דיווח: ישראל ביטלה עסקה עם ונצואלה בלחץ ארה"ב
ערוץ 1 דיווח שישראל נאלצה לבטל עסקה לשדרוג מטוסי F-16 של ונצואלה בלחץ אמריקני. בארה"ב רואים בנשיא ונצואלה, הוגו צ'אבז, גורם לאי-יציבות
שבועות ספורים לאחר שמנכ"ל משרד הביטחון לשעבר, עמוס ירון, נפרד ממשרדו בלחץ הפנטגון בעקבות עסקת המזל"טים עם סין, דיווח הערב (יום ה') ערוץ 1 שישראל ביטלה עסקה לשדרוג מטוסי F-16 של ונצואלה בלחץ אמריקני.
על-פי הדיווח, ישראל עמדה להתקין מערכות חדישות במטוסי ונצואלה, אך ביטלה את העסקה. בארה"ב רואים בנשיא ונצואלה, הוגו צ'אבז, גורם לאי-יציבות בדרום אמריקה. צ'אבז מקורב לשליט קובה, פידל קסטרו, אויבה המושבע של ארה"ב.
התקרית הזו ביחסי משרד הביטחון והפנטגון מצטרפת לשורת תקריות שאירעו בשנים האחרונות, בעיקר סביב עסקאות נשק עם סין. בעבר התגלע משבר חריף בין ישראל לוושינגטון בעקבות רצונה של ישראל למכור לסין מערכת אווירית מתוחכמת, במסגרת עסקת הפלקון. ארה"ב איימה לקצץ 250 מיליון דולר מהסיוע הצבאי, וישראל נאלצה לבטל את העסקה. לפני מספר חודשים דרש הפנטגון מישראל לפטר את מנכ"ל משרד הביטחון בעקבות השדרוג שביצעה ישראל למטוסים ללא טייס מדגם "הארפי" עבור צבא סין.
על-פי דיווחים זרים, חלקי המזל"ט התוקף, "הארפי", נמכרו לסין בשנות ה-90 והוחזרו לישראל לצורכי שדרוג בשנה שעברה. המזל"טים הללו מסוגלים להתביית על מתקני מכ"ם, או על סוללות נגד-מטוסים ולתקוף אותם.
בצל אותה פרשה, הודיע ירון בסוף אוגוסט שיפרוש באמצע ספטמבר. שלא במקרה, הסכימה ארה"ב ממש באותו החודש לסיים את המחלוקת הביטחונית עם ישראל. שר ההגנה האמריקני, דונלד ראמספלד, ושר הביטחון, שאול מופז, חתמו על כתב האמנה.
כתב האמנה יועד לפתור את בעיות שיתוף הפעולה הביטחוני ולהשיב את האמון בין הצדדים. בהודעה משותפת שפרסמו נמסר כי בעתיד יעשו פועלות נוספות על מנת להשיב באופן מלא את האמון ההדדי.