שפעת עופות: ישראל תרכוש תרופה לרבע מהאוכלוסייה
הממשלה אישרה הקצאה של 200 מיליון שקלים לטובת ה"תמיפלו". מומחים: שיעור התמותה העולמי עומד כעת על 50 אחוז. שרון: "אסור לזלזל בסיכון"
הממשלה אישרה היום (א') את המלצת משרד הבריאות להקצות תקציב של 200 מיליון שקלים לרכישת תרופת ה"תמיפלו", שנותנת מענה ראשוני לשפעת העופות. התקציב הנוסף יאפשר לרכוש את התרופה עבור 25 אחוזים מהאוכלוסייה, בהתאם להמלצת ארגון הבריאות העולמי.
הממשלה החליטה להקים צוות בין-משרדי המורכב מנציגי משרדי הבריאות, החקלאות, האוצר, הביטחון ומשרד ראש הממשלה, שימליץ בפניה בישיבתה הבאה על המקור התקציבי לרכישת התרופה. ראש הממשלה, אריאל שרון, אמר בישיבה שאין לזלזל כלל בסיכון הנובע מהמגיפה, שאם תפרוץ תגרום לנזק עצום.
נכון להיום רכשה ישראל את תרופת ה"תמיפלו" רק עבור כשבעה אחוזים מהאוכלוסייה. כיום הביקוש לתרופה בעולם הוא אדיר, ויחלוף פרק זמן של כשנה עד שהתרופה תגיע לישראל. תוקפה של תרופת ה"תמיפלו" עומד על שמונה שנים.
כבר בדצמבר שעבר ביקש שר הבריאות להצטייד ב"תמיפלו", לאור דיווחים על מקרי שפעת עופות בעולם. לפני כחצי שנה, בחודש יוני, הגיש השר נוה בקשה לתקציב של 200 מיליון שקלים, שממנו אושרו רק 44 מיליון שקלים שמספיקים, כאמור, לרכישת תרופות עבור חלק קטן מאוד באוכלוסייה.
היום אישרה הממשלה גם סכום של 30 מיליון שקלים שמיועד להסברה לציבור על מגיפת שפעת העופות, וכן מיועד לרכישת ציוד למעבדות וציוד מיגון לצוות הרפואי מפני הנגיף, ולמימון עלות הבדיקות הרבות, במטרה לאתר הנגיף.
מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' אבי ישראלי, וראש המרכז הישראלי לבקרת מחלות, פרופ' מנפרד גרין, הסבירו לשרים את ההבדל בין מקרה בודד של הדבקות עוף או אדם במחלה לבין מקרה של שינוי בנגיף שעלול לגרום להתפרצות מגיפה. שינוי שכזה יכול להתרחש רק בעוד כמה דורות. למרות זאת, הסבירו הגורמים המקצועיים, לא ניתן לקחת סיכון מיותר ולא להצטייד בתרופה, משום שהנזק לבריאות הציבור, אם חלילה תתפרץ המגיפה, יהיה עצום. פרופ' ישראלי גם הציג לשרים את הנתונים מהעולם, המראים ששיעור התמותה משפעת העופות עומד על כחמישים אחוז: מתוך 120 אנשים שחלו בעולם עד כה מתו 62 משפעת העופות.