סטודנטים: דווקא לא מוותרים על הפחתת שכ"ל
מהומה כזו עוד לא ידעה התאחדות הסטודנטים הארצית. ראשי אגודות סטודנטים מהעבר וההווה יצאו במתקפה על היו"ר הנוכחי אסף שגב - והכל במכתב לשרת החינוך. הסיבה: מכתב ששיגר שגב ללבנת ובו ויתר על מסקנות ועדת וינוגרד להפחתת שכר הלימוד. "זה כתב כניעה מביש", אומרים מנהיגי הסטודנטים
הסטודנטים שוב יוצאים למאבק. ושוב, כרגיל - הסיבה למאבק היא הדרישה להפחתה בשכר הלימוד. אלא שהפעם, שלא כבדרך כלל, לא מדובר במאבק נגד גופי הממסד השונים אלא במאבק פנימי.
לפני הכל, קצת רקע: במכתב שששיגר אתמול יו"ר התאחדות הסטודנטים בישראל, אסף שגב, אל שרת החינוך, לימור לבנת הודיע שגב בשם הסטודנטים על ויתור על המלצות וינוגרד להפחתה בשכר הלימוד. המכתב היכה וממשיך להכות גלים בקרב ציבור הסטודנטים ובקרב מנהיגי הסטודנטים לדורותיהם.
היום (ה'), בצעד חריג, התאחדו מנהיגי העבר ויושבי הראש הנוכחיים של אגודות הסטודנטים השונות ברחבי הארץ ויצאו במתקפה על שגב וההתאחדות.
ראשי הארגון המקביל - ארגון הסטודנטים במכללות - שיגרו גם הם מכתב נגדי ללבנת ובו הם מצהירים: "לא מוותרים על וינוגרד וממשיכים לחפש פתרונות נוספים".
הם תוקפים חריפות את שגב וכותבים כי "החלטתו הלא ברורה של יו"ר ההתאחדות הסטודנטים, מר אסף שגב, ומכתבו אליך, בו הוא מסכים בדרך זו או אחרת לביטול מסקנות ועדת וינוגרד, התקבלה ללא תמיכה של יושבי הראש באגודות הסטודנטים החברים בארגון ומייצגים את רובם של לומדי המכללות בישראל. ובכלל, תפיסה זו של הכרזה על ויתורים מראש ללא הצעת פיתרון חלופי הגיוני, אינה קבילה ולא מייצגת את תפיסתו של ארגון הסטודנטים בישראל ונציגי הסטודנטים מהמכללות והאוניברסיטאות".
עוד נכתב, "ארגון הסטודנטים מצהיר, כי ללא אישורה הסופי של תוכנית חדשה להשכלה הגבוהה, וללא אישורם של הסטודנטים לכל מהלך שהוא, מסקנות ועדת וינוגרד הן בסיסה של הדרך להגברת הנגישות להשכלה הגבוהה במדינת ישראל. הרי ברור לכולנו כי אין מנוס מלהמשיך בפיתרון הנ"ל. לא נוותר על ההישגים מהשנים האחרונות. הסטונדטים ימשיכו לעמוד על רגליהם האחוריות עד יישום מלא של וועדת וינוגרד".
המלצות ועדת וינוגרד להפחתת שכר הלימוד ב-50% תוך חמש שנים אומצו לאחר מאבקים רבים של ציבור הסטודנטים. התוכנית התקבלה בשנת 2001 ועד היום הופחתו רק 26% משכר הלימוד.
"חוסר אחריות משווע"
ראש התאחדות הסטודנטים בין 1998 ל-1999, ליאור רוטברט, אומר ל-ynet כי "בעקבות מאבקנו, שסיסמתו הייתה 'תנו ללמוד בארץ הזו', השתנה מעמדו של הסטודנט בישראל והובטח כי ועדת וינוגרד תביא להורדה של 50% בשכר הלימוד. מנהיגי הסטודנטים אמורים לשרת את צורכי הסטודנטים והאקדמיה מתוך שליחות אקטיבית. המכתב המדובר מפנה עורף לכל אלו. זהו ביטוי של מורך לב והשתפנות בפני הממסד. החמור מכל שיש כאן חוסר לגיטימציה. במקום להלחם בנחישות למען השלמת ההישגים שהסטודנטים ראויים להם, יש ויתור ללא קרב ממניעים שראוי לבדוק אותם".
רוטברט, שהיה אחד ממנהיגי מאבק הסטודנטים החריף ב-1998 וכלל בין היתר השבתה מלאה של המוסדות האקדמיים למשך ארבעים יום, חמש מאות וחמישים עצורים, ושביתת רעב מתמשכת. "אני מאמין בסולידריות במאבקים, הפעם מדובר בכתב כניעה מביש ומשפיל", מוסיף רוטברט.
גיא קלנר שימש כראש התאחדות בשנת 2001, אז נקבעו מסקנות וינוגרד, אומר: "אני מתבייש בצעד הזה. שגב לקח על עצמו מהלך שאין לו את הסמכות המוסרית, העניינית ובוודאי שלא הסמכות המעשית לבצע אותו. מדובר על הסכם שנבנה בעמל רב על ידי מספר דורות של מנהיגי סטודנטים וציבור שהפעיל את כל יכולותיו, עד כדי מעצר ופתיחת תיקים במשטרה. לכן, כל עיסוק בעניין הזה דורש הרבה יותר ממכתב שטחי שנכתב על ידי אדם בודד - ואפילו הוא יו"ר התאחדות הסטודנטים בתקופה נתונה".
גם ליאור שטרסברג, יו"ר התאחדות הסטודנטים בשנים 2001-2002 קובע כי מדובר בשערורייה "החלטתו של שגב לוותר באופן חד צדדי ומיוזמתו על הישגי וינוגרד טומנת בחובה פשיטת רגל ערכית וגובלת בחוסר אחריות משווע. מדובר בשליפה אומללה מן המותן ללא שום מחשבה ודיון רציני אשר עלולה להוריד לטימיון מאבק עיקש וארוך".
יו"ר אגודת הסטודנטים החדש באוניברסיטת תל אביב, בועז טופורובסקי, אמר ל-ynet כי "אגודת הסטודנטים, שהיתה ממנהיגי המאבק שהוביל לוועדת וינוגרד, אינה שותפה להצהרות כאלו או אחרות שמדברות על ביטול הוועדה".
דובר שרת החינוך, יהורם מלכה, מסר בתגובה כי "ללשכת השרה המכתב טרם הגיע. לכשיתקבל יענה בהתאם".
יו"ר התאחדות הסטודנטים, אסף שגב מסר בתגובה "הם מתפרצים לדלת פתוחה וייתכן שלא כל הגורמים המעורבים בקיאים בפרטים ולכן חשוב לדעת שתוקף המלצות ועדת וינוגרד פג בעוד חודשים ספורים, עם הקמתה של ועדה חדשה. אי לכך, שוקדת מזה תקופה התאחדות הסטודנטים על תוכנית המשך לוועדת וינוגרד לכשתסתיים כאמור. התוכנית החדשה, עליה עובדת ההתאחדות בשיתוף עם אגודת הסטודנטים של אוניברסיטת תל אביב ובסיוע של מומחים מתחומים שונים, מציבה לנגד עיניה מטרה אחת - הסטודנטים".