התרופה החדשה לשפעת: ג'ינסנג
חוקרים בקנדה מצאו כי שורש הג'ינסנג עשוי למנוע שפעת ולהקל משמעותית על תסמיניה. אולי את החורף הזה נוכל לעבור גם בלי תרופות
אולי החורף נוכל להסתדר בלי תרופות? מחקר חדש מצא כי נטילת ג'ינסנג במשך חודשי החורף מחזקת את ההגנה החיסונית ומפחיתה משמעותית את הסיכון לחלות בשפעת, כך מדווח כתב העת Canadian Medical Association.
במזרח הרחוק נחשב הג'ינסנג זה זמן רב כבעל סגולות מרפא, אך רק בשנים האחרונות הוחל בבדיקתו המדעית. המדובר בשורש צמח הפנקס (Panax) אשר מיניו השונים גדלים פרא באמריקה הצפונית ובמזרח אסיה. לאורך ההיסטוריה זכה הצמח לתארים רבים, החל ממעורר תשוקה ומחדד זיכרון ועד לממריץ אנרגטי, בעיקר בתקופות של מתח.
המחקר החדש, שנערך על ידי חוקרי אוניברסיטת אלברטה שבקנדה, בדק את יעילות מתן הג'ינסנג לקבוצת אנשים הבריאים לכאורה, אלא שבחורף הקודם לניסוי היו רגישים לשפעת וחלו בה לפחות פעמיים. במחקר נכללו 323 נבדקים אשר חולקו לשתי קבוצות: קבוצה אחת טופלה בגלולות המכילות תמצית ג'ינסנג אמריקאי, וקבוצת ביקורת קיבלה גלולות דמה (פלצבו) שאינן מכילות כל חומר פעיל.
מתוצאות המחקר עולה כי בקבוצת הניסוי הפחית הג'ינסנג באופן משמעותי את שכיחות הופעת המחלה. השפעתו של השורש הודגשה במיוחד במניעת מקרי שפעת חוזרים, כאשר הפחית את התופעה בלמעלה מ-50%. בהשוואה ל-11 ימי מחלה בממוצע אצל קבוצת הבקרה, בקבוצת נוטלי הג'ינסנג שמונה ימים הספיקו למערכת החיסון בכדי להתגבר על השפעת. החוקרים הוכיחו כי הג'ינסנג מגביר את ייצור תאי מערכת החיסון, ובכך משפר את התמודדות הגוף עם המחלה.
בארץ לא ניתן לקנות ג'ינסנג טרי, וממילא את הג'ינסנג ניתן לצרוך רק בצורה מיובשת: בטבליות או באבקה. בכל חנות טבע יוכלו להדריך אתכם. יחד עם זאת, מומחים מדגישים שחרף ממצאי המחקר הברורים, מנגנון פעילותו של הג'ינסנג עדיין אינו ברור לגמרי, ובשל השפעתו על הפעילות ההורמונלית ועל יעילותן של תרופות לדילול הדם הם ממליצים להיוועץ ברופא טרם נטילתו. בנוסף המומחים מזהירים נשים בהריון ואנשים הסובלים מלחץ דם או הלוקים בסוכרת מפני שימוש בצמח המרפא.