שתף קטע נבחר

 

המוציאים לאור הגדולים תובעים את גוגל

איגוד המוציאים לאור בארה"ב, הכולל את מגרו-היל, פירסון, קבוצת פינגווין, סימון ושוסטר ואחרות, טוען כי מפעל המרת ספרי הדפוס למדיה דיגיטלית של ענקית האינטרנט גורם לחבריו נזק מתמשך, מהותי וחסר תקנה

מספר שבועות לאחר שאיגוד סופרים תבע את גוגל בשל הפרת זכויות יוצרים, גם איגוד המוציאים לאור בארה"ב הגיש תביעה נגד ענקית האינטרנט בשל מפעל המרת הספרים המודפסים לפורמט דיגיטלי והוספתם לאינדקס של מנוע החיפוש. יוזמה זו היא חלק מתוכנית Google Print, אשר במסגרתה מוציאים לאור תורמים לגוגל ספרים המוגנים בזכויות יוצרים על מנת שייסרקו ויהיו נגישים לכל מחפש.

 

במסגרת פרויקט הסריקה, מיליוני ספרים המוגנים בזכויות יוצרים משלוש ספריות אוניברסיטאות גדולות בארה"ב – הארוורד, סטנפורד ומישיגן – יהיו זמינים לחיפוש באינטרנט אם בעלי הזכויות לא יודיעו לגוגל על התנגדותם עד ה-1 בנובמבר. שתי ספריות אחרות, של אוניברסיטת אוקספורד והספריה הציבורית של ניו יורק, יתרמו לגוגל רק ספרים אשר פג תוקף זכויות היוצרים עליהם.

 

מוקדם יותר השבוע גוגל הכריזה כי Google Print זמינה כעת גם בצרפת, גרמניה, הולנד, אוסטריה, שוויץ, איטליה, בלגיה וספרד. גולשים במדינות אלה יכולים לחפש ספרים בשפותיהם, באמצעות אתרים מקומיים שהושקו לצורך העניין.

 

"נזק מתמשך, מהותי וחסר תקנה למו"לים"

 

גוגל טוענת כי מפעל הסריקה מספק הזדמנות מצוינת להגדיל את חשיפת הספרים, אשר חלקם נדירים ואינם מודפסים עוד. החברה היא זו שאיפשרה למוציאים לאור להגיש התנגדויות לסריקת ספרים מסוימים עד ה-1 בנובמבר, בעקבות התנגדותם לפרויקט.

 

עם זאת, בכתב התביעה שהוגש אתמול (ד') בבית המשפט המחוזי במנהטן, איגוד המוציאים לאור מבקש צו מניעה נגד הסריקה הבלתי חוקית, בטענה כי גוגל גורמת למו"לים נזק מתמשך, מהותי וחסר תקנה".

 

בתביעה מוזכרים חמישה מוציאים לאור: מגרו-היל, פירסון, קבוצת פינגווין, סימון ושוסטר, וג'ון וילי ובניו. נוסף על צו המניעה, הם מבקשים מבית המשפט להורות לגוגל לשלם להם רק על הוצאות המשפט.

 

גוגל: התביעה "קצרת רואי"

 

גוגל כינתה את התביעה "קצרת רואי" בהצהרה שפירסמה אתמול, ומסרה כי מפעל הסריקה הוא "מאמץ היסטורי שנועד להפוך מיליוני ספרים לנגישים יותר לאנשים, על מנת שיוכלו לאתרם ולרוכשם".

 

"יצירת אינדקס ידידותי של ספרים נחשבת שימוש הוגן תחת חוק זכויות היוצרים ותומכת במטרה של זכויות היוצרים: לעודד את המודעות לספרים ולפיכך גם את המכירות ולתרום בכך לבעלי הזכויות", מסר בהצהרה דיוויד דרומונד, היועץ המשפטי הראשי של גוגל.

 

פטרישיה שרדר, נשיאת ומנכ"לית איגוד המוציאים לאור בארה"ב, מסרה כי התביעה הוגשה לאחר חודשים של משא ומתן עם גוגל. "בזבזנו כל כך הרבה זמן על הנושא הזה עד כי נדמה שמחצית ממועצת המנהלים שלנו ביטלו חופשות 'והסתבכו' עם המשפחות שלהם", היא אמרה.

 

החשש: פגיעה בזכויות יוצרים

 

המוציאים לאור חוששים כי לאחר שגוגל תסרוק את הספרים, יקל מאוד על גורמים שונים להעתיקם בשלמותם, מבלי לשלם להם על כך. זאת, למרות שגוגל אינה מתכוונת לאפשר להוריד ספרים שלמים חינם והמחפשים יוכלו לאתר רק מקטעים מתוך ספרים.

 

גוגל מתנגדת לטענה של שרדר, לפיה היא זקוקה לאישור מראש של המוציאים לאור עבור כל ספר שברצונה לסרוק. הוויכוח שהתעורר משקף דיון רחב יותר בשאלת זכויות היוצרים והאינטרנט.

 

למשל, סופר המדע הבדיוני קורי דוקטורו איפשר להוריד חינם את ספרו האחרון Someone Comes to Town, Someone Leaves Town. הוא מאמין כי מימוש הפוטנציאל השיווקי של האינטרנט עולה על כל נזק שעלול להיגרם לו כתוצאה מאובדן הכנסות.

 

למה שנאפשר לגוגל להחליט בשבילנו?

 

גם איגוד המוציאים לאור מכיר בכך שהפרויקט עשוי להועיל לענף הספרים, בתנאי שהזכויות יישמרו. שרדר מכירה בפוטנציאל, אך מזכירה שני נימוקים להתנגדותה לפרויקט של גוגל: ראשית, אם לגוגל מותר לסרוק ספרים, כיצד ייאסר הדבר על כל גורם אחר? שנית, בעלי הזכויות שיבקשו להגן על זכויותיהם באינטרנט יגלו שזו משימה בלתי אפשרית. "חוק זכויות היוצרים נועד כדי לאפשר לבעלי הזכויות להחליט מה טוב להם. למה שנאפשר לגוגל להחליט?", היא תוהה.

 

איגוד הסופרים, המייצג 8,000 יוצרים, הגיש תביעה ייצוגית נגד גוגל בחודש שעבר, בטענה של הפרת זכויות יוצרים. מלבד צו מניעה, האיגוד מבקש פיצויים על הנזקים שגרמה גוגל לחבריו.

 

אגב, יאהו השיקה פרויקט מתחרה של סריקת ספרים, אשר בניגוד לתוכנית של גוגל, עושה שימוש רק בספרים שפג תוקף זכויות היוצרים שלהם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
גוגל. התנגשות משפטית עם המו"לים
צילום: איי פי
מומלצים