סדאם במשפטו: "אני נשיאה של עיראק"
שליט עיראק לשעבר, סדאם חוסיין, הובא לבית המשפט בבגדד כשהוא מלווה בשני שומרי ראש. כבר בתחילת משפטו הוא סירב לבקשת השופט הכורדי להזדהות ותקף את השופט: "מי אתה, מה אתם רוצים?". לאחר שהוקראו האישומים הוא הבהיר: "לא אשם". לבקשת ההגנה, נדחה המשפט עד ל-28 בנובמבר
"אני שומר על זכויותיי החוקיות כנשיאה של עיראק. אני לא מכיר בגוף שמינה את השופטים ואני לא מכיר במהלך הזה. עם כל הכבוד, אני לא מגיב לכאילו בית משפט הזה". כך אמר הבוקר (יום ד') שליט עיראק לשעבר, סדאם חוסיין, בפתח משפטו. לאחר מכן הוא השיב "לא אשם" על האישומים שהוקראו בפניו. השופטים הסכימו לבקשת נציגי ההגנה לדחות את המשפט, על-מנת שיוכלו לעיין בחומר התביעה, והדיון יתחדש ב-28 בנובמבר. לאחר מכן אף אמרו השופטים כי דחו את המשפט מכיוון שעדים רבים חששו להופיע.
סדאם הובא לבית המשפט שנמצא במשרדי מפלגת הבעת' לשעבר, ב"אזור הירוק" של בגדד ליד ארמון הנשיאות, בדיוק היכן שהתגורר עד למלחמה. הוא הוכנס לאולם בית המשפט, מלווה בידי שני אנשי ביטחון שאחזו במרפקיו. הוא ישב בשורה הראשונה בכלוב המיוחד שהוכן לנאשמים, אחז בספר קוראן שהביא עמו וחייך לעיתונאים הרבים שהגיעו למקום.
מלבד סדאם, עומדים למשפט עוד שבעה מבכירי משטרו: אחיו למחצה, ברזאן על-תכריתי, שכיהן כראש ארגון המוחבראת (מודיעין), טהא יאסין רמדאן - "המוציא לפועל" של סדאם, עוואד חאמד אל-בנדר ועוד חמישה בכירים במפלגת הבעת'.
לאחר שסדאם ושאר הנאשמים הושבו במקומותיהם, פתח את המשפט אב בית הדין, השופט הכורדי ריזקר מוחמד אמין: "זהו המושב הראשון בתיק מס' 1, התיק של דוג'ייל". לאחר מכן הוא ביקש מסדאם למסור את שמו או מספר הזהות שלו, אך סדאם סירב ותקף: "מי אתה? מה בית המשפט הזה רוצה ממני? אני שומע בקולך שאתה עיראקי. אתה יודע היטב מי אני".
השופט חזר על דבריו, אך סדאם סירב להזדהות ובחר להצהיר: "אני נשיא עיראק, אני לא מכיר בבית המשפט". בתגובה הורה לו השופט להתיישב במקומו והבהיר: "אנחנו מבקשים את שמך ואת זהותך, לא יותר מזה. בהמשך יהיה לך זמן לנאום, עכשיו זה לא הזמן לזה".
המשפט מועבר ברשתות הטלוויזיה הערביות, בעיכוב של כ-20 דקות. ברחבי עיראק התקבצו אלפים מול מקלטי הטלוויזיה, מחכים בקוצר רוח לראות מה יעלה בגורלו של הרודן לשעבר. "אני שמח מאוד. חיכינו ליום הזה במשך שנים רבות", אמר סגן ראש הממשלה העיראקי, אחמד שלאבי, מי שנחשב לאחד מגדולי מתנגדיו של סדאם, ששב לאחרונה לעיראק לאחר שנים רבות בגלות.
התביעה תנסה להוכיח שסדאם, כיום בן 68, גרם למותם של מאות אלפי בני אדם, ולצורך כך תציג ראיות מ-300 קברי אחים. ארגוני זכויות אדם עיראקים ובינלאומיים מעריכים שלפחות 300 אלף עיראקים, רובם שיעים וכורדים, נהרגו תחת משטרו המדכא של הרודן העיראקי.
האישום הראשון: הטבח בדוּג'ייל
הנושא הראשון שהציגו התובעים יהיה הוצאתם להורג של 140 גברים ונערים שיעים בעיירה דוג'ייל שמצפון לבגדד. הם נעצרו בעקבות ניסיון התנקשות כושל בסדאם ב-1982. גורמים עיראקים רשמיים מסרו שהחליטו לפתוח דווקא במקרה הזה, משום שהוא מתועד בצורה טובה ויהיה קל להוכיח את מעורבותו של סדאם ברצח הזה.
אישומים נוספים נגד סדאם כוללים טבח בכורדים שבוצע בשנים 1987-88, דיכוי ניסיון להתקוממות שיעית ב-1991, רצח מנהיגי דת שיעים והפלישה לכוויית בשנת 1990. לדברי שר החוץ העיראקי, חושייאר זבארי, "לא חסרות עדויות נגדו. אני בעצמי יכול להעיד, כי הוא רצח שלושה מאחי".
אם יורשע, יורשה סדאם להגיש ערעור בפני צוות של תשעה שופטים. אם יבחר שלא לערער, או במקרה שערעורו יידחה, יבוצע העונש תוך לא יותר מ-30 יום, ללא שום קשר להליכים משפטיים אחרים המתנהלים נגדו. משמעות הדבר היא שאם ייגזר עליו גזר דין מוות באחד האישומים הראשונים, הוא יוצא להורג בטרם יסתיימו הדיונים בדבר האישומים הנוספים.
מפלגת הבעת' בעיראק, בראשה עמד סדאם, קראה לחמושים העיראקים להגביר את הפעילות נגד מטרות אמריקניות וכוחות ביטחון עיראקים, לקראת פתיחת המשפט. באתר אינטרנט של התנועה, שהוצאה מחוץ לחוק, נכתב: "קבלו את פני המנהיג בכדורים ומרגמות של מוות נגד מטרות לגיטימיות, והכו בכוחות הכובשים".