שתף קטע נבחר

 

מי צריך אופיס? יש תחליפים און ליין

פעם המחשב הביתי שלנו היה מרכז העולם: עליו כתבנו מסמכים, אליו הגיעו הודעות הדואר האלקטרוני ובעזרתו ערכנו צילומים דיגיטליים. האינטרנט, הודות להתפתחות הפס הרחב וטכנולוגיית הפיתוח שינתה את המצב. מי צריך אופיס כשהכל נמצא ברשת בחינם, ואפילו בלי להתקין כלום? סקירה

אם פעם המחשב האישי היה מרכז העולם הדיגיטלי שלנו, הרי שהיום הוא הולך ומאבד את חשיבותו לטובת מגוון פתרונות ניידים וגמישים יותר. הרשת משתלטת בהדרגה על שולחן העבודה שלנו ומשחררת אותנו מהתלות במחשב אחד.

 

מגוון שירותים מעניינים צצו בחודשים האחרונים, שכל תכליתם לשמש כתחליף או תוספת מלהיבה ליישומי אופיס המשרדיים - מעבד תמלילים, גיליונות אלקטרוניים, תוכנת מצגות וניהול זמן (דואר אלקטרוני, יומן, תזכורות, משימות וכדומה). פשוט גולשים לאתר אינטרנט, מפעילים את היישום המבוקש ומתחילים לעבוד. בשלב זה, שירותים אלה מצויים בחיתולים, אך בעתיד הלא רחוק, יש להניח, שכל התוכנות יהיו נגישות דרך הרשת, וחסל סדר התקנה של עשרות ולעתים מאות מגה בייטים.

 

המהפך הזה, שסוף סוף מראה לנו את כוחה האמיתי של הרשת ושל רוח השיתופיות העומדת בבסיסה, נקרא בגדול Web 2.0 ומבוסס רובו ככולו על ממשקים מתקדמים (פלאש, ג'אווה או AJAX - הסבר במסגרת).

 

כרגיל, המשתמשים הישראלים ודוברי העברית והערבית לא יוכלו ליהנות מכל השירותים ומכל התכונות שמוצעות במערכות המקוונות, אולם יש לא מעט פתרונות שיתאימו גם לנו, שולחי הדואר וקובעי הפגישות העבריים.

 

כל התחליפים מאפשרים שיתוף ועריכה משותפת מקוונת של מסמכים וניתנים חינם, לרבות אלה הכוללים הורדה של רכיב כלשהו למחשב האישי. חלקם מציעים חשבון בעל יכולות מתקדמות יותר בתשלום. הנה השירותים המובילים.

 

חבילות אופיס מלאות

 

  • ThinkFree Office - חבילת אופיס מקוונת, שמבוססת על חבילת יישומים משרדיים שולחניים, הזמינה ברשת באמצעות טכנולוגיית ג'אווה של סאן.

    המערכת מקצה לכם שטח אחסון של 30 מגהבייט ללא תשלום, ומאפשרת ליצור קבצי WORD, אקסל ומצגות PowerPoint תואמות לחבילת אופיס של מיקרוסופט.

    למרבה הצער, בעוד Calc, תוכנת הגליונות האלקטרוניים של החבילה, תומכת עברית בצורה מלאה, דווקא Show ו-Writer, תוכנת המצגות ומעבד התמלילים מתעקשות להציג כתב עברי מהופך, קרי, האותיות נכתבות, אך משמאל לימין, בכתב ראי.

    את המסמכים שתייצרו באתר תוכלו לייצא ל-PDF, להעלות לבלוג או לשלוח לאנשי קשר. נוסף על כך, בכל יישום - Calc, Show או Writer תוכלו לפתוח, לעבוד ולשמור מסמכים כאילו הייתם במחשב מקומי. הקצב אמנם לא אחיד, הטעינה הראשונית אורכת כמה דקות טובות, אבל בהמשך מדובר במהירות סבירה לגמרי, שמאפשרת לעבוד בלי לתלוש את השערות בזו אחר זו. הממשק נוח מאוד, דומה כמעט בכל לאופיס רגיל ומקל על ההתמודדות.
     
אאוטלוק

 

  • Goowy - שירות דואר רשת, שכולל גם יומן, אפשרות שיתוף תמונות ועוד. משרת (נכון לאוגוסט) 25,000 משתמשים רשומים, מציע נפח אחסון של 2 גיגהבייט. הממשק מבוסס פלאש אבל יש גם ממשק HTMLי לבעלי מחשבים ישנים או חיבור איטי. הטעינה מהירה מאוד. התמיכה בעברית קיימת בדואר האלקטרוני, אבל רק במשלוח, אי אפשר לקרוא הודעות שנשלחו בעברית. ביומן/לוח שנה, אנשי קשר והגדרות לא - מאחר והמערכת מבוססת פלאש, שאינו תומך עברית. השירות כולל גם מסך דמוי שולחן עבודה, הכולל Widgets (יישומונים), תמיכה בעדכוני חדשות ב-RSS, התרעה על קבלת הודעות חדשות ועוד. נוסף על כך, הוא כולל מגוון משחקי אונליין ועוד.

  • Zimbra פרויקט קוד פתוח בשלבי בטא, המציע תחליף לאאוטלוק, שניתן להורדה או לשימוש אקראי בן מספר שעות באופן מקוון. השירות תומך עברית בצורה מלאה, וכולל תכונות כמו דואר אלקטרוני, תמיכה בתגים, יצירת תיקיות, יומן ורשימת אנשי קשר. גם מערכת זו מבוססת על טכנולוגיית AJAX, ותומכת בפרוטוקולים פופולריים כמו POP3, IMAP, iCal ועוד. יש לציין, כי השירות אינו מיועד לגולשים פרטיים אלא לארגונים או משתמשים בעלי שרת.

  • Kiko - לוח שנה מקוון, שתומך עברית בצורה מוזרה משהו: בעת יצירת הפגישה או האירוע, ניתן להקליד שורת נושא, כתובת ופרטים בעברית, אולם אם תצאו לרגע מהחלון הראשי של היומן, נניח כדי לעבור לאתר אחר או אפילו לרשימת אנשי הקשר של האתר - תיאלצו להתמודד עם פגישות בג'יבריש, ללא שום יכולת לשנות את שיטת הקידוד של העמוד.
    למעט הבאג הזה, מדובר בשירות נוח למדי, שמתבסס גם הוא על שימוש בתגים ושיתוף אנשי קשר, ומצטיין בממשק נוח וברור. תכונה מועילה נוספת שלרוע המזל אינה נתמכת בארץ (ובעברית), היא אפשרות חיפוש הכתובת בה מתרחש האירוע או הוראות נסיעה באתר Google Maps. נראה כי המערכת אינה תומכת בדפדפן פיירפוקס.

  • דואר רשת - מלבד שלל השירותים המתקדמים הללו, שברובם עשויים לשמש תחליף, אפילו חד פעמי, לאופיס, קיימים גם שירותי דואר רשת ישראליים ובינלאומיים לא רעים בכלל, שמאפשרים לנהל את ענייניכם בצורה מקוונת ובלתי תלויה במחשב מקומי זה או אחר.

    אם רצונכם בתחליף אאוטלוק מלא, תוכלו לפתוח חשבון בדואר נענע, שמציע שטח אחסון של שלושה גיגהבייט ומבוסס על Outlook Web, הגירסה המקוונת של התוכנה של מיקרוסופט. האתר מציע ממשק דמוי אאוטלוק, בו ניתן לבנות רשימות אנשי קשר, לקבוע פגישות, לרשום הערות ולייבא ולייצא תכנים אל ומאאוטלוק מקומי.

    מי שלא חושש מתמיכה עברית חלקית יוכל להיעזר בשירותי הדואר של יאהו!, שמציעה דואר רשת הכולל גם יומן פגישות, אפשרות להוספת הערות, ניהול אנשי קשר ואפשרות שיתוך המידע עם משתמשים אחרים.

 

מעבדי תמלילים

 

  • Writely - מעבד תמלילים מקוון. מאוד משוכלל וכולל הרבה פיצ'רים, אבל תומך עברית רק במצב דפדפן. כאשר פותחים מסמכים שנכתבו באמצעות המעבד באמצעות Word, הגופנים העבריים מופיעים כסימני שאלה. עם זאת, כאשר מבצעים פעולת העתקה והדבקה בין האתר למסמך וורד רואים עברית. נוסף על כך, אם מעלים לאתר קובץ מהמחשב האיש, עורכים אותו ושומרים כ-Word, אפשר לקרוא אותו שוב בעברית, למרות שיחולו שיבושים בכיוון ימין-שמאל. אפשר לתת שם עברי לקובץ, אך הוא יישמר כג'יבריש במחשב המקומי. השירות מציג חיווי טקסטואלי על המסך אם מישהו אחר עורך את הקובץ במקביל.

  • Zoho Writer - מעבד תמלילים מקוון. עובד הרבה יותר לאט מ-Writely. אי אפשר לתת שם עברי לקובץ, אבל אפשר לייצא ל-Word או PDF ולייבא קבצים מקומיים. ניתן לנעול את הקובץ, כדי שלא יערכו אותו באותו הזמן. Zoho תומך בעברית בצורה מלאה, הן בעת העריכה והן במסמכי ה-Word שהוא מייצר. שימו לב שמכיוון שהשירות בגירסת אלפא, לא תמיד ניתן לשמור קבצים ולעיתים הפעילות איטית בצורה מעיקה.

  • FCKEditor - מעבד תמלילים מקוון הכולל תמיכה בעברית, לרבות בממשק. המערכת מספקת גם מקלדת וירטואלית על המסך, הכוללת מקשים עבריים, מאפשר להכניס אובייקטים של פלאש למסמך. לא מדובר ביישום רשת עצמאי, אלא בתוכנת קוד פתוח שניתנת להורדה למחשב המקומי על מנת לשלבה באתר או בלוג, לשימוש הגולשים. בגירסת הנסיון שבאתר אי אפשר לייצר מסמכי טקסט רגילים, אלא קבצי HTML.

  • Writeboard - מעבד תמלילים מקוון שיתופי מבית 37signals, שאחראים גם ל-Backpack, Ta-da List ו-Basecamp. מדובר במערכת פחות ידידותית למשתמש הביתי, שאינו בקיא מעט בתגי HTML, אולם העברית נתמכת כראוי הן על המסך והן ברמת הקובץ המקומי. לרוע המזל - המערכת אינה מייצרת קבצי וורד, אלא רק HTML או TXT, כך שהיא אינה מהווה פתרון שלם. בעת יצירת קובץ יוקצה לו קישור קבוע שמאפשר צפיה בו.
    במסך העריכה תמצאו הסברים לגבי עריכה מתקדמת, שמאפשרת להוסיף הדגשות, קישורים, רשימות וכדומה. בשלב זה לא ניתן לייבא קבצים מהמחשב המקומי, אבל אפשר לבצע Copy ו-Paste אל חלון העריכה המקוון. היתרון המרכזי שלו הוא בכך שהוא מאפשר לערוך מסמך בצורה שיתופית, ולהשוות בין הגירסאות. אין חיווי על כך שמישהו אחר עורך באותו הזמן. לא חייבים להירשם לחשבון קבוע, אפשר גם באופן אקראי וחד פעמי. האתר שולח לדואר האלקטרוני הודעה על הקובץ שנוצר, בצירוף קישור לקריאתו וסיסמת פתיחה. 

 

גיליונות אלקטרוניים

 

  • NumSum - גליון נתונים מקוון, שנמצא כרגע בגירסת בטא ומציע לערוך קבצי אקסל בדפדפן. כרגע לא ניתן להעלות קבצים קיימים, אולם ניתן לייצר בו מסמכים שלמים, כולל נוסחאות ותמיכה עברית, אותם ניתן לשתף ישירות באתר. לא ניתן לשמור אותם כקבצים במחשב המקומי. האתר מספק תמיכה בתגים, ועיצובו הוא מעין שילוב בין דלישס לפליקר.

 

תזכורות

 

  • Remember The Milk - שירות תזכורות מקוון. אחרי הרשמה קצרה מקבלים כתובת דואר אלקטרוני וירטואלית, שכל הודעה שתשלחו אליה תהפוך אוטומטית למשימה. יש מדור למשימות של אותו היום, מחר וכאלו שהסתיימו. יש גם לוח תכנון שבועי. אפשר להגדיר משימות באופן ידני, תוך שימוש בדגלים לסימון, הגדרת חשיבות, תאריך הביצוע ואפשרות מעקב אחר משימות שבוצעו או נשלחו למשתמשים אחרים.

    התזכורות נשלחות בדואר אלקטרוני או תוכנת מסרים מידיים, כמו ICQ, Google Talk, מסנג'ר של מיקרוסופט או טלפון סלולרי. ניתן ליצור רשימות אישיות, כמו אלו הקיימות ללימודים, אישי או עבודה. יש תמיכה עברית מלאה, הן ברמת המשימה הבודדת והן ברשימות. כל משתמש מקבל גם קישור ל-Feed RSS אישי שכולל את המשימות שלו, על מנת שיוכל לעקוב אחריהן באמצעות קורא RSS, וכן קישור ליישומי iCalendar (תקן לחילופי מידע בין תוכנות ניהול זמן).

  • Ta-da Lists - רשימת משימות מקוונת, תומכת עברית בצורה מלאה, המאפשרת לשתף משימות (עם חברים או עם כלל הגולשים), לדרג אותן על פי סדר חשיבות או מועד, להתעדכן אודותן באמצעות RSS, לצפות בהן בכתובת URL ייעודית אישית, לקבל עדכון עליהן בדואר האלקטרוני וליצור רשימות ומשימות חדשות ללא שום מגבלה.

 

ניהול פרויקטים

 

  • Backpack - ניהול פרויקטים מקוון, הזמינה בארבעה פורמטים: חינם (מוגבל לחמישה עמודים ו-10 תזכורות), תשלום של חמישה דולר לחודש (25 עמודים, 80 מגהבייט לאחסון ו-100 תכורות, תשעה דולר לחודש (100 עמודים, 200 מגהבייט לאחסון ו-200 תזכורות) ו-19 דולר לחודש (אלף עמודים, 500 מגהבייט לאחסון ו-300 תזכורות). היישום מיועד למשתמשים פרטיים, שמעוניינים לארגן תזכורות, תמונות, מסמכים ומשימות ברשת ולשתפם עם גולשים אחרים. השירות מספק שירותי תזכורת בדואר אלקטרוני או טלפון סלולרי, מאפשר להעלות תמונות, קבצים (בחשבונות בתשלום) ולשנות את עיצוב העמוד. המערכת משלבת גם מעבד תמלילים (Writeboard) ותומכת עברית בצורה מלאה.

  • Basecamp - ניהול פרוקטים מקוון, המיועד למיזמים גדולים יותר מאלו של Backpack. הגירסה החינמית של השירות מאפשרת לנהל פרויקט אחד בלבד, אינה תומכת בהצפנת התכנים, מאפשרת יצירת שני WriteBoards בלבד, אינה מאפשרת העלאת ושיתוף קבצים באמצעות שרת FTP ולא תומכת במעקב אחר לוח זמנים. מצד שני, הגירסאות המקצועיות יותר, החל מ-Personal וכלה ב-Premium, עולות 12, 24, 49 ו-99 דולרים, והחברה מציעה גם חודש נסיון חינם. גם השירות הזה תומך עברית בצורה מלאה ומהווה פתרון לא רע לניהול פרויקטים חד פעמיים. כל פרויקט כולל משימות, מסמכים, אנשי קשר, הודעות ותזכורות.

 

פתקיות

 

  • JotNote - שירות פתקים, המשמש גם כמעין מעבד תמלילים בסיסי. השירות זמין בשלוש רמות: Personal החינמי (אך מוגבל ליצירת חמישה דפים בחודש), Team ו-Workgroup, המוצעים בתשלום של 5 או 20 דולרים בחודש ומאפשרים יצירת 15 עמודים או מספר בלתי מוגבל, בהתאמה. ממשק העריכה פשוט למדי, מאפשר הדגשה, קו תחתון וקישור ותומך עברית בצורה מלאה, אולם אינו תומך בתצוגה מימין לשמאל. ניתן להזמין אנשי קשר לצפות במסמכים או לערוך אותם בזמן אמת.

  • Webnote - מערכת פתקים מקוונת, המבוססת על יצירת Workspace אישי משלכם, בו ניתן "להדביק" פתקיות וירטואליות, שיכולות לכלול טקס (גם בעברית), קישורים ותוספים שנכתבו במיוחד לשירות, כמו תאריך ושעה וכדומה. את הפתקיות ניתן למקם היכן שרוצים, ליצור עבורן עדכוני RSS, לשמור את ה-Workspace או לבטל את השינויים, לעיין בגירסה קודמת ובתוך כך ליצור מעין עמוד צבעוני וחביב.

 

שירותים נוספים:

 

  • gOffice - חבילת אופיס מקוונת, שאינה תומכת עברית וכוללת כרגע רק מעבד תמלילים. תוכנת גיליונות אלקטרוניים ומצגות נמצאות בפיתוח והשקתן צפויה בחודש הבא.
  • RemoteCalendars - תוסף לאאוטלוק 2003, שמאפשר למשתמשים לשתף מידע עם יישומי iCalendar.
  • Chandler - יישום ניהול מידע, שנמצא בפיתוח.
  • Ajax Office - פרויקט אופיס מקוון שנמצא בעבודה אבל נשמע מבטיח.
  • PDF - אתר המאפשר לבצע המרת קבצי HTML, טקסט, Word ועוד ל-PDF.
  • פוטושופ בכאילו - אתר המאפשר לבצע עריכת תמונות מקוונת.
  • My Tickler File - שירות תזכורות מקוון, שכולל שלושה סוגי מנויים: חינם, בסיסי ומקצועי, ששני

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
Remember The Milk. תזכורת במסנג'ר
goowy. לא נתמך כהלכה בפיירפוקס
דואר רשת של נענע. ממשק דמוי אאוטלוק
מומלצים