרכיה. טבעי שאנשים שלא נפגשו עם משפחותיהם עשרות שנים יתפרצו בצורה שבה זה קרה. והיהודים שסבלו בעבר יכולים להבין את הצרכים של האנשים האלה, ש-30 שנה היו תחת כיבוש.

 

"כעת העניין חזר לפרופורציה והמגעים נמשכים כדי שלפלסטינים בעזה יהיו התנאים הנכונים: יהיו להם שדה תעופה, נמל וקשר עם מצרים, עם הגדה ועם ישראל, ושזו תהיה הקדמה ליחסים טובים בין שתי ישויות בשכנות טובה. מה שקרה בעזה, על כל חשיבותו - ואני מודע לסבל שעברה החברה הישראלית ולהתחבטות הפוליטית והנפשית שממנה סבל הציבור בישראל כדי להעביר את הנסיגה הזו - אבל זה עדיין חצי צעד, גם אם בכיוון הנכון. כל נסיגה היא חיובית וכל כיבוש הוא שלילי ואם ישראל רוצה ביטחון ותקווה למדינה פלסטינית שוחרת שלום, צריך את חצי הצעד השני כדי לדעת אם הצעד בכללותו היה נכון.

 

"התנאים שבהם התרחשה הנסיגה, לא היה בהם תיאום מספיק, בעיקר מול הצד הפלסטיני. נשארו עניינים פתוחים כמו המעברים, שדה התעופה, הנמל, חופש התנועה... כל העניינים האלה נותרו פתוחים ומעלים סימן שאלה לגיטימי: האם המצב בעזה השתנה? האם עזה תהפוך לחומר גלם למפעל מדיני פלסטיני שיכלול את הגדה ויתפתח למדינה פלסטינית שוחרת שלום, או שהיא תהיה לכלא גדול - גם אם בכלא הזה יוכלו האסירים לסייר בחצר ולא להישאר רק בתא שלהם".

 

גורמים בישראל, ובהם יו"ר ועדת חוץ וביטחון יובל שטייניץ, ביקרו קשות את פעילותכם בגבול ואמרו כי היא אינה מספקת.

 

"אינני רוצה להתייחס לשמות ולגופם של אנשים".

 

האם התיאום הביטחוני ובכלל התיאום עם ישראל מתנהל לשביעות רצונכם?

 

"התיאום חיובי וטוב. הוא מתנהל מול ראש הממשלה, שר הביטחון ומשרד הביטחון ומול כל השרים. אנו גם בקשר עם מנהיגי המפלגות השונות בישראל. שני הצדדים מבינים כל אחד את צרכיו של הצד השני ועל הבסיס הזה נפתרות הבעיות, אבל זה לא אומר שאין מחלוקות. המדינות והמערכות הביטחוניות והאחרות מתמודדות באופן מכובד עם המחלוקות, הן ברמת המגעים והן ברמת הביקורים הפומביים והחשאים - ולרוב מגיעים לפתרונות".

 

אדוני השגריר, ראש אמ"ן דיווח לאחרונה על נוכחות משמעותית של אל-קאעידה בסיני. הוא דיבר על כך שהארגון הקים בסיס טרור של ממש בסיני.

 

"זכותו של ראש אמ"ן לומר את מה שהוא רוצה ולומר את עמדתו. אני לא נכנס לנעלי כוחות הביטחון המצרים ולעבודתם מול החוליות, שייתכן ונמצאות בסיני וגרמו לפיגועים שאנו מכירים בטאבה ובשארם א-שייח. יש בעיה, וכוחות הביטחון מתמודדים איתה - אבל אינני בקי בפרטים ואינני יודע אם אל-קאעידה נמצאים או לא. את הפרטים האלה אני משאיר לאנשי הביטחון שלנו אבל עד עכשיו לא שמעתי שיש לאל-קאעידה סניף בסיני".

 

האם אתה קורא לישראלים לשוב ולנפוש בסיני? האם יוכלו לעשות זאת באופן בטוח?

 

"לבקר זה עניין אישי, שנתון בידי האזרח עצמו. ישראל היא דמוקרטיה והיא לא מונעת מאזרחיה לנסוע. אני עצמי, בחופשות שלי, נופש בסיני ובאסואן. יש בעיות מדי פעם, אבל תן לי מדינה אחת בעולם שלא נפלה קורבן לגל הטרור. השאלה היא כיצד צריך להתמודד עם הבעיה ומה עושה כל מדינה בעניין. מצרים פועלת לטפל בבעיה. אני לא אומר לישראלים אל תבקרו, ולמי שיבקר בקהיר, בסיני, באסואן מאחל לו חופשה נעימה. צריך להזכיר שההתרעות האחרונות התבררו כלא נכונות".

 

כיצד היית מגדיר היום את יחסי מצרים ישראל?

 

"יחסים טובים. בחודשים האחרונים מאז החלה האינתיפאדה להירגע והיו את הבנות שארם, החזרנו את דרג היחסים לרמה של שגריר. ישנם הסכמים כלכליים, הסכם הגז והסכמים נוספים, ונוצר מצב שסופר כמו אלי עמיר יכול לבקר במצרים ולהרצות בפני מאות אנשים... זה אומר שיש שיפור, אבל עדיין היחסים לא פתוחים לחלוטין כפי שהיו רוצים לראות שוחרי השלום. אבל היחסים מתקדמים בצורה בטוחה".

 

כיצד רואה מצרים את המפגשים ההולכים וגוברים בין ישראל למדינות ערב והמדינות המוסלמיות?

 

"כשהתבקשנו על ידי ישראל לתווך בינה למדינות הערביות אמרנו שזה לא התחום שלנו. הצענו לישראל כי אם ברצונה להתקרב לעולם הערבי והמוסלמי, האמצעי הטוב ביותר לעשות זאת הוא באמצעות ההתנהגות וההתקדמות מול הפלסטינים. זה המפתח לשיפור היחסים עם העולם הערבי. ישראל צריכה להבין מההתפתחויות במדינות כמו פקיסטן ואינדונזיה, שככל שיתקדם העניין הפלסטיני ייפתחו בפניה שערי העולם באופן מהיר וחיובי. מזמנים שבהם מדינות לא היו מוכנות לדבר עם ישראל עברנו לשלב שבו אומרות מדינות רבות שהן מוכנות לדיאלוג עם ישראל ויתנו לה מקדמה על חשבון שינוי עמדותיה מול הפלסטינים והתקדמות תהליך השלום".

 

ולסיום, שאלת מיליון הלירות (המצריות) - מתי יבקר הנשיא מובארק בישראל?

 

"בגלל שאין לי מיליון לירות מצריות, אז אין לי תשובה. בוא נבהיר את העניין: ברמת העיקרון אין מניעה שהראיס יבקר בישראל. העניין הוא מבחינת העיתוי,

והעיתוי זה כבר התנאים המתאימים לשני הצדדים ולמסר שמאחורי הביקור. צריך לראות לפני הביקור כמה מחויבות יש לרגיעה, ושפיגועים כמו שקרו לא יתרחשו שוב. צריך לחכות לבחירות ברשות ולראות שלפני הביקור הפסגה בין שרון לאבו מאזן תביא לתוצאות אמיתיות. כשאני אומר תוצאות אמיתיות אני מתכוון לשחרור אסירים ובכמות משמעותית ולא סמלית. זה אומר גם נסיגה מהערים והתקדמות בעזה ממצבה הנוכחי לחיים יותר נורמלים.

 

"הראיס רגיש לדעת הקהל ואני אומר שוב, אין למצרים בעיה ישירה עם ישראל. יש את הבעיה הפלסטינית שהיא מרכזית בדעת הקהל המצרית, וככל שהיחסים בין ישראל והפלסטינים יתרחקו מהאלימות וככל שתהיה אווירה של שותפות והתקדמות בתהליך המדיני, העם המצרי יראה זאת ויירגע, אז היחסים יהיו טובים יותר. כשכל זה יקרה, הראיס יהיה הראשון להרגיש שנוצר מומנטום שמאפשר ביקור בישראל ומאפשר שהביקור יהיה מוצלח ויתרום להצלחת התהליך".


פורסם לראשונה 17/10/2005 15:26

 

צילום וידאו: ירון ברנר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
השגריר. "העם בישראל ביקורתי"
צילום: ירון ברנר
צילום: איי פי
"ברמת העיקרון, אין מניעה שיבקר"
צילום: איי פי
צילום: איי פי
"עם כל הכבוד, זה פיגוע קטן"
צילום: איי פי
הגבול ברפיח: "כל חלל מתמלא באנרכיה"
צילום: איי פי
מומלצים